DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 7 dak.

ODTÜ ve Kuzey Kıbrıs Turkcell'den "yeşil enerji" için anlamlı işbirliği

ODTÜ ve Kuzey Kıbrıs Turkcell'den "yeşil enerji" için anlamlı işbirliği

Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri için 'Yılın Yeşil Beyni Yarışması'nda sponsorluk anlaşması imzalandı.Lise ve üniversite gençliğinin üreteceği projeleriyle katılacağı yarışma, "Yaşamsal üçlü" olarak nitelendirilen çevre, enerji ve su kaynakları hakkında öğrencilerin bilincini artırmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 10/02/14 17:47
okuma süresi: 7 dak.
ODTÜ ve Kuzey Kıbrıs Turkcell'den "yeşil enerji" için anlamlı işbirliği
A- A A+

Rektör Tümer: "Gençlerin yeşil için beyinlerinden çıkan projeleri de görmek önemlidir. Geçtiğimiz yıl 58 farklı ülkede 500 üniversiteye ulaştık."

Genel Müdür Karaatmaca: "Bu yarışma sayesinde gençlerimizin bilinçlenmesi, proje üretmesi, farkındalık yaratması, ülkemize ve aslında dünyaya yapılacak çok önemli bir yatırımdır."

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampusu, Kuzey Kıbrıs Turkcell'in ana sponsorluğunda "Yılın Yeşil Beyni" ve "Yılın Genç Yeşil Beyni"ni seçecek.

Lise ve üniversite gençliğinin üreteceği projeleriyle katılacağı yarışma, "Yaşamsal üçlü" olarak nitelendirilen çevre, enerji ve su kaynakları hakkında öğrencilerin bilincini artırmayı hedefliyor.

Üçüncüsü düzenlenecek yarışma öncesinde ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer ile Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, sponsorluk anlaşmasına imza koydu.

Bu anlamlı işbirliği nedeniyle, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda bir imza töreni düzenlendi.

İmza törenine ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tanju Mehmetoğlu, Proje Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ali Muhtaroğlu; Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, Genel Müdür Yardımcısı İlkan Bülbül ile Kurumsal İletişim Müdürü Ayhan Barış katıldı.

Yarışmaya başvuruların internet ortamı üzerinden (www.greenbrain.ncc.metu.edu.tr) elektronik olarak yapılacağı açıklandı.

Yