GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Güney Kıbrıs'taki binlerce sığınmacının en büyük sorunu konut

Güney Kıbrıs'taki binlerce sığınmacının en büyük sorunu konut

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) bir araştırması Güney Kıbrıs'taki binlerce sığınmacının karşı karşıya kaldığı en büyük sorunun uygun bir konut sorunu olduğunu gösterdi.

Yayın Tarihi: 24/05/18 07:35
okuma süresi: 3 dak.
Güney Kıbrıs'taki binlerce sığınmacının en büyük sorunu konut
A- A A+
UNHCR'ın 'Kıbrıs'taki Sığınmacıların Yaşam Koşulları'yla ilgili raporunda, Güney Kıbrıs'taki sığınmacıların yüzde 10'dan azının Köfünye Kabul Merkezi'nde kaldığını, Kıbrıs'taki binlerce sığınmacının karşı karşıya kaldığı en büyük sorunun uygun bir konut sorunu olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan basın açıklamasında, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki sığınmacılar için kabul koşullarının eksik yönlerinin uzun zamandan beri Birleşmiş Milletler (BM) Göçmen Ajansı için ciddi endişe nedeni olduğu kaydedildi.

UNHCR'ın basın açıklamasında, sorunlarla ilgili derinlemesine bilgi sahibi olmak için UNHCR'ın Kıbrıs Üniversitesi'nin beş ana unsur, istihdam, barınma, eğitim, sosyal yardım ve toplum ilişkileri üzerine yoğunlaşarak ülkedeki sığınmacıların kabul koşullarıyla ilgili kapsamlı bir araştırma yürütmekle görevlendirdiğini ifade edildi.

Açıklamaya göre araştırma, ülke genelinde yaklaşık 600 sığınmacıyla bire bir ve grup mülakatları, daha sonra devlet yetkilileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve diğer esas taraflarla mülakatlar şeklinde gerçekleştirildi. Bu mülakatlarla ilgili yasa, politika ve uygulamaların dikkatli incelenmesiyle araştırmacılar sığınmacıları kabul koşullarının nasıl işlediği ortaya çıkarıldı.

UNHCR'ın araştırmasında şöyle denildi:

"Bu araştırmadan çıkan genel görünüm umut verici değil. Ülkedeki Köfünye Kabul Merkezi'nde yüzde 10'dan az sığınmacı barınıyor. Binlerce sığınmacının karşı karşıya kaldığı en büyük sorun uygun bir konut olmaması. Araştırmada tespit edilen buna ek en büyük zorluk, sığınmacıların çalışmasına izin vermek için uzun bir süre beklenilmesi, ondan sonra da sığınmacıların istihdam sektörü tarafından sınırlandırılmaları."

"Onlar zaten çalışamayan veya iş bulamayan, aldıkları sosyal yardım düzeyinin çok düşük, ulusal yoksulluk riski sınırının altında olmasından dolayı hassas olan bu bireyler ve aileler, maddi yönden ağır bir mahrumiyet içindeler."

Kıbrıs'taki UNHCR Temsilcisi Damtew Dessalegne, bu raporun bir akademik araştırma olmadığını, ancak öncelikle daha iyi standartta uygulama yapılması için bir çağrı olduğunu, politikacıların, ayrıca mülteci savunucularının bu çalışmayı düşündürücü bulacaklarını umduğunu belirtti.

UNHCR raporun ilgili devlet otoriteleriyle paylaşıldığını, Lefkoşa'da 24 Mayıs'ta düzlenecek kamuya açık bir etkinlikte sunulacağını ve tartışılacağını bildirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.