GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 8 dak.

Arter: "Emirname ile ilgili hem idari hem de teknik açıdan sorunlar mevcut"

Arter: "Emirname ile ilgili hem idari hem de teknik açıdan sorunlar mevcut"

Gazimağusa-Yeniboğaziçi- İskele Emirnamesi'ni Kıbrıs Postası'na değerlendiren Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, emirname ile ilgili hem idari hem de teknik açıdan sorunların mevcut olduğunu ifade etti.

Yayın Tarihi: 27/11/18 08:00
okuma süresi: 8 dak.
Arter: "Emirname ile ilgili hem idari hem de teknik açıdan sorunlar mevcut"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Şehir Planlama Dairesi tarafından Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi İmar Planı'nın yürürlüğe girinceye kadar 2019- 2020 yılına kadar yürürlükte kalması planlanan Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi Emirname Taslağı'nın neden olduğu tartışmalar gündemde yerini korumaya devam ediyor.

Yaygın ve parçacıl gelişmenin önlenmesi, yerleşimlerin karakterinin korunması ve doğal çevre ile tarihi ve kültürel miras alanlarının korunmasını sağlamanın amaçlandığı belirtilen emirnamenin oluşması için Cuma gününe kadar görüş beklenecek.

3 bölgede de büyük tartışmalara neden olan emirname taslağı ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Gazimağusa açısından değerlendirmelerde bulundu. Emirnameler konusunun bakanlığın elinde olan bir husus olduğunu belirten Arter, 2019- 2020 yılında yürürlüğe girmesi öngörülen imar planının sivil toplum örgütlerinin de ilgili kesim ve paydaşlarında desteğini alarak yürürlüğe girmesi için uğraştıklarını açıkladı. İllaki bir emirname gerekliyse doğruyu bulma adına hem belediyelerimizin hem de ilgili kurum kuruluşların desteği olması gerektiğini söyleyen Arter, "Tek elden olacak bir iş değil. İnşaat yapmıyoruz, koskocaman Mağusa'yı planlıyoruz. Bunların hazırlanmasında konusunda daha tecrübeli, daha uzman kişilerin de bu ekiplerde yer alması lazım. Belediyelerimizin katkısının olması lazım. Emirname ile ilgili hem idari hem de teknik açıdan sorunlar mevcut. Biz eleştirmenin ötesinde nasıl düzeltebileceğimizle ilgileniyoruz" dedi.

"BÖLGELER AYRI AYRI ELE ALINMALIYDI"

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter üç bölgenin birden ele alınan imar planı ile ilgili teknik olarak bakıldığında bölgelerin ayrı özellikler taşıdığını bu nedenle imar planlarının ayrı ayrı olması gerektiğini düşündüğünü belirtti. "Bir çatı altında plan yapılacaksa bile bölgelerin ayrı ayrı özellikleri göz önünde bulundurulması gerekiyordu" diyen Arter, İskele bölgesinin özelliklerinin farklı, Yeniboğaziçi'nde sit alanlarının yoğun olduğunu, Mağusa'nın tüm bunlardan tamamen farklı olduğunu belirterek ayrı ayrı olmasının daha faydalı olacağının düşündüğünü ifade etti.

İstenmeyen olayların yaşanmasına neden olan emirname taslağının ise iki yönden bazı sorunlar yarattığını belirten Arter, birinin teknik diğerinin idari yönden olduğunu ifade etti. Gazimağusa'nın emirname taslağında 5 bölgeye ayrıldığını belirten Arter, kaç metre kareye kaç konut olacağının ne kadar taban oranın kullanılacağı konusunda iyileştirilmelerin yapılması gerektiğini kaydetti. Mağusa için, kahverengi, kırmızı, sarı, mavi bölgeler ve Suriçi olarak ayrıma gidildiğini belirten Arter tarımsal araziler konusu da dahil her birindeki özelliklerin tekrardan ele alınarak, masaya yatırılıp daha özel inceleme ile değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. "Bir de işin idari boyutu var" diyen Arter, görüşte olup da vizesi alınmış olan, belirli dairelerin görüşleri olumlu verilmiş daha ileriye dönük bazı şirketler arasında yapılan sözleşmelerin olduğunu söyleyerek "böyle bir kısıtlama geldiğinde bunlar nasıl yasal zemine gelecek, nasıl düzelecek? Bunlar da işin idari kısmındaki sıkıntılar" dedi.

"HEP KISITLAMA DEĞİL, AÇILIM DA VAR ANCAK BU DA DOĞRU BİR AÇILIM OLMADI"

Emirname taslağı kapsamında Gazimağusa bölgesi için yapılan belirlemelerin tümünde sıkıntı olduğunu belirten Başkan Arter, tüm maddeler için yeniden bir çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti. Öngörülen emirname üzerinde çalışıldığı için yanlışlıkların belirtilebileceğini çözüm önerilerinin henüz netleşmediğini ifade eden Arter, gelişim bölgesi olarak ayrılan sarı bölgede 2 kattan fazla inşaata izin verilmediğini bunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini, 600 ile 885 metre kare arası için 1 konut denildiğini fakat bunların üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti. Tuzla ve Mutluyaka'nın büyük bir bölümünde gelişim alanının kısıtlanarak tarımsal arazi olarak gösterildiğini belirten Arter, emirname haritasına göre bu bölgelerde de 2 kat ile 1 konut sınırlaması bulunduğunu, 2 kat sınırının değil ama 1 konut kısıtlamasının oldukça tepki topladığını aktardı.

Suriçi'nin Anıtlar Yüksek Kurulu ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'in korumasında olduğu için oralarda pek bir değişiklik olmadığını ifade eden Arter, sadece yapı için kullanılabilecek arazi oranlarının düşürüldüğünü söyledi. "Eskiden arazi büyüklüğünde yapı yapılabilirdi ancak bu şimdi yüzde 60 oranına düşürüldü bu konudaki kısıtlama oranı büyük gibi görünüyor" dedi.

Kahverengi olarak belirlenen yani Gazimağusa'da esas yapılaşmanın yoğun olarak başladığı noktalar olan Sakarya, Salamis Yolu, Dumlupınar, Çanakkale ve Kaliland bölgelerinde kat sayısının 3 olarak belirlendiğini belirten Belediye Başkanı İsmail Arter, bu bölgelerde hem kat sayısında hemde konut sayısın da azalma olduğunu belirtti."Yani Mağusa'da en fazla kat sayısı bir tek kırmızı bölge için verildi, onda da 4 kata kadar izin verildi ama konut sayısı kısıtlandı" diyen Arter, bunların üzerlerinde çalışılması gereken kısıtlamaların olduğunu, buralarda kat sayılarında biraz artırmaya gidilebileceğini belirtti. Kırmızı bölge olarak Karakol bölgesinin gösterildiğini ifade eden Arter, "Karakol'daki kat sayıları 7-8 iken zaten o bölgede kalan arazi sayısı da kısıtlı bundan sonrakilere 4 kat ve konut kısıtlaması getirmek mağduriyet yaratır. Onlarda düzeltmeler yapılabilir. Kırmızı bölge içinde bir de surları koruyan bir bölge yer alır ve 2 kat yüksekliği sınırlanması vardı, orada 4 kata izin verildi. Hep kısıtlama değil orada bir açılım yapıldı ancak o da doğru bir açılım değil. Bunun gözden kaçırıldığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"BİZİM İÇİN EN ÖNEMLİ HUSUS ALT YAPI KONUSU"

Gazimağusa Belediyesi olarak en çok önem verdikleri konunun alt yapı konusu olduğunu belirten Arter, "bu yapılaşma ile birlikte kentte doğacak alt yapı sorunları ve ona hazırlık olarak kanalizasyon ve trafik yükü ile ilgili ileriye dönük projelerin hazırlanması belediye açısından önem arz eder" dedi. Sadece yapıların değil, yapıların getireceği alt yapıya dönük yoğunluklar konusunda da hazırlıklı olmalarının gerektiğini belirten Arter, 30 Kasım'a kadar raporu hazırlayıp bakanlığa bildireceklerini kaydetti.

"BİZ EMİRNAME İÇİN OLUR DEDİK AMA GEÇEN SÜREDE İÇERİKLE İLGİLİ BİZE BİLGİ VERİLMEDİ"

İmar Yasası çerçevesinde yürütülen imar çalışmalarının tamamlanması için 24 ayın gerekli olduğunu söyleyen Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, mevzuata göre 24 aylık sürecin tamamlandığını, bu süre içinde İçişleri Bakanlığı ve Şehir Planlama Dairesi'nin geriye dönülmesi zor yapılaşmayı önlemek için imar planı geçinceye kadar bir emirname önerisinde bulunduklarını söyledi.

31 Ekim tarihinde gerçekleşen toplantıda emirname konuşulduğunu ve bununaciliyeti konuşulduğunu söyleyen Arter,"Bize de sorulduğunda doğruya doğru olur dedik ancak bir harita üzerinde çalışılma yapılmış şehir planlama dairesi tarafından sonra bu haritanın özelliklerini gösteren dökümanı istedik, kimse bize bu haritanın içeriğini belirten dökümanı vermedi" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.