GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 5 dak.

Orun: "Emirname planlama değil sadece kısıtlama"

Orun: "Emirname planlama değil sadece kısıtlama"

Mağusa Emirnamesi hakkında konuşan İskele Belediyesi eski başkanı Halil Orun, "Mağusa Emirnamesi olarak adı geçiyor, ancak emirnamede İskele de var. İsim olarak bile sıkıntılı" ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 25/11/18 09:10
okuma süresi: 5 dak.
Orun: "Emirname planlama değil sadece kısıtlama"
A- A A+

• Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi emirnameleri ile ilgili tepkiler sürerken hem bölgenin ileri gelenlerinden hem de İskele Eski Belediye Başkanlarından Halil Orun çok sert konuştu.

• Halil Orun, belediyelerin kendi kenti hakkında dahi karar verme yetkisi olmadığına dikkat çekerek, "Şehir planlamasını belediyelere bırakın!" diye çıkıştı.

• İskele'nin hiçbir şeyden payını alamadığını, üstüne bir de kısıtlandığını belirten Orun, "İskele nasıl gelişecek? Bu durum yüzünden çok sıkıntılıyız!" ifadelerini kullanarak, hükümetin hizmet değil, sadece kısıtlama yaptığına dikkat çekti.

• Şehir planlaması ve emirname ile şehirleri kısıtlamanın birbirinden farklı olduğunun altını çizen Orun, devletin şehir planlamasında kadro yetersizliği olduğunu savundu ve mevcut personelin de deneyimsiz olduğunu anlattı.

• Emirnameye göre ülke arazilerinin yüzde 80'inin boş kalacağını işaret eden Orun, "KKTC toprakları çok büyük değil ki; arazilerin yüzde 80'i boş kalsın" dedi.

• Hükümetin yerel yönetimi bilgilendirmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Orun, emirname hazırlanırken, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nden görüş alınmadığına da değinerek, "Odayı bilirkişi olarak mahkemelere çağırıyorsunuz, görüşünü alıyorsunuz, neden bu kadar ciddi bir konuda odanın görüşüne başvurulmadı?" diye de sordu.

Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Mağusa Emirnamesi hakkında konuşan İskele Belediyesi eski başkanı Halil Orun, "Mağusa Emirnamesi olarak adı geçiyor, ancak emirnamede İskele de var. İsim olarak bile sıkıntılı" ifadelerini kullandı. Emirnamelere karşı olduğunu dile getiren Orun, "Şehir planlaması yapılması başka, emirname ile şehirleri kısıtlamak başka" dedi.

"Şehir planlamasını belediyelere bırakın!"

Kentleri belediyelerin yönetmesi gerektiğinin altını çizen Halil Orun, belediyelerin kendi kenti hakkında dahi karar verme yetkisi olmadığına dikkat çekti. Birçok ülkede şehir planlarının şehrin gelişmesine yönelik yapıldığını vurgulayan Orun, "Bizde tam tersi, şehir planlamasını belediyelere bırakın!" diye konuştu.

"İskele hiçbir şeyden payını alamıyor, bir de kısıtlıyorsunuz"

Devletin şehir planlamasında kadro yetersizliği olduğunu savunan ve olan kişilerin de deneyimsiz olduğunu anlatan Halil Orun, İskele'nin hiçbir şeyden payını alamadığını, üstüne bir de kısıtlandığını belirterek, "İskele nasıl gelişecek? Bu durum yüzünden çok sıkıntılıyız!" dedi.

"Hükümet hizmet yerine kısıtlama yapıyor, emirname değil şehir planlaması istiyoruz"

"İskele'de altyapı, itfaiye, arıtma gibi birçok sorun var hükümet bunları görmüyor" ifadelerini kullanan Orun, hükümetin hizmet değil, sadece kısıtlama yaptığının altını çizdi ve emirname değil, şehir planlaması istediklerini söyledi.

"KKTC toprakları çok büyük değil ki; arazilerin yüzde 80'i boş kalsın"

"Türkiye'deki belediyeler geliştiyse imar planları belediyelerde olduğu için gelişiyor" diyen Halil Orun, emirnameye göre ülke arazilerinin yüzde 80'inin boş kalacağını işaret ederek, "KKTC toprakları çok büyük değil ki; arazilerin yüzde 80'i boş kalsın" ifadelerini kullandı.

"Yerel yönetimin bilgilendirilmesi gerek"

İskele Belediye Meclisi'nin emirnameyi reddettiğine dikkat çeken Orun, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars'ın belediye başkanları ile görüştüğünü ve başkanların onay verdiğini söylediğini, belediye başkanlarının da "Sayın bakan bizi yeterince bilgilendirmedi" dediğini aktararak, yerel yönetimin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

"Neden bu kadar ciddi bir konuda Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin görüşüne başvurulmadı?"

Emirname hazırlanırken, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nden görüş alınmadığına vurgu yapan Halil Orun, "Odayı bilirkişi olarak mahkemelere çağırıyorsunuz, görüşünü alıyorsunuz, neden bu kadar ciddi bir konuda odanın görüşüne başvurulmadı?" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.