ADVERTORİAL
okuma süresi: 3 dak.

Bitki Çayları Fayda da Verebilir Zarar da!

Bitki Çayları Fayda da Verebilir Zarar da!

Şifalı bitkilerden elde edilen bitki çayları hepimizin gündelik hayatımızın içinde mutlaka yer alıyor.

Yayın Tarihi: 22/03/18 05:25
okuma süresi: 3 dak.
Bitki Çayları Fayda da Verebilir Zarar da!
A- A A+
Şifalı bitkilerden elde edilen bitki çayları hepimizin gündelik hayatımızın içinde mutlaka yer alıyor. Ancak hangi çayı neye göre içtiğimize pek dikkat etmediğimizde, gün içinde oluşabilen bir rahatsızlığımıza sebep arıyoruz. Oysa ki farkında olmadan içtiğimiz bir çay bizi gün boyu uykulu yapabildiği gibi, başka bir çay baş ağrısana sebep olabiliyor.

BİTKİ ÇAYLARININ FAYDALARI VAR MI?

Bütün canlılar gibi insanlarda yiyeceklerini topraktan karşılıyor çünkü toprak insan için en temel besin kaynağı. Kimi meyveler ve sebzeler gibi toplandığı şekliyle tüketilen besinler olduğu gibi kimi işlemlere tabi tutarak değerlendirilen besinlerde olacaktır. Bitki çayları tabiatın, toprağın bize sunduğu bitkilerin demlenmesiyle elde ediliyor. Kurutularak demlenildiği gibi yaş (taze) haliyle de demlenebiliyorlar.

Bitki çaylarının faydaları tıpkı yenilen besinler gibi çeşitlilik göstermekte. Ancak bilinen bir şey var ki çoğu rahatsızlığın tedavisine yardımcı olan bir çok şifalı bitki bulunuyor. Örneğin bitki çayları ile hafızanızı güçlendirebilir, unutkanlığınızı giderebilirsiniz. Stresten uzaklaşabilir sakin bir dinlenme moduna geçebilirsiniz. Baş ağrısını dindirebilir motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Bütün bunları ve daha fazlasını bitki çaylarıyla yapmak elbette mümkün. Ancak kimi bitki çayları direkt etki edebilirken kimisi daha düşük oranlarda destek olabilmektedir. Bunun için daha fazla bitki çayı tüketmek değil, daha etkilisini tüketmek gerekebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken hangi bitki çayının kendimize uygun olup olmadığını bilmektir. Yoksa masum ve yararlı olabilen bitki çayları bizi daha çok rahatsız edip sorun oluşturabilmektedir.

BİTKİ ÇAYLARININ ZARARLARI NASIL OLUR?

Bitki çayları içerken sadece bir faydasına odaklanıp başka etkileri görmezden gelindiğinde hata yapılıyor demektir. Rahatlatıcı bir çayı içip dikkat gerektiren bir iş yapıldığında bu çay istenilen faydanın tam tersi bir etki yapıyor olacaktır. Bir faydası için içilen çay, bünyede bulanan şeker, tansiyon gibi kronik rahatsızlıklara karşı zararlı olabilmektedir.

Bitki çayları basit birer ot gibi görülseler de amacına uygun kullanılmadıklarında rahatsızlık verecekleri unutulmamalıdır. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar, hamile olanlar bitki çayları konusunda daha hassas olmalılardır. Öyle ki, hamilelikte siyah çay bile önerilmemektedir.

Amacına uyun bitkilerle çay demlenip kararınca tüketildiğinde sağlık için koruyucu destek olacaktır. Vücudun doğal besinlere ihtiyacı her zaman vardır. Ancak bilinçsizce ve rastgele, aşırı tüketilen bitki çayları maalesef amacını aşabilecek ve zararlı olabileceklerdir. :::

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.