SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Hem kilolu hem şeker hastası olanlar dikkat!

Hem kilolu hem şeker hastası olanlar dikkat!

Günümüzde gıda sektöründeki değişimler sonucunda doğal gıda ürünleri giderek azalmış ve daha çok yüksek kalorili ve çok çabuk sindirilen gıdalar üretilmiştir.

Yayın Tarihi: 06/02/18 12:11
okuma süresi: 5 dak.
Hem kilolu hem şeker hastası olanlar dikkat!
A- A A+

Uzmanlar, kilolu olanların şeker hastalığıkonusunda dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Doktorlar, "Bu gıdalar (kola, bisküvi, tatlılar, beyaz ekmek, pirinç ve benzeri gıdalar) ince bağırsağın en proksimal kısmında (jejunumda) emilmekte ve distaldeki ileuma hiç gelememektedir. Bunun neticesinde distal ince bağırsaktan salgılanması gereken hormonlar salgılanmamaktadır. Bu hormonlarda şeker hastalığının ve doyma hissini etkileyerek fazla kiloların oluşmasında etken oldukları bilinmektedir. Sonuç olarak günümüz beslenmesi obezite ve şişmanlıkta çok önemli bir etkendir" dedi.

FAZLA KİLOLARIN VERİLMESİ SONUCUNDA

Hormonların etkilendiğini ifade eden uzmanlar, "Tüm bariatrik ameliyatlar şeker hastalığının düzeltilmesinde belirli düzeylerde etkili olabilmektedir. Şu anki bilgiler ışığında bakıldığında, bu ameliyatlar ile şeker hastalığının düzelmesinde ileri sürülen projeler incelendiği zaman, ana faktör sindirilmemiş veya az sindirilmiş besinlerin ileuma ulaşmasını sağlayarak buradan bazı hormonları salgılatmaktır. Salgılanan bu hormonların da dört şekilde etki ettiği anlaşılmaktadır: Birincisi, hormonların pankreası uyararak daha çok insülin salgılanmasına neden olması. İkincisi, vücuttaki insülinin etki edeceği hücrelerin hemen hepsinin uyarılması ve insüline karşı daha hassas hale getirilmesi ve böylelikle insülin direncinin kırılması yani daha az insülin miktarları ile daha etkili bir kan şekeri kontrolünün sağlanabilmesidir. Karaciğeri uyararak şeker yapımını durdurması. Bunların yanı sıra bu ameliyatları olan insanlar, yemeğe karşı olan tavırlarını da değiştiriyor. Daha az yiyerek doyuyorlar ve yiyeceklere olan ilgileri azalıyor. İlerleyen zamanlarda fazla kiloların verilmesi sonucunda insüline olan ihtiyaç ve direnç de azalıyor. Sindirilmemiş veya az sindirilmiş yiyecek maddeleri ileuma ulaşarak hormonlar salgılanmasına neden olmaktadır. Bu hormonlar da insanların daha çabuk doyma hissine ulaşmasını sağlamaktadır" diye konuştu.

BOŞALAMAYAN MİDEDE BİR DOYGUNLUK VE DOLULUK HİSSİ OLUŞMAKTADIR

Tüm sindirim sistemini başta da mideyi etkileyerek midenin çıkış kapakçığı olan pilorun kasılmasına neden olduğunu ve midenin boşalma zamanını geciktirdiğini kaydeden uzmanlar, "Boşalamayan midede bir doygunluk ve doluluk hissioluşmaktadır. Bu hormonal etkinin yanında bu hastaların midelerinde yapılan küçültme ameliyatları sonucunda az gıda ile dolan mide nedeni ile de daha çabuk doyma hissine ulaşılabilmektedir. Mide fundusundan salgılanan gerilin hormonunun miktarının azalması da açlık hissinin azalmasına ve yemeklere olan düşkünlüklerin azalmasına neden olmaktadır. Şişman şeker hastalarının yüzde 90'ını oluşturan Tip 2 şeker hastalarına bu ameliyat uygulanabilir. Tip 1 şeker hastalarında işe yaramaz. Kime ne kadar etki edeceği hastanın pankreas rezervi ve insülin direnci ile alakalıdır. Bunlar ameliyat öncesi tetkiklerle anlaşılmaktadır" açıklamalarında bulundu.

BOŞALAMAYAN MİDEDE BİR DOYGUNLUK VE DOLULUK HİSSİ OLUŞMAKTADIR

Tüm sindirim sistemini başta da mideyi etkileyerek midenin çıkış kapakçığı olan pilorun kasılmasına neden olduğunu ve midenin boşalma zamanını geciktirdiğini kaydeden doktorlar, "Boşalamayan midede bir doygunluk ve doluluk hissioluşmaktadır. Bu hormonal etkinin yanında bu hastaların midelerinde yapılan küçültme ameliyatları sonucunda az gıda ile dolan mide nedeni ile de daha çabuk doyma hissine ulaşılabilmektedir. Mide fundusundan salgılanan gerilin hormonunun miktarının azalması da açlık hissinin azalmasına ve yemeklere olan düşkünlüklerin azalmasına neden olmaktadır. Şişman şeker hastalarının yüzde 90'ını oluşturan Tip 2 şeker hastalarına bu ameliyat uygulanabilir. Tip 1 şeker hastalarında işe yaramaz. Kime ne kadar etki edeceği hastanın pankreas rezervi ve insülin direnci ile alakalıdır. Bunlar ameliyat öncesi tetkiklerle anlaşılmaktadır" açıklamalarında bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.