EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

Doç Dr. Hüdaverdi: "Aslında biz ekonomiyi başka para birimine bağladık, aracı olarak da TL'yi kullanıyoruz"

"Biz ekonomiyi başka para birimine bağladık, aracı olarak da TL'yi kullanıyoruz"

Ekonomi uzmanı Doç. Dr. Hüda Hüdaverdi, Kıbrıs Postası'na konuşarak ekonomide yaşanan dalgalanmanın siyasi olduğunu ve Türkiye'nin ABD ve AB ile zıtlaşmasının bedelinin ödendiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 11/08/18 10:02
okuma süresi: 7 dak.
"Biz ekonomiyi başka para birimine bağladık, aracı olarak da TL'yi kullanıyoruz"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Ekonomi uzmanı Doç. Dr. Hüda Hüdaverdi, Kıbrıs Postası'na konuşarak, ekonomide yaşanan dalgalanmaların sebebinin ekonomik değil, siyasi sebepler olduğunu söyledi. "Ekonomideki dengeler bozuldu, ekonomide Türkiye üretemiyor" gibi söylemlerin yanlış olduğunu tam aksine, Türkiye'de şu sıra belki de son 50 yılın en büyük üretiminin gerçekleştiğini savunan Hüdaverdi, "Dolayısıyla ne ihracatta bir sıkıntı yaşıyor, ne ihracat dengelerinde sorun var, ne de ürününü satma noktasında bir problem yok" ifadelerini kullandı.

"EKONOMİK DENGELERİ BOZMAK ÜZERİNE SİYASET ÜRETİLMEMELİ"

Esas sorunun, ekonominin dışında, şu anda yaşanan konjonktürdeki siyasi sebepler olduğunu ve bu konuda Türkiye'nin siyasi anlamda ABD ve AB ile zıtlaşmasının bedelinin ödendiğini anlatan Ekonomist Hüdaverdi, ekonomik dengeleri bozmak üzere siyaset üretilmemesi gerektiğini, ekonominin bir uzlaşı olduğunu hatırlattı ve "Ekonomi iki karşıt tarafın menfaatlerinin uzlaştığı bir noktadır. Daha da basite indirgersek, arz ve talep meselesidir aslında" dedi. Ekonominin aynı zamanda bir denge sanatı olduğunu belirten Hüdaverdi, "Zıtlaşarak, gerginlik yaratarak dengeleri korumak mümkün değildir. Dolayısıyla, bugün geldiğimiz noktanın temelini oluşturan unsur; şu anda Türkiye'de siyasi anlamda yaşanan gerginliklerdir" diye sözlerine ekledi.

"TC MERKEZ BANKASI'NIN FAİZLERİ YÜKSELTMESİ GEREKİR"

Ekonomik dengesizliğin ve kurların artması noktasında, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın elinde 'Faiz' gibi çok önemli bir enstrüman olduğunu ifade eden Hüda Hüdaverdi, TL'nin faizleri artırılırsa, süreç içerisinde dövize olan talep azaltılabilir, bunun yaşanması için de TC Merkez Bankası'nın faizleri yükseltmesi gerekir" dedi. Geçmişte faizlerin yükseltmediği için, zıtlaşma politikası olduğunu aktaran Hüdaverdi, "Türkiye faizleri artırmayacağını söylüyor, artırmama noktasındaki söylemini de sürdürüyor, inatlaşma sürdürdüğü müddetçe de dövizdeki artış devam edecektir. Bunun başka açıklaması olamaz" dedi. Döviz artışını, ancak faiz artışının durdurabileceğini savunan Ekonomist Hüdaverdi, "Bugün arttırıldığını düşünürsek, ancak yaklaşık 1 yıl içerisinde, dengeleri koruma noktasına gelebiliriz. Kısa süre içerisinde dengelenme olamaz, yaklaşık 1 seneye ihtiyaç vardır" diye belirti.

