GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

AB Komisyonu, Rum Kooperatif Bankası'nın düzenli piyasa çıkışını finanse edecek yardımı onayladı

AB Komisyonu, Rum Kooperatif Bankası’nın düzenli piyasa çıkışını finanse edecek yardımı onayladı

Avrupa Komisyonu, AB kuralları tahtında Rum Kooperatif Bankası'nın (CCB) CCB'nin tasfiyesini kolaylaştıracak, varlıklarının ve mevduatların Hellenic Bank'a satışını içeren Kıbrıs'ın önlemlerini onayladığı kararını açıkladı. Resmi olmayan mevduatlar her zaman korunacak.

Yayın Tarihi: 20/06/18 07:40
okuma süresi: 4 dak.
AB Komisyonu, Rum Kooperatif Bankası’nın düzenli piyasa çıkışını finanse edecek yardımı onayladı
A- A A+

Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan karara göre Komisyon dün 'Kıbrıs'ın AB Devlet yardım kurallarıyla uyumlu Kıbrıs destek tedbirlerini, bazı faaliyetlerin diğer kredi kurumlarına tam entegrasyonu ve satışıyla bankanın kalanının kapanma yoluyla özellikle bankanın düzenli piyasa çıkışının finanse edilmesinde kamu desteğini onayladı.

Avrupa Komisyonu'na göre, Rum Kooperatif Bankası'nın kalan varlığı büyük ölçüde kalan varlıklar üzerinde çalışma üzerinde yoğunlaşacak, böylelikle başka yeni bir işyeri alım satımı yapılmayacak.

Komisyon'un bu kararı, Güney Kıbrıs'ın yerel yasal ve hukuki taahhütleri gibi önemli bağlayıcı taahhütleri esasında alabildiği ifade edilen açıklamada, bu reformların Hellenic Bank'ın (ayrıca tüm Kıbrıs bankacılık sisteminin) uzun vadeli yaşayabilirliğine dayanak oluşturacağı ve Kıbrıs Devleti'ne vergi ödeyenler için "destek tedbirlerinin net maliyetini azaltacağı kaydedildi.

Komisyon Devlet yardım kararı altında Güney Kıbrıs'ın taahhütleriyle uyumu bağımsız bir vasi tarafından yakından izlenecek ve Komisyon'a düzenli olarak rapor verilecek. Komisyon da gelişmeleri yakından takip edecek.

17 Haziran 2018'de Rum yetkililer Komisyon'a AB Devlet yardım kuralları uyarınca, bazı CCB varlıklarının ve mevduatların Hellenic Bank'a satışını içeren Rum Kooperatif Bankası'nın düzenli tasfiyesini destekleme planlarıyla ilgili değerlendirmelerini bildirmişlerdi.

Hellenic Bank, müşterilerin 9,7 milyar avro tutarındaki tüm birikimlerini ödemeyi ve borçlar, bonolar ve nakitler dâhil 10,3 milyar avroluk varlıkların kazancını, ayrıca 0,5 milyar avro tutarındaki takipteki kredileri üstlenmeyi kabul etmişti.

Avrupa Komisyonu son olarak, tedbirlerin 'Hellenic Bank'a yardım' olmadığını da vurguladı; Komisyon'un açıklamasında, "Çünkü Hellenic Bank 'açık, adil ve şeffaf bir özel satış sürecinden sonra seçilmiş, işlemler en uygun fiyata satılmıştır" denildi.

AB Rekabet Politikası'ndan sorumlu Komiser Margrethe Vestager, "Komisyon'un kararı, AB kuralları altında Kıbrıs Kooperatif Bankası'nın tasfiyesini kolaylaştıracak tedbirleri alacak Kıbrıs planlarını onaylıyor. Kooperatif Bankası piyasayı düzgün şekilde terk edecek, bazı işlemler satılacak ve Hellenic Bank'a entegre edilecek. Kıbrıslıların mevduatları ve mali olmayan ortaklıklar her zaman tam olarak korunacak. Onaylanan tedbirler yaklaşık 6 milyar avro tutarındaki batık kredinin Kıbrıs bankacılık sektöründen kaldırılmasını sağlayacaktır. Bu, Kıbrıs'ın ana reformları yasal çerçevesine uygulama taahhüdüyle birlikte Kıbrıs bankacılık sektörünün istikrarı ve iyileştirmesinin teşvik edilmesine yardımcı olacaktır" dedi.

Avrupa Komisyonu son olarak Rum Kooperatif Bankası'nın Kıbrıs'taki en büyük ikinci kredi kuruluşu olduğunu, Şubat 2018'den itibaren Banka'nın varlıklarının defter maliyetinin yaklaşık 12 milyar avro, mevduatlarının yaklaşık 11 milyar avro ve brüt borçlarının tutarının yaklaşık 11 milyar avro olduğunu belirtti.

Komisyon'un açıklamasında, Rum Kooperatif Bankası'nın yaklaşık 2.700 çalışanı olduğu, Kıbrıs'ta yaklaşık 170 şubesi bulunduğu da kaydedildi. Kooperatif Bankası'nın yurtdışında şubesi bulunmuyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.