GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 8 dak.

Mağusalı taksiciler: "Yollar güvenli değil, her şey kötü yönetiliyor…"

Mağusalı taksiciler: “Yollar güvenli değil, her şey kötü yönetiliyor…”

İşlerin her geçen gün azaldığını söyleyen Mağusalı taksiciler Kıbrıs Postası'na gerçekleştirdikleri açıklamalarda ""Yollar güvenli değil, her şey kötü yönetiliyor, mağduruz" açıklamalarında bulundu.

Yayın Tarihi: 08/11/18 07:37
okuma süresi: 8 dak.
Mağusalı taksiciler: “Yollar güvenli değil, her şey kötü yönetiliyor…”
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Mağusa'yı karış karış bilen ve gece gündüz demeden yollarda müşterilerini gideceği yere yetiştiren taksicilerin mesleği her geçen gün yok oluyor.

Avrupa'da olanın aksine can güvenliğinden yoksun, her gün onlarca tanımadıkları kişi ile aynı araç içerisinde burun buruna yolculuk yapan taksi şoförleri, deyim yerindeyse "kelle koltukta" evine ekmek parası götürmek için mücadele ediyorken, bir de mesleğin son zamanlarda maruz kaldığı sorunlarla başa çıkmaya çalışıyor. Taksiciler sorunlarını Kıbrıs Postası'na anlattı. Mağusa'nın öğrenciye endeksli bir şehir olmasından yakınan taksiciler, yatırımların artırılması ve Mağusa esnafının bir tek geçim kaynağının öğrenci olmaktan kurtarılması yönünde talepte bulundu. İşlerinin dört bir koldan baltalandığını anlatan taksiciler yetkilileri göreve çağırdı.

İŞLER HER GEÇEN GÜN AZALIYOR

Taksicilik yaparak geçimini sağlayan şoförler iş azlığından yakınıyor. Her geçen yıl işlerin giderek düştüğünü ifade eden şoförler, iş saatlerinin yarısını duraklarda oturup tavla oynayarak geçirdiklerinden yakındı. Şehir dışı toplu taşıma araçlarının bir duraktan yolcu alıp bir kaç durak ileriye bıraktığını belirten şoförler, taksicilerin ara yollardan ana yollara yolcu taşıma fırsatının bile olmadığını kaydetti. Toplu taşıma araçlarına biletsiz yolcunun alınmaması gerektiğini ifade eden taksiciler, toplu taşıma şirketlerini uyardı. Kaçak taksilerin yanında araç kiralayan yabancı uyruklu öğrencilerin havaalanına para karşılığı yolcu taşıdığını ifade eden taksiciler, ofislerin telefonlarının çalmaz olduğunu kaydetti. Tüm bunların engellenmesi için caydırıcı hiçbir yaptırımın bulunmadığını belirten taksiciler, polisin her şeyden haberi olduğunu ancak gerekli denetimlerin yapılmadığını ifade ettiler. Bölgenin Girne ve Bafra bölgesi gibi olmadığını taksilerin sadece öğrenciler tarafından tercih edildiğini de belirten taksiciler, polislerin kontrol yaptığı gün iş yaptıklarını çünkü taksiciliği kaçak olarak yapanların ortadan kaybolduğunu söyledi.

"YOLLAR GÜVENLİ DEĞİL, HER ŞEY KÖTÜ YÖNETİLİYOR, MAĞDURUZ"

Her gün onlarca hiç tanımadıkları yolcuyu araçlarına alarak gidecekleri yere götüren taksi şoförleri yolculuk esnasında başlarına ne geleceğini bilmeden ekmek parası için mücadele ediyor. Taksi şoförleri tehlikeli yolcu ile başa çıkabilmenin daha kolay olduğunu düşünürken, yollardaki bozukluk ve sistemsizliğin sadece kendilerine değil tüm araç şoförlerinin direkt olarak canına kastettiğini ifade etti. Vatandaşlarda taksi şoförlerinin tehlikeli araç kullandığı yönünde ön yargı bulunduğunu belirten taksiciler, kendilerinin her an yollarda olduğu için yoldaki tehlikelerin bilincinde hareket ettiğini, en büyük kaza sebebinin yollardaki bozuklukların olduğunu belirtti. Taksicilerin kazandığı maaş ile bir yandan ev geçindirmeye çalıştığını söyleyen taksi şoförleri, bir yandan ise yolların araçlarında açtığı hasarları toparlamaya çalıştığını, taksilere ful sigorta yapılmamasının ise kendilerini oldukça mağdur ettiğini belirtti.

TAKSİCİLER NE DEDİ?

