GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Anastasiadis: "Normal bir devlete götürecek diyaloğa kararlı olduğumu Guterres'e ileteceğim"

Anastasiadis: "Normal bir devlete götürecek diyaloğa kararlı olduğumu Guterres'e ileteceğim"

Rum lider Nicos Anastasiadis, Kıbrıs sorununu çözmek için yapılacak yeni bir girişimin başarısız olmasına, Güney Kıbrıs Rum tarafının olmasını istemediği için değil bu sorunla ilgili olan veya dâhil olan diğer tarafların akıllarında başka şeyler olmasının neden olabileceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 19/09/18 07:20
okuma süresi: 8 dak.
Anastasiadis: "Normal bir devlete götürecek diyaloğa kararlı olduğumu Guterres'e ileteceğim"
A- A A+

BM Genel Kurulu'nda konuşmak ve BM Genel Sekreter'le görüşmek için New York'a hareket etmeden önce Güney Kıbrıs Haber Ajansı'na bir demeç veren Rum lider, Antonio Guterres'e, normal bir devlete götürecek önemli ve yaratıcı bir diyaloğa kararlı olduğunu nakledeceğini belirtti.

Temmuz 2017'deki son girişimde bir anlaşmaya varılamamasından bu yana nelerin değiştiği sorusunu yanıtlayan Anastasiadis şöyle dedi:

"Türk yetkililerin açıklamalarına ve Nisan'da Güney Kıbrıslı Türk liderle gayrı resmi görüşmeme dayanarak BM Genel Sekreteri'nin yeni bir girişim üstlenmesi veya Güney Kıbrıs'la ilgili yeni bir konferans toplanmasında onu cesaretlendirmek için umutlu olacak bir ilerleme olduğunu söyleyemem."

Anastasiadis diğer sorulara da verdiği yanıtlarda, yeni bir konferans için 'iyi hazırlık'ın önemini vurguladı; Türkiye'nin Temmuz 2017'deki görüşlerini tekrarlaması halinde bunun umutsuz bir girişim olacağına dikkat çekti ve şöyle devam etti:

"Ne iyimser ne kötümserlik besliyorum. Ben diyorum ki, ilerleme elde etmeye, çıkmazdan çıkış yolu bulmaya kararlıyız, ancak diyaloğun esasını tamamen değiştirecek bir başarısızlıktan da kaçınmamız gerek. Bunu istediğimizden değil ilgili taraflar veya dâhil olanlar katılmadığı için veya belki başka düşünceleri olduğu için ve bu en kötüsü olacaktır."

Yeni bir konferans için 'iyi hazırlık'ın ne demek olduğu sorusunu yanıtlayan Nicos Anastasiadis, Birleşmiş Milletlerin bir çalışma yapabilmesi için tarafların görüşünü, neler düşündüğünü anlaması için bunun gerekli olduğunu ifade etti.

Garantilerin kaldırılması ve Türk güçlerinin geri çekilmesi gerektiği görüşünü tekrarlayan Anastasiadis, "Sonuç olarak eğer gerçekten bağımsız ve egemen bir devlet istiyorsak Türkiye sürdürdüğü koşullardan vazgeçmesi gerekiyor" dedi.

Güvenlik Konseyi'nin Güney Kıbrıs barış çabalarındaki rolünün ne olduğu sorusuna da Anastasiadis verdiği yanıtta, Güney Kıbrıs'la ilgili bir konferansta Güvenlik Konseyi'nin, kabul edilmiş bir anlaşmanın uygulandığını denetlemekle ilgili görevinin yan sıra aktif dahiliyetini arzu ettiğini kaydetti.

Adadaki UNFICYP'in varlığı konusunda Rum lider, Güney Kıbrıs sorunu çözümsüz kaldığı sürece BM barış gücünün varlığının kesinlikle gerekli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de ve adanın Türk altındaki bölgelerinde yeni barış girişimiyle ilgili son gelişmeler konusunda Nicos Anastasiadis, Türkiye'nin, ordusunun 1974'te inden bölgelerdeki etkisinden veya Güney Kıbrıs'ın bu bölgelerinin ekonomik bağımsızlığı üzerindeki gücünden söz etti.

Rum lider, "Ankara'nın her geçen gün daha güçlü hale gelen bölgelerindeki kontrolünden endişeliyiz. Bu koşulların işlemeyeceği, ülkenin yararına olacak bir çözüm bulmak istiyoruz. Çözüm her iki tamamlayıcı tarafın üçüncü bir ülkeye bağımlı olmamasını sağlayacak bir çözüm olmalıdır" dedi.
Türkiye ve Rusya arasında gelişen ilişkilerle ilgili olarak Rum lider, Türkiye'yle ilgili anlaşmazlıkları olduğu için diğer dost ülkelerin Ankara'yla ilişkileri olmayacağını düşünmediklerini söyledi.

"Ben eğer dostlarınızdan yardım istiyorsanız, etkili olabilmeleri için dost olmaları daha iyi olur diye düşünüyorum. Sonuç olarak Türkiye-Rusya ilişkilerini olumsuz görmüyorum" şeklinde konuşan Anastasiadis, Türkiye Rum lider'nın Türk askerlerinin sayısını artıracağına ilişkin açıklamasını yorumlarken de, bunun hiçbir şeye hizmet etmediğini, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'tan sadece 40 mil uzakta olduğunu ifade etti.

Güney Kıbrıs'ın kendilerini başkalarından korumaya ihtiyacı olmadığını, Lefkoşa'nın komşu ülkelerle mükemmel ilişkileri olduğuna işaret eden Anastasiadis, "Türkiye'yle en mükemmel ilişkilerimiz olmasını istiyoruz, bize yeni anlaşmazlık alanları yaratmayacak, adadaki iki toplum arasında güveni, refahı sağlayacak, şimdiki durumun yarattığı yasadışılıkla ilgili sorunları aşacak, bize dostlarla çevrili olduğumuz duygusunu verecek bir çözüm bulmamızda yardımcı olmalarını istiyoruz" dedi.

AB konularında da soruları yanıtlayan Rum lider, Güney Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'nden güvenlik nedenleriyle ve terörizmle mücadele için gerekli bilgiyi vermelerini isteyeceklerini söyledi.

Salzburg'da 19-20 Eylül'de yer alacak gayrı resmi Avrupa Konseyi toplantısına katılacak olan Nicos Anastasiadis, Lefkoşa'nın, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımayan, göçmenlerin yeni yerleşimleri anlaşmasını tanıyan Türkiye'ye baskı yapılması gerektiğinin altını çizeceğini vurguladı.

Anastasiadis şöyle devam etti:

"Şimdi görülen o ki, Güney Kıbrıs'a en çok mülteci gelen ülke ya deniz yoluyla ya da adanın Türk i altındaki bölgeleri yoluyla Türkiye'dir. Güney Kıbrıs'a, AB üyesi diğer ülkelere nazaran bir akış vardır."

"AB'nden akılcı bir dayanışma isteyeceğiz. Her Avrupa ülkesine uygulanan Güney Kıbrıs Cumhuriyeti'ne de uygulanmalıdır."

Brexit konusunda da Nicos Anastasiadis, Britanya ile iyi ilişkiler sağlanmasına hizmet etmesi gereken önemli faydalar olduğunu, Avrupa ülkelerinin bunu anladığını belirtti.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs'ın adadaki Britanya üslerinde yaşayan Güney Kıbrıslıların haklarıyla ilgili düzenlemeler yapmak için Birleşik Krallık'la istişare yapma hakkını kullandığını kaydetti.

Enerji konularındaki soruları yanıtlarken Rum lider, Güney Kıbrıs ve Mısır arasındaki hükümetler arası anlaşmanın öneminden söz etti.

Anastasiadis, bunun imzalanacak olan ilk ticari anlaşma olacağını, Güney Kıbrıs'ın belki de diğer dost ülkelerle benzeri anlaşmalar imzalanmasına katkıda bulunabileceğini belirtti.

Lefkoşa'nın münhasır ekonomik bölgesinde Türki kışkırtmalarıyla nasıl baş edeceği sorusuna yanıtında Anastasiadis, Güney Kıbrıs'ın yapılması gerekeni başarıyla yapıp işlerini yürütmek için şirketlerin izni olduğundan emin olduğunu bildirdi.

Rum lider, "Çabalarımız olumlu bir destek almaktır münhasır ekonomik bölgemizde faaliyette bulunan petrol şirketlerinin ülkelerinden bu destek vardır" şeklinde konuştu.

Bir başka soruyu yanıtlayan Anastasiadis, KHA'na 19 Ekim'de bir sonraki Mısır ve Yunanistan arasındaki üçlü görüşmenin Girit'te yer alacağını bildirdi.

Enerji konularında komşu ülkelerle anlaşmalar konusunda bir Koordinasyon Sekreterliği'nin Güney Kıbrıs'ta kurulacağını belirten Anastasiadis, Güney Kıbrıs'ın enerji konularında komşu ülkelerle imzaladığı işbirliği anlaşmalarıyla ilgili yakın zamanda bir Koordinasyon Sekreteri'ni misafir edeceğini duyurdu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.