EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

GAÜ denizcilerinden, Amerikan Koleji öğrencilerine Dünya Pi Gününde anlamlı etkinlik

GAÜ denizcilerinden, Amerikan Koleji öğrencilerine Dünya Pi Gününde anlamlı etkinlik

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu Akademisyeni Doç. Dr. Okan Gerçek ve beraberinde ki denizcilik öğrencileri, 14 Mart Dünya Pİ Gününde Amerikan Koleji öğrencilerine bir dizi sunum gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 16/03/19 16:36
okuma süresi: 5 dak.
GAÜ denizcilerinden, Amerikan Koleji öğrencilerine Dünya Pi Gününde anlamlı etkinlik
A- A A+

GAÜ'den verilen bilgiye göre, Pi sayısının yaklaşık değeri olan 3,14'den esinlenerek, her yıl Mart ayının 14. Günü dünyanın bir çok ülkesinde "DÜNYA Pİ GÜNÜ" olarak çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor. Pi Günü'nün bilinen ilk büyük ölçekli kutlanması 1988'de, San Francisco Exploratorium'da gerçekleşmiştir.

GAÜ Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu Akademisyeni Doç. Dr. Okan Gerçek kouyla ilgili yaptığı açıklamada, ilk olarak 2018 yılında GAÜ Denizcilik Güverte Bölümü öğrencileri ile birlikte DÜNYA Pİ GÜNÜ'nünde farkındalık oluşturduklarını belirterek, GAÜ Denizcilik öğrencilerin "Kumsalda Buldum Pi Sayısı" hikayesini İngilizce olarak Amerikan Koleji öğrencilerini anlattığını bildirdi.

Gerçek açıklamasının devamında ise şunları söyledi;

"THAT WOULD BE A NOVEL IF I COULD WRITE MATHEMATICS CORNER ve "I FOUND PI ON THE BEACH "isimli sunumlarımızı DÜNYA Pİ GÜNÜ'nünde yaptık ve yoğun ilgiyle karşılandık. 2019 DÜNYA Pİ GÜNÜ'nünde GAU Denizcilik öğrencilerimizle birlikte sıradışı sunum ve orjinal materyallerden oluşan etkinliğimiz yapılmaktadır.

Türkiyede ise ilk olarak 2007 yılında Pi Günü kutlanmıştır. Son yıllarda okullarda organize edilen Pi Günü kutlamaları hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Okullarda Pi sayısının farkındalığını artırmak için pastalarla, materyallerle, oyunlar ve yarışmalarla farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Pi sayısı yeterince uzun yazıldığında, her rakam dizisini Pi sayısı içinde bulunabileceğini; yani doğum gününüzü, telefon numaranızı, banka hesabınızı ya da rasgele yazacağınız herhangi bir sayının Pi sayısının bir yerlerinde var olduğu belirtiliyor. Hatta harflerle sayıları birbirine dönüştüren bir kod üretilerek seveceğiniz bir kişinin (sevgilinizin, çocuklarınızın, eşinizin vb.) veya istediğiniz bir topluluğun ismini, bir kelimeyi, cümleyi, hatta bir kitabı Pi sayısı içinde bulabileceğimiz ifade ediliyor. Halihazırda bir çok kişi matematiğin en gizemli sayılarından biri olan Pi sayısını ya 3.14 ya da 22/7 olarak yanlış bilmektedir. Pi sayısının aslında bu iki sayının arasında olduğunu Arşimetin Miladdan yaklaşık 250 yıl öncesi ispatlayarak gösterdiğini ve Pi sayısının belirli bir basamağına kadar nasıl bulunabileceğini bir çok üniversite mezunu bilmemektedirler. Bu yanlışı gidermek için siz matematikçiler ne öneriyorsunuz diye pek tabi ki sorabilirsiniz. Bir akademisyen olarak matematiğin güzelliğini farkettiren etkinliklerle matematiği sevdirebilmek ve Pi sayısı ile ilgili önerilerimi paylaştığım aktuel matematik yazılarımda değindiklerimden hayata geçirilenleri sizlere aktarayım.

Matematiğin ve geometrinin güzelliği gençlere yönelik hikâyelerle keşfedilebilir. Dört yıl önce "Matematiğin Gerçek Okyanusunda İnciler" aktuel matematik yazı dizisine başlamıştım. "Matematiği Yazsam Roman Olurdu" isimli yazımda eğitimcilere pencere, köşe, proje veya yarışmalarla ortaokul öğrencilerinin seviyelerine inecek şekilde eğlenceli ve merak uyandıracak hikayelerle başlamalarını tavsiye etmiştim. Yazı dizisinin köşesinde de örnek hikaye olarak kızımın beşinci sınıfta yapmış olduğu "Kumsalda Buldum Pi Sayısı" çalışmasını yayınlamıştım. Sonraları aktuel yazı dizilerini "Matematiğin Gerçek Okyanusunda İnciler" isimli blog sitesinde paylaştım.

"Matematiğin Gerçek Okyanusunda İnciler" yazı dizisi Türkiye'de ve yurtdışında tahminimden daha büyük bir ilgi gördü. Türkiye'de ilk olumlu ve anlamlı geridönüş Doğa kolejlerinin matematik zümre başkanlarından matematiğe sevdalı bir öğretmenimizin üniversitedeki ofisimi yazımı tebrik etmek için ziyaret etmesi olmuştu. Kendisine yeni araştırmalar ve bakış açılarını geliştirebilecek, yeni pencereler açacak köşeler ve öneriler sundum. Bu yazıda paylaştığım "Kumsalda Buldum Pi Sayısı" gibi bir çok farklı konuda öğrencilerin anlıyabileceği seviyede eğlenceli hikayeler yazılabileceğini önermiştim. Kendilerinin Mektebim Okulları Proje Koordinatörü olarak 2017 yılından itibaren Anadoludaki tüm okul kampüslerinde Pi-Hikaye Yarışmasını düzenlediklerini görmek beni ayrıca sevindirdi. Beni o kadar sevindirdi ki; yazı dizisinin belki de en çok ses getirecek olanını, sözel mantık eksenli düşünenleri de kucaklayıp matematiği sevdirecek, matematik sevdalarına da sıradışı bir bakış açısı kazandırabilecek yeni köşe ve yazıyı 2020 DÜNYA Pİ GÜNÜ'ne kadar hazırlamam için motive etti."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.