VELİ ABİÇ: "ZAMAN ARTIK ÇOK KÖTÜ"

"12 yıldır Mağusa'da taksi şoförlüğü yapıyorum. Taksi şoförlerinin işi her geçen gün daha da geriye giderken, ülke trafiğindeki sistemsizlik tüm sürücüler için tehlike saçıyor. Toplum Taksicilik mesleğine saygı duymuyor. Yollar kötü, araçlarımız yollardan zarar görüyor, araçlara harcadığımız zarar giderleri kazandığımız paranın üzerinde. Zaman artık çok kötü. Bizler de artık aracımıza alacağımız yolcuları güvenli olmadığı zaman almıyoruz. Ben yolcu ile taksicinin bire bir temas halinde bulunmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanında taksicinin maalesef birçok sorunu ve sıkıntısı var. Ben turizm yatırım alanlarının tek bir bölgeye toplanmaması gerektiğini düşünüyorum. Mağusa'da öğrenci potansiyeli sadece öğrenciden ibaret."

MUSTAFA BULUT: "KİRALIK ARAÇLARLA TAKSİCİLİK YAPILMASI BİZİ MAĞDUR EDİYOR"

"Yakıt fiyatları ve yolların neden olduğu arızaları gidermek için araç bakım fiyatları belimizi büküyor. Taksicinin ödemek zorunda olduğu ticari araç sigortası oldukça yüksek. Kiralık araçlarla taksicilik yapılması bizi mağdur ediyor."

MUSTAFA ALAN: "YOLLARDA KAÇAK TAKSİCİLERE YÖNELİK KONTROL YOK"

"Taksicinin en büyük sorunu bana göre ticari araç sigortaları. Hem fiyatları yüksek hem de araçlarımızı ful sigorta yaptıramıyoruz. Mağusa bölgesini Girne ve Bafra bölgesi ile bir tutuyorlar ancak Mağusa'da taksici sadece öğrenci ile işleyebiliyor. Devlet ne teşvik ne kredi olanağı sağlıyor. Yollarda kaçak taksicilere yönelik kontrol yok, denetim yok. Polis taksicilerin yaşadığı tüm sorunların farkında Ulaştırma Bakanlığı'nın da artık taksicilerin sorunlarına el atmasını istiyoruz."

HAKAN BAHÇECİ: "MAĞUSA'DA TAKSİLERİ KİMLERİN SÜRDÜĞÜ BELLİ DEĞİL"

"Biz taksiciler olarak taksimetreye geçmek istiyoruz ancak daha fazla yazar sanan müşteriye bunu bir türlü kabul ettiremiyoruz. Taksicilerin bir diğer sorunu ise, yasalar 1 taksi şoförünün illaki kullanacağı taksiye kayıtlı olması gerektiğini söylüyor ancak Mağusa'da taksileri kimlerin sürdüğü belli değil. Bir diğer sorun ticari araç sigortaları. Bazı arkadaşlar yüzünden ve yüksek risk grubunda olduğumuz için sigorta şirketleri araçlarımızı ful sigorta yapmıyor ama normal araçlardan 3 kat daha fazla ücret alıyor, biz de bu durumdan oldukça mağdur oluyoruz. Mağusalı taksicilerin tek geçim kaynağı öğrenciler. Üniversite yönetiminin bazı uygulamalarında iyileştirmeye gitmesi gerekiyor. Geçen yıl 10 liraya aldığımız okul pul ücretinin bu yılki fiyatı 50 lira ayrıca biz gece belli saatlerden sonra ana giriş kapısı dışında giriş yapamazken havaalanından müşteri taşıyan toplu taşıma araçları için kapılar açılıyor. Kartlı sisteme geçilmesi gerekiyor.

ERCAN KÖZ: "YETKİLİLER MAĞUSA'YI ÖĞRENCİYE BAĞIMLI BIRAKMAKTAN KURTARMALI"

"Mağusalı taksicilerin en önemli geçim kaynağı öğrencilerdir. Üniversite yönetimi ise öğrencinin dışarıya çıkmaması adına kampüs içindeki tüm ihtiyaçlarını gidermeye yönelik bir uygulama yapıyor. Otobüs şirketleri bazı duraklardan öğrenci alıp birkaç lira karşılığında bir sonraki durağa indiriyor. Bazı alışveriş merkezleri ve öğrenci yurtları sırf müşteri çekebilmek adına ücretsiz servis seferleri düzenliyor. Özel günlerde üniversite otobüsleri öğrencileri gideceği yere götürmek için sabahın ilk saatlerine kadar seferlerini sürdürüyor. Yetkililerin Mağusa'yı öğrenciye bağımlı bırakmaktan kurtarması gerekiyor. "

MUSTAFA SERİN: "HER ŞEY KÖTÜ YÖNETİLİYOR"

"Başlıca sorun Mağusa'nın öğrenci endeksli bir şehir olması. Öğrenciler de her geçen yıl daha da azalıyor. Pay talep edilen pastanın boyutu gittikçe küçülüyor. Müşteri çekmek adına yurtlar öğrenciler için ücretsiz otobüs seferleri düzenliyor. Öğrenciye taksiye binme ihtiyacı bırakmıyorlar. Zorda kalmayan taksiye binmez oldu. Devletin de üniversitenin de politikası yanlış. Her şey kötü yönetiliyor, işlerimiz de her geçen gün daha da kötüye gidiyor. "

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.