"SİYASET, BAŞKA BİR ZEMİNDE YAŞATILABİLİR"

İstikrarın yakalanmadığı müddetçe yabancı sermayenin Türkiye'den ayrılmaya devam edeceğini söyleyen ve dolayısıyla döviz rezervlerinin artması gerekirken azalacağını, azaldıkça daha pahalı olacağını işaret eden Hüdaverdi, "Dolayısıyla, Türkiye'nin bir istikrar ülkesi olduğunu ve yabancı sermayenin rahatlıkla Türkiye'de iş yapması iklimini yaratmamız gerekiyor. Güvensiz bir ortamda ilk etkilenecek ve en hassas olan yapı; ekonomidir" dedi. Hüda Hüdaverdi, Ekonominin; birbirine küsme meselesi değil, 'kazan, kazan' meselesi olduğunun altını çizerek, siyasetin başka zeminde yaşatılabilir olduğunu, ama son yıllarda her şey ekonomiye dayalı olduğu için, artık herkesin siyaseti ekonomi üzerinden yaptığını ifade etti.

"TL'Yİ ARACI OLARAK KULLANIYORUZ"

KKTC'deki tablonun çok daha vahim olduğuna dikkat çeken Hüdaverdi, bunun nedeninin; Kuzey Kıbrıs'ta, Türkiye'deki yaşanan enflasyonun üzerinde bir enflasyon olmasına bağladı. "Örneğin; Türkiye'de bugün enflasyon yüzde 10 ise, Kıbrıs'ta yüzde 15'tir." diyen Ekonomist Hüdaverdi, KKTC'deki mevcut enflasyonun haricinde Türkiye'den eklenen enflasyonun olduğunu söyleyerek, "Biz bir ada ülkesiyiz ve her şey Türkiye'den geliyor, oradan buraya geldiği anda, gelen ürünün masrafları da ekleniyor ve otomatik olarak, ek enflasyon yaratılıyor. Aslında biz ekonomiyi başka para birimine bağladık, aracı olarak da TL'yi kullanıyoruz" dedi ve dolayısıyla hiç kimsenin bu durumdan etkilenmemesi gibi bir durumun mümkün olmadığını, iş adamından, asgari ücretlisine kadar herkesin bu durumdan etkilendiğine dikkat çekti.

"4 SİYASİ PARTİ, MUHALEFET İLE BERABER BİR ARAYA GELMELİ"

KKTC'nin de atması gereken adımların olduğunu hatırlatan Hüdaverdi, bu adımların dengesizliği ortadan kaldırmasa da şiddetini azaltabileceğini söyledi. "Fakat maalesef şöyle bir sorunumuz daha var; karmaşık bir hükümet modeli var şu anda, "Bu hükümet solcu mu? Liberal mi? Milliyetçi midir? Dinci midir?" bunun cevabı kimde var?" ifadelerini kullanan Doç. Dr. Hüdaverdi, 4 siyasi partinin, muhalefet ile beraber bir araya gelip, sorunu en aza indirmek için yol haritası oluşturması gerektiğini vurguladı.

"MECLİS'İN BÖYLE BİR ZAMANDA TATİLDE OLMASI KABUL EDİLEMEZ!"

"Tüm memleket yangın yerinde, insanlar faturalarını, kredilerini ödeyemiyor" diyen Hüdaverdi, böyle sıkıntılı bir ortamda Meclis'in şu an tatilde olmasının kabul edilemez olduğunu, tam aksine kırmızı alarm verip, siyasi kimlikleri de bir kenara bırakarak, mecliste çalışma yapmaları gerektiğini, çünkü bu durumun ekonomik değil toplumsal çöküşe doğru gittiğini belirtti.

"ELİMİZDE BİR YOL HARİTASI OLMASI LAZIM"

Ekonomist Hüdaverdi şöyle devam etti: "Tabi ki yol haritamızı Türkiye ile paylaşalım, zaten bizim Anavatandan başka KKTC'ye para getirebileceğimiz bir yapı yok, ama elimizde de bir yol haritası olması lazım. Türkiye ile beraber olarak, istediğini bilen bir yapı ile bir araya gelirsek, eminim oradan almamız gereken katkıyı da fazlasıyla alırız ve Kuzey Kıbrıs olarak önümüzdeki engelleri de çözmüş olacağız.

"ÜNİVERSİTELERDEN DESTEK VE YARDIM TALEP EDİLEBİLİR"

Kendi hükümetimizin, kendi meclisimizin alması gereken tedbirler dururken, bizim Türkiye'den yardım istememiz, bana anlamlı gelmiyor ve çok da etkili olmayacaktır. Siyasi partilerin içinde danışman ya da uzman eksikliği olabilir, o zaman dıştan hizmet satın alarak ya da yardım talep ederek, üniversitelerimizden de destek alarak bir yol haritası belirlenir ve çok daha iyi bir noktaya gidilir diye düşünüyorum"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.