İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

UBP Grubu, hükümet uğruna Eski Genel Başkanı'nı kurban verdi

UBP Grubu, hükümet uğruna Eski Genel Başkanı'nı kurban verdi

Dokunulmazlığının kaldırılmaması halinde hükümetin bozulacağı telkini ve UBP'li vekillerin farklı farklı hesaplarının gölgesinde gerçekleşen UBP Grup toplantısından UBP Eski Genel Başkanı ve Eski Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullanılması kararı alındı. Vekillerin bazı eksiklerle aldığı karar, bugün özel komitede de oylanacak.

Yayın Tarihi: 26/09/19 08:41
okuma süresi: 5 dak.
UBP Grubu, hükümet uğruna Eski Genel Başkanı'nı kurban verdi
A- A A+
Kıbrıs Postası

Eski Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün dokunulmazlığının kaldırılması gündemiyle toplanan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Meclis Grubu'nun, Özgürgün'ün dokunulmazlığının kaldırılması konusunda prensipte anlaştığı öğrenildi.

'Gergin' geçtiği öğrenilen ve dün sabah saatlerinde başlayan toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü. Edinilen bilgilere göre toplantıya 21 vekilden 16'sı katıldı ve karar oy birliğiyle alındı.

TOPLANTIYA KİMLER KATILMADI?

Toplantıya katılmayan 6 Milletvekili'nden biri olan İzlem Gürçağ'ın, yurtdışında olduğu ve Genel Başkan Ersin Tatar'a "evet" oyu için yetki verdiğini bildirdiği öğrenildi.

Gazmağusa Milletvekili Sunat Atun ve Girne Milletvekili Kutlu Evren ise Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplantısında olmasından ötürü, grup toplantısına katılmadıkları öğrenildi.

Öte yandan Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, İskele Milletvekili Önder Sennaroğlu, Girne Milletvekili Özdemir Berova, Girne Milletvekili Kutlu Evren ve Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün, herhangi bir mazeret bildirmeden toplantıya katılmadı.

KOMİTE BUGÜN OYLAYACAK

Hüseyin Özgürgün'ün dokunulmazlığının kaldırılması için Cumhuriyet Meclisi'nde oluşturulan Özel Komite, toplanarak nihai kararı verecek. Özel komitenin çalışmalarını tamamlaması için verilen 34 günlük resmi süreç bu hafta tamamlanacak.

Komite, Özgürgün'ün dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verirse, Özgürgün'le ilgili yargı süreci başlayacak.

SÜREÇ GİZLİLİKLE YÜRÜTÜLDÜ

Komite 19 Ağustos'ta, Başkan ve Başkan Vekili seçimi gündemiyle toplanmış, Komite Başkanlığına UBP İskele Milletvekili Yasemin Öztürk, Komite Başkan Vekilliğine CTP

Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe seçilmişti. Toplantı sonrası Cumhuriyet Meclisi'nden yapılan açıklamada, çalışmaları kapsamında yapılacak toplantılar için gizlilik kararı alınmıştı. Hatırlanacağı üzere Özgürgün'ün dokunulmazlığının kaldırılması istemini incelemek üzere 7 vekilden oluşan Özel Komite oluşturulması 24 Haziran'da oy çokluğuyla kabul edilmişti. Komitede UBP'den Yasemin Öztürk, Ersan Saner, Oğuzhan Hasipoğlu, CTP'den Salahi Şahiner, Fazilet Özdenefe, HP'den ise Gülşah Sanver Manavoğlu ve Mesut Genç'in görev alması kararlaştırılmıştı.

ÖZEL KOMİTE, UBP – HP'Yİ GERMİŞ, CTP İSE ÇEKİMSER KALMIŞTI

Özel Komite'nin hem kurulması kararı öncesi "kurulup – kurulmamasına ilişkin", hem de kurulmasına karar verildikten sonra "Komite Başkanı kim olacak?" UBP – HP koalisyonunda gerginlik yaşanmış, UBP'li vekiller, başkanlık koltuğunun UBP'de olmasınıi HP'li Vekillerse, Başkanlık koltuğunun kendilerinde olmasını talep etmişti. Bu süreçte, komitenin CTP'li vekilleri ise çekimser tavır takınmıştı. Daha sonra Komite Başkanlığına UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk, Komite Başkan Vekilliğine de CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe seçilmişti.

ÖZGÜRGÜN NEYLE SUÇLANIYOR?

Başsavcılığın, Eski Başbakan, UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün'ün yaptığı mal bildiriminde 'gerçeğe aykırılık' tespitini içeren 2 belge Meclis Başkanlığı'na sunulmasının yanı sıra bu süreçte yeni dosyalar da ortaya çıkmıştı. Başsavcılık raporuna göre Özgürgün "43 ayrı davadan" itham edilirken "haksız mal edinme" suçlamaları, detaylarıyla resmi belgeye yansıdı. Başsavcılık raporunda, Özgürgün'ün Türkiye İş Bankası hesabına, 2015-2017 yılları arasında 2 Milyon 773 bin 800 TL, 252 bin 525 Dolar, 325 bin 800 Sterlin ve 242 bin Euro yatırdığı, bu miktarların tümünün "haksız olarak edinildiği" iddia ediliyor. Rapora göre Özgürgün "43 ayrı davadan" itham edilirken "haksız mal edinme" suçlamaları, detaylarıyla paylaşıldı. 28 Ocak Pazartesi günü, Meclis'e gönderilen ve mal bildirimindeki 'gerçeğe aykırılık' tespitini içeren belgede, Başsavcılığın Özgürgün ile ilgili olarak hazırlanan polis dosyasına ilişkin tezkeresi yer alıyordu. Başsavcılık tarafından Meclis Başkanlığı'na iletilen rapor, ilk etapta Meclis Danışma Kurulu'nun gündemine getirildi. Özgürgün'ün dokunulmazlığının kalkması durumunda yargı süreci başlayacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.