ADVERTORİAL
okuma süresi: 5 dak.

Siyam Kedisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Siyam Kedisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Siyam kedileri güzellikleri ve zariflikleri ile dikkat çeken çok özel hayvanlardır. Siyam cinsinin kökeni ile ilgili tartışmalar devam ederken bu tartışmalar arasında en çok öne çıkan teori, siyam kedilerinin Güneydoğu Asya kökenli olduğuna dair üretilen teoridir.

Yayın Tarihi: 30/01/18 04:14
okuma süresi: 5 dak.
Siyam Kedisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
A- A A+
Siyam kedileri güzellikleri ve zariflikleri ile dikkat çeken çok özel hayvanlardır. Siyam cinsinin kökeni ile ilgili tartışmalar devam ederken bu tartışmalar arasında en çok öne çıkan teori, siyam kedilerinin Güneydoğu Asya kökenli olduğuna dair üretilen teoridir.

Bu bölgede bulunan kedi ırklarının siyam kedisinin tipik özelliklerine sahip olması teorinin güçlenmesine neden olur. Siamese ya da siyam olarak bilinen orijinal Tayland kedi türü olan Siyam, Karat ve Burmese kedileri zamanla birlikte ciddi değişimlere uğramamıştır. Bu kedi türlerinin hepsi geleneksel siyam kedisi olarak bilinir ve benzer görünüme sahiptirler. Bu kedilerin temel farklılığı ise türün değişik renklerine sahip olmalarıdır. Üç tür kedi birbirlerine benzerler çünkü aynı kökenden gelmektedirler. Günümüzde yaygın olarak bulunan ve siyam kedisi olarak bilinen kedi türü orijinalinde Tayland Wichien-Maas olarak bilinir. Wichien-Maas Tayca'da ay elması veya uğurlu mücevher anlamına gelir. Kedinin ismi ise mücevher kedi anlamı ile siyamların güzel gözlerine atıfta bulunmaktadır

Siyam Kedisinin Tarihçesi

Siyam kediler yüzyıllar boyunca sarayda saklanan özel kedilerdir. Sarayda yetiştirilen kediler özel olarak gizlendiklerinden dolayı kedilerin başlangıcı hakkında çok fazla bilgi yoktur. Siyam kedilerinin sarayda gizlendiği dönemlerde bu kedilerin günümüz siyam kedilerine benzemediği ifade edilir. Saray kedisi olan siyamlar koyu sarı göz renkleri ile günümüz siyamlarından ayrılır. Ancak günümüz siyam kedilerinin zamanla değişime uğradığı ve kökeninin sarayda yetiştirilen siyam kedilerinden geldiğini düşünülmektedir. Bu değişimin nedeni ise gerçekten tam olarak bilinmemektedir.

Siyam kedileri 1884 yılında İngiltere'ye gelmiştir. İngiltere'ye gelen siyam kedilerini getiren çift 1901 yılında Siyam Kedileri Kulübü'nü kurmuştur. 1884 yılından 2 yıl sonra yine bir çift siyam kedisi ve iki yavru kedi İngiltere'ye getirilmiştir. O dönem İngiltere'ye gelen kediler, Avrupa'da bulunan siyam kedilerinin atası olarak kabul edilir. İngiltere'den sonra Avrupa'ya ve Amerika'ya yayılan siyam kedileri günümüzdeki türün temelini oluşturmuştur.

Siyam Kedisinin Karakteri

Siyam kedileri karakter olarak oldukça oyuncu kedilerdir. Çocuklu ailelerin rahatlıkla bakabileceği siyam kedileri, küçük çocuklarla oynarken tırnaklarını saklarlar. Kedilerin bu hareketi onların ne kadar sadık ve koruyucu olduğunun göstergesi olarak kabul edilir. Siyam kedileri oyun oynarken oldukça akıllı hareketlerde bulunurlar. Atılan bir topu geri getirme gibi hareketlerde bulunan siyam kediler erken dönemde eğitilirlerse kurallara uyma konusunda oldukça başarılı olurlar. Siyam kedisi bir tasma ile gezdirilebilen nadir kedi türleri arasında yer alır. Pek çok kedi tasma ile gezmeyi reddetse de siyam kedileri bir tasma eşliğinde rahatlıkla dolaşabilirler.

Siyam Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Siyam kedileri vücut formları, tüyleri ve gözleri ile dikkat çekerler. Siyam kedisi kısa tüylere sahip olduğu için bakımı oldukça kolaydır. Kedilerin tüy rengi ilk doğdukları zaman krem rengidir. Kediler büyüdükçe tüy renklerinde değişim olur. Bu değişim genellikle kafa bölgesinde ve ayaklarda daha koyu renkli tüylerin çıkması ile ortaya çıkar. Koyu renklerin ortaya çıktığı bölgeler genellikle kedinin soğuk kalan bölgelerinde yoğunlaşır. Siyam kedisi yaş aldıkça tüy rengi daha koyu olur. Erkek siyam kedisi 60 cm'e kadar, dişi siyam kedisi ise 55 cm'e kadar uzayabilir. Erkek kediler 4 ila 9 kilogram ağırlığında olurken dişi kediler de ağırlık 3 ila 5 kilogram aralığındadır. Siyam kedisi mavi gözleri ile dikkat çeker. Kedinin gözleri badem şeklindedir. İnce yapılı, atletik siyam kedileri oldukça güçlü hayvanlardır. Kolayca zıplayabilen, zorlu parkurları rahatlıkla tırmanabilen siyam kedilerinin günlük oyun ihtiyacı da fazladır. Siyam kedilerinin mutlu olması için onlarla oyun oynamak ya da keyifle zaman geçirebilecekleri oyuncaklar almak önemlidir. ***

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.