LAPTA
okuma süresi: 9 dak.

Su kuyularının elektriik borçları polemiğe yol açtı

Su kuyularının elektriik borçları polemiğe yol açtı

Bugün, Bakanlar Kurulu gündemine de geleceği ifade edilen Lapta Belediyesi ile Su İşleri Dairesi arasında su kuyularının 2008'den beri devreden borçları yüzünden elektriğinin kesilmesi ile doğan tartışma ve polemik dinmiyor...

Yayın Tarihi: 24/09/14 08:06
okuma süresi: 9 dak.
Su kuyularının elektriik borçları polemiğe yol açtı
A- A A+

Su İşleri Dairesi Müdürü Hoşsöz, Bakan ve belediye ile görüşerek orta yol bulduklarını belirterek, "Toplantıda varılan anlaşmaya göre Belediye elektriği ödeyecek ve suyunu alacak" derken; Lapta Belediye Başkanı Namsoy aynı toplantı hakkında "Görüşmede bir şey ödeyeceğiz diye bir anlaşmaya varılmadı" diye konuştu.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ise, taraflar arasında borç konusunda bir polemik oluştuğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Bir haftadan uzun bir süredir Lapta Belediyesi'ne bağlı köylerin su sorunu yaşadığını daha öncede Kıbrıs Postası olarak okuyucularımızla paylaşmıştık. Su probleminin ana sebebi Elektrik Kurumunun temin edemediği su kuyuları borcundan dolayı kaynaklandığını da belirtmiştik. 2008'de geçen tüzükten sonra Su İşleri Dairesinin Belediyelerle yazılı bir sözleşme yapmaması sebebiyle doğan problem bugün Su İşleri Dairesi ve Lapta Belediyesini karşı karşıya getirerek gerginlik oluşturdu. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Su İşleri Dairesi, Elektrik Kurumu ve Lapta Belediyesinin

Görüşerek gelecek borçlar adına alternatifler ürettikleri toplantıda vatandaşın bundan sonra mağdur olmaması için çözümler üretilmeye çalışılmış, fakat oluşan polemikten dolayı geçmiş borçların ne olacağı konusundaki belirsizlik süremeye devam ediyor. Sonuç olarak bugün Bakanlar Kurulunda görüşülecek konu ile ilgili gelecek faturaları kimin nasıl ödeyeceği belirlenecek, geçmiş borçların ise ne olacağı hala gizemini korumaya devam edecek.

"Elektirik borcu Su İşleri Dairesine ait"

Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Postası'nda çıkan "Tepebaşı isyan etti!" başlıklı haberimizde Lapta Belediyesine bağlı bu köyün susuzluk problemini yazmıştık. Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy'un gazetemize yaptığı açıklamalardayaşanan su sorunun Su İşleri Dairesinin geçmişten bugüne kadar olan su kuyuları elektrik borcunun ödenmemesinden dolayı olduğunu belirtmişti.Namsoy, elektrik borcunun belediyeye ait olmadığını vurgulayarak, "Su kuyularının hiçbiri herhangi bir sözleşmeyle belediyemize devredilmemiştir. Ayrıca adımıza da faturalanmamaktadır. Bizim bu konuyla ilgili bir müracaatımızda yoktur" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

"Borcu Lapta halkının sırtına bindirmem"

Namsoy,yine daha önceki haberimizde Kıbrıs Postasına yaptığı açıklamada,yapılan girişimler neticesinde geçici bir süre için anlaşmaya varıldığını belirterek,"Su kuyularının elektrik borcu 2008 yılından beridir ödenememiş ve yaklaşık 6 Milyon TL'lik bir birikmiştir. Hatta biz daha önce su dairesi adına kuyulara 2 Milyon 800 bin TL para harcadık. Ben bunu altını çizerek söylüyorum ki böyle bir borcu Lapta halkının sırtına bindirmem"diye konuşmuştu.

"Belediye elektriği ödeyecek suyunu alacak"

Su İşleri Dairesi Müdürü Taner Turgay Hoşsöz, olayın kapandığını vurgulayarak, "Bakanla ve Lapta Belediyesi ile görüşerek orta yol bulduk. Yapılan toplantıda haklı veya haksız bulmak için yapılmadı. Şuan önemli olan insanların mağdur olmamasıdır. Toplantıda varılan anlaşmaya göre Lapta Belediyesi elektriği ödeyecek suyunu alacak. Geçmiş borçlarda bir şekilde çözülecek. Sonuç olarak belediye aylık elektriğini ödeyecek ve suyunu alacak" şeklinde konuştu. Lapta belediyesinin daha önceden kalan herhangi bir borcu var mı sorusuna, "O sonra ki iş" diye cevap veren Hoşsöz, su kuyuları borcu ile ilgili olarak köklü bir çözüm olması gerektiğini vurgulayarak onunda hükümetin öncülüğünde çözülecek ileriki bir konu olduğunu söyledi.

"Haklılığımız bakan tarafından tescil edildi"

Geçtiğimiz gün Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı başkanlığında konuyla ilgili toplantı gerçekleştiğini vurgulayan Namsoy, "Toplantıya Su Dairesi Müdürü ve Lapta Belediyesi ekibi olarak bizde katıldık. Orada bizim haklılığımız Bakan tarafından tescil edildi ve bu borcun belediyemize ait olmadığı anlaşıldı. Bakan, Çarşamba günü konuyu bakanlar kurulunda çözeceğini söyleyerek anlaşmaya varıldı ve bizlere karardan sonra ne yapılacağının belirtileceği söylendi" şeklinde konuştu.

"İki alternatif çözüm ürettik"

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, eski borcun Su İşleri Dairesi'nin borcu olduğunu ve görüşmenin dışında olduğunu belirterek, "Biz yardımcı olmak adına Su İşleri Dairesi Müdürü'ne iki alternatif çözüm ürettik. Birincisi eğer sizin ödeme gücünüz yoksa biz Su İşleri Dairesi adına bundan sonra çıkacak olan faturaları her ay öderiz ve size su ücreti ödemeyiz, alacağımız kalırsa da bunu daha sonra Su Dairesi'yle mahsuplaşma yaparak çözeriz dedim. İkincisi ise isterseniz bize 25 kuruş uygulaması yaparsınız, biz de bu 25 kuruşu size öderiz sizde elektrik ücretini ödersiniz ya da sizi 25 kuruş kurtarmazsa ve bu ücreti 1 veya 2 lira yapacaksanız ona da varız" dedi.

"İki taraf arasında polemik oluştu"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, 2008'den bu yana uygulanan bir tüzük olduğuna dikkat çekerek, "Tüzüğe göre kuyuların elektrik ücretlerini belediyeler karşıladığı takdirde ton başına suyun fiyatı 10 kuruş olarak su dairesine ödenir. 2'inci madde olarak da derki 25 kuruş ödeyen kuyuların elektriğini Su Dairesi öder. 2008 yılından bu yana uygulanan sistemle bütün belediye başkanları bu şekilde bunları ödemiş, Lapta Belediyesi'nin de ödediği miktar 10 kuruş olduğu için elektrik faturası belediye tarafından ödenmesi gerekirdi. Tabi ki bu uygulamalar bugüne kadar sadece sözlü olarak geldiği için Fuat Bey'de bu borcu ödemek istemiyor ve Su Dairesinin sorunu olduğunu söylüyor. Bu şekilde olunca da iki taraf arasında bir polemik oluştu. Elektrik kurumu da elektrik parasını temin etmek için Fuat Beyin üstüne gitti ve su kuyularının elektriğini kesti" dedi

"Geçmiş borçlarla ilgili henüz anlaşamadık"

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Başkanı İsmet Akim'le de görüştüklerini vurgulayan Bakırcı, "Gerekirse geçmiş borçlar mahkemelik olsun hukuksal yönden çözülsün diyerek buraya bir çizgi çekilmesini istedik.Bölgedeki insanları mağdur etmeyip su sıkıntılarını gidermek adına bundan sonraki borçların düzenli olarak ödenmesikonusunun da üzerinde durarak bir anlaşmaya vardık. Sonuçta o kuyuların elektrik idamesi devam edecek ve su verilecek, ama geçmiş borçlarla ilgili aramızda muhalefet olduğundan dolayı anlaşmış değiliz. Ama şu an en önemli olan suyun kesilmeden o bölgeye akmasıdır" şeklinde konuştu.

"Belediyelerle sözleşme yapılmadı"

Bakan Hamit Bakırcı, sözlerine şu şekilde devam etti; "2008'de çıkan tüzükten sonra o dönemki Su Dairesinin başındaki kişi bu konuda belediyelerle herhangi bir sözleşme yapmadı. Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy bu konuda haklı olmakla birlikte, tüzüğü bildiği halde 10 kuruştan suyun tonajını kabul ediyor ve o şekilde ödüyorsa bu konuda da haksız olduğunu söyleyebilirim."

"Prensipte anlaştık"

Lapta Belediyesi'yle prensipte anlaştıklarını söyleyen Bakırcı, "Bu borcu bugünden itibaren erteleyelim, bunun çözümünü de bir şekilde bulacağız. Bundan sonraki borcu nasıl ve kimin ne şekilde ödeyeceğini şekillendirelim ve önümüze bakalım insanlarda mağdur olmasın diye konuştuk ve anlaştık. Ama yapılan görüşmede belirli bir sistem kesin olarak belirlenmedi. Bugün yapılacak olan Bakanlar Kurulu görüşmesinden sonra kesin bir sonuca ulaşarak ne yapacağımıza karar vereceğiz. Ama neticede bu suyun akması devam edecek, polemiği de büyütmek istemiyorum çünkü burada mağdur olan vatandaş oluyor"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.