EĞİTİM
okuma süresi: 9 dak.

Bütçenin aslan payı eğitimin, ancak...

Bütçenin aslan payı eğitimin, ancak...

Eğitim sendikaları, Eğitim Bakanlığı bütçesinde yasada ifade edildiği halde fikirlerinin alınmadığını söyleyip, “artık basından takip ederiz herhalde” derken, Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, “Görüşüyoruz. Ortak akıl peşindeyiz” dedi ve bugün komitede ele alınacak 1 milyar TL’lik Eğitim Bütçesi daha geçmeden tartışmalara neden oldu.

Yayın Tarihi: 21/11/19 09:20
Güncelleme Tarihi: 21/11/19 10:21
okuma süresi: 9 dak.
Bütçenin aslan payı eğitimin, ancak...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülmeye devam ediyor.

Komitenin bugünkü gündeminde, 8 milyar 814 milyon TL’lik 2020 bütçesinin, yüzde 11.55’i ile en büyük payına sahip Eğitim Bakanlığı var.

Eğitime, geçtiğimiz yıl 972 milyon TL bütçe ayrılmıştı. Bu rakam 2020 bütçesinde yüzde 2,5 artarak 1 milyar TL’ye yükseldi.

Eğitimle ilgili taraflara; eksiklikleri ve bütçenin bu eksikleri karşılama konusunda yeterli olup olamayacağını soran Kıbrıs Postası, pek de olumlu yanıtlar almadı.

Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı Cemal Özyiğit, “eksiklikler açıktır; süratle okul yapılması gerekir fakat ayrılan bütçe, bunlara zeval verebilecek durumda değil” vurgusunda bulundu.

Eğitimde örgütlü sendikalar ise, UBP – HP hükümetinin yasadışı bir şekilde sendikalarla masaya oturmadığını, eğitimle ilgili eksiklikler konusunda sendikalarla istişare içinde olmadığını, sadece sendikaların itibarını zedeleyecek açıklamalar yaptığını ifade etti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise sendikaların “istişare içinde değiliz” açıklamasının doğru olmadığını, eğitimde “ortak akılla iş yapma” peşinde olduklarını, tüm taraflarla gerekli istişareleri her daim gerçekleştirdiklerini söyledi.

ÖZYİĞİT: “SÜRATLE OKULA İHTİYAÇ VAR”

Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı Cemal Özyiğit Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamasında, “eksiklikler açıktır, okul yapılması lazım. Süratle okula ihtiyaç var” dedi.

Kendisi görevden ayrılmadan evvel Girne’de, Püsküllü mevkiine ilkokul yapılması için proje ve kaynak ayırdığını belirten Özyiğit, “bıraktığım proje ve kaynağı devam ettirdiler. İhaleye çıkıldı, şubat ayında tamamlanması bekleniyor “dedi.

“EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE, EKSİKLİKLERE ZEVAL VEREBİLECEK DURUMDA DEĞİL”

İskele’nin de müstakil bir maarif kolejine ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Özyiğit, “Kermiya bölgesinde de çok acil bir okula ihtiyaç var. Bölgedeki ilkokullar ful çekiyor” diyerek, bunların yanı sıra Lefkoşa’nın da ikinci bir liseye ihtiyacı olduğunu, LTL’nin dolup taştığını, aynı durumun Mağusa Namık Kemal Lisesi’nde de yaşandığını, Mağusa’da da yeni bir liseye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Eksikleri sıralayan Özyiğit, “Fakat ayrılan bütçe, bunlara zeval verebilecek durumda değil” dedi.

“EĞİTİME AYRILAN BÜTÇEYE YAPILAN ARTIŞ, AÇIKLANAN ENFLASYON ORANININ ÇOK ALTINDA”

“Eğitimde daha çok yatırıma ihtiyaç var ama ayrılan bütçeye yapılan artış tamam değil” diyen Özyiğit, “Yılsonuna kadar olan enflasyon 12.88 olarak açıklandı. Fakat eğitime ayrılan bütçeye yapılan artış, bu rakamın çok altında. Bu, kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu.

Kendisinin göreve geldiği anda “Vizyon 2030” çalışması başlattığını, mevcut bakanlığın da bu çalışmayı ilerletmeye karar verdiğini, bu durumun sevindirici olduğunu ifade eden Özyiğit, “Eğitim Bakanlığı 6 Aralık’ta bu konuda bir çalıştay gerçekleştirecek. Çalıştaya beni de davet ettiler. Projemize devam edilecek olması çok sevindirici” dedi.

KTÖS: “SENDİKALARDAN GÖRÜŞ ALINMADI”

Öte yandan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Başkanı Emel Tel de konuyla ilgili Kıbrıs  Postası’na açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS)  ile de eğitime ayrılan bütçeyle ilgili görüştüklerinin altını çizen Tel, bakanlıkların kendileriyle istişare etmediğinden yakındı:

“Bundan önceki tüm Maliye Bakanları, bütçe görüşmeleri öncesi, ilgili Yasa gereği, eğitimde örgütlü sendikaları Aralık ayında masaya çağırır ve görüş alış – verişinde bulunurdu. Eğitimle ilgili eksiklikleri konuşulur, sosyal haklar tartışılır, görüş ve önerileri alınır, bunlar doğrultusunda da ‘biat yeteneğine göre’ hazırlıklarına başlardı. Bu, Birikim Özgür’ün Maliye Bakanı olduğu dönemde başlamış, Serdar Denktaş’ın dörtlü hükümet dönemindeki Maliye Bakanlığı görevine kadar devam ediyordu…”

Düzenlenen toplantıları “bir kaile alma ve görüşme süreci” olarak nitelendirilen Tel, “Fakat UBP – HP döneminde, öğretmenlerin itibarını zedeleyen, toplumdan ayrıştıran açıklamalar dışında başka bir iletişim yaşanmadı. Her iki sendikayla da şuana kadar hiçbir görüş alış – verişi yapılmadı, hiçbir davet almadık” dedi.

“GÖRÜŞLERİMİZİN ALINMAMASI KONUSUNDA İLGİLİ YASA ÇİĞNENMİŞTİR”

“Artık olanı biteni basınla beraber takip edeceğiz” diyen Tel, “Görüşlerimizin alınmaması konusunda ilgili Yasa çiğnenmiştir. Öğretmenler Yasasında yetkili sendikaların mutlaka bir masada dönem içindeki konularda görüşlerinin alınması gerekirdi. Bu yasaya aykırı bir şekilde yapılmamıştır” şeklinde konuştu.

“ACİLEN KKTC GENELİNDE 11 OKULA DAHA İHTİYACIMIZ VAR”

İlköğretime bağlı 114 okulun bulunduğunu ifade eden Tel, “1974’ten bu yana Camilere ayrıldığı kadar, okullara bütçe ayrılmadı. Bunu sürekli vurguluyoruz. Çok az okul yapıldı. Bizim okullarımız eski. Acilen KKTC genelinde 11 tane daha okula ihtiyacımız var. Bütçeden anladığım kadarıyla; değil yeni okul yapımına, tadilatlara bile yetmeyecek” ifadelerinde bulundu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: “BÜTÇELER HER ZAMAN İÇİN BAKANLIKLARDAN FAZLASINI TALEP EDER”

Sendikaların söylemleri ve eğitime ayrılan bütçeyle ilgili görüşüne ilişkin Kıbrıs Postası’na konuşan Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise “bütçeler her zaman için bakanlıklardan fazlasını talep eder. Bütçenin imkânları ölçeğinde bir önem sıralaması yapılır ve bu şekilde yıllardır olduğu gibi, ekonomik yapıya uygun bir gelişim öngörülür” dedi.

“EĞİTİMDE ORTAK AKILLA İŞ YAPMANIN PEŞİNDEYİZ”

Sendikaların “iletişimsizlik” söylemleri üzerine konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Eğitimde ortak akılla iş yapmanın peşindeyiz. Paydaşlarımızla her fırsatta görüşmekteyiz. Eğitimi yalnız başımıza yürütmemiz gerekirken, ortak akılla hareketlerimizi şekillendirmeye çalışıyoruz. Tüm paydaşlarımıza ulaşarak bu süreci geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.