EĞİTİM
okuma süresi: 2 dak.

"Çocukların katılım haklarının gerçekleştirilmesinde medya okuryazarlığı çok önemlidir"

“Çocukların katılım haklarının gerçekleştirilmesinde medya okuryazarlığı çok önemlidir”

GAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümmü Altan Bayraktar, BM tarafından kabul edilmiş olan, çocukların her anlamda bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği temel düşüncesinden yola çıkılarak düzenlenen Çocuk Hakları Sözleşmesi'yle, o tarihten bugüne dünya genelinde kutlanan 'Dünya Çocuk Hakları Günü' önemi çerçevesinde, medya ile çocuk arasındaki ilişki ve çocukların katılımcılığını geliştirecek eğitimin sağlanması konularının önemi değindi.

Yayın Tarihi: 19/11/18 14:12
okuma süresi: 2 dak.
“Çocukların katılım haklarının gerçekleştirilmesinde medya okuryazarlığı çok önemlidir”
A- A A+
Bayraktar, çocuk haklarında önemli bir aşama olarak kabul edilen ve uluslararası düzeyde böylesine kapsamlı bir uzlaşının sağlandığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi çerçevesinde, çocuklara tanınan ve üç farklı grupta toplanan; yaşamsal haklar, korunmalarına ve toplumsal katılımlarına yönelik haklar olarak adlandırılabilen haklar çerçevesinde, çocuklara sağlanacak medya okuryazarlığı eğitiminin, çocukların korunması ve özellikle toplumsal katılım sağlamalarına yönelik belirlenen amaçların gerçekleştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Çocuk hakları sözleşmesinin başta madde 13,17 ve 18. maddeleri olmak üzere çocuğun ülke sınırlarına bağlı kalmaksızın, yazılı, sözlü, basılı, sanatsal birçok biçimdeki araçlarla ihtiyaç duyduğu bilgiyi elde edebilmesi ve bu bilgiler içinden ihtiyaç duyduğu geçerli güvenilir bilgiye erişmek için ayıklama yaparak bu bilgi yığınlarıyla baş edebilmesi; çocukların katılım hakları çerçevesinde, medya okuryazarlığı eğitiminin önemli katkılar sağlayacağına vurgu yapan Bayraktar, 'Çocukların katılım haklarının gerçekleştirilmesi adına bilgiye erişimin yanında, önemli bir diğer beceri ise eleştirel düşünmedir.

Çocuklar maruz kaldıkları farklı türlerdeki medya içerikleri, etkileşim halinde oldukları medya araçlarının olumsuz etkileri karşında eleştirel düşünme becerisi geliştirerek korunabilecektir.

Bu noktada medya okuryazarlığı eğitimi önemli bir araçtır ve medya okuryazarlığı eğitiminin sağladığı potansiyelin değerlendirilmesi çok önemlidir' dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.