EĞİTİM
okuma süresi: 2 dak.

UKÜ'lü Akademisyen, özellikle hamilelerin listeria bakterisinden korunması önerisinde bulundu

UKܒlü Akademisyen, özellikle hamilelerin listeria bakterisinden korunması önerisinde bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ender Volkan Çınar, son günlerdeAvrupa genelinde donmuş gıdalardan bulaşan Listeria bakterisininriskli bireylerde ciddi sağlık problemlerine neden olduğu ve dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer aldığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 18/07/18 11:26
okuma süresi: 2 dak.
UKܒlü Akademisyen, özellikle hamilelerin listeria bakterisinden korunması önerisinde bulundu
A- A A+
Listeria monocytogenes bakterisinin gıdalardan bulaştığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Çınar, bu bakterilerin buzdolabı sıcaklığında da canlı kalma özelliğine sahip olduğunu ve vatandaşların gıdahazırlanışı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

Listeria bakterisinin bulaşmasını önleyecek tedbirlerin alınmasının önemine de değinen Çınar, donmuş gıdaların çözdürülüp tekrar dondurulmaması, yemeklerin yüksek ısıda tamamen pişecek şekilde hazırlanması, saklama sırasında pişmemiş ve pişmiş yiyeceklerin bir arada saklanmaması, donmuş gıdaların eritilirken buzdolabında veya soğuk suda yapılması gibi durumlarda bakteri bulaşmasının önüne geçilebileceğini hatırlattı. Yrd. Doç. Dr. Çınar, özellikle hamilelerin pastörize süt kullanmayı tercih etmeleri önerisin de bulunarak, pastörize süttenbu bakterilerin bulaşmasınınmümkün olmayacağınıbelirtti.

Yrd. Doç. Dr. Çınar, Listeria monocytogenes,listeriozis (listeriosis) isimli enfeksiyon hastalığına sebebiyet verebilen bir bakteri türü olduğunu dile getirerek, bu enfeksiyon türünün bazen basit seyretmekle birlikte özellikle hamilelerde, bebeklerde, bağışıklık sistemi zayıf, kanser ve diyabet hastalığı olanlarda ciddi komplikasyonlarasebepolabileceğiniaçıkladı. Bu bakterinin karın ağrısı, ateş, ishal gibi zehirlenmelereneden olabileceğini belirtenÇınar, "Enfeksiyonun kana yayılması sonucu bağışıklık sistemi zayıf veya yaşlı bireylerde menenjit gibi durumlara sebebiyet verebilir ve ciddi hastalık sorunlarına yol açabilir" dedi. Bakterinin özellikle hamilelik sürecinde anneden plasenta aracılığı ile fetüse geçebildiğini kaydedenÇınar, doğmamış bebek için ciddi risk oluşturabileceğinden hamile kadınların hastalığa karşı tedbirli alması gerektiğine dikkat çekti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.