İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Hayvancılık Dairesi uyardı: Denizanalarına dikkat!

Hayvancılık Dairesi uyardı: Denizanalarına dikkat!

Denizanaları konusunda bilgilendirmek amacıyla açıklama yapan Hayvancılık Dairesi uyarıda bulundu. Denize giren vatandaşların Pelagia Noctiluca türü denizanalarına dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.

Yayın Tarihi: 24/06/19 18:46
okuma süresi: 3 dak.
Hayvancılık Dairesi uyardı: Denizanalarına dikkat!
A- A A+

Güney Kıbrıs'ın doğu sahilinde, Pelagia Noctiluca türü denizanası görülmesi nedeniyle ülkede çıkan haberler doğrultusunda denizanaları konusunda bilgilendirme yapan Hayvancılar Dairesi uyarıda bulundu.

Yaptığı duyuruda Hayvancılık Dairesi, Mantar şeklindeki vücudundan sarkan 8 adet küçük ve ağız çevresinde bulunan 4 adet büyük tentaküller (esnek ve hareketli uzantılar) ile hoş bir görüntü oluşturan 10-15 cm. boyundaki Pelagia noctiluca, zehirli ve tehlikeli bir denizanası olduğunu, Renginin ise kırmızımsı, sarıdan mora doğru değişebildiğini ve entakül etrafında bulunan yakıcı kapsüller ile temas edildiğinde, vücutta acıya yol açan bu tentaküller, 50 cm uzunluğa kadar olabildiğinden denizanasından uzak durması gerektiğini kaydetti.


Daireden yapılan duyurunun devamı şu şekilde:

"Son 10 yılda, Nisan aylarında gerek balıkçıların ağlarında gerekse kumsalda ölü olarak sıklıkla görülen Rhopilema nomadica türü denizanalarını da hatırlatmakta fayda vardır. Dış görünüşü ile bir çana benzeyen bu türün vücudunun kenarlarında uzantılar bulunmaz. Yakıcı kapsüller, ağız kolları üzerinde ve şemsiyenin çevresinde bulunurlar. Denizlerimize Süveyş Kanalı'ndan geçerek gelen bu tür, planktonlarla beslenir. Rhopilema nomadica hem eşeyli hem de eşeysiz olarak çoğalabildiği için oldukça yüksek üreme potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla kısa sürede ve özellikle ilkbahar ve yaz aylarında daha fazla görülür. Zehirli olmalarından dolayı dokunulmamasında fayda vardır ancak kaza sonucu temas halinde ağrının giderilmesi için en etkili ilkyardım, sıcak uygulamasıdır. Etkilenen bölgenin, 20-40 dakika boyunca 43-45 derece santigrad sıcaklığındaki suya batırılması vakaların çoğunda ağrıyı kontrol altına almak için yeterlidir. Suyun sıcaklığı derece ile kontrol edilemiyorsa; Elin içinde tutulabildiği, tahammül edilebilen en yüksek sıcaklık, ölçü olarak kullanılabilir. Acı, şişlik, kaşıntı veya yanma devam ederse kişi, mutlaka en yakın sağlık merkezinde götürülmelidir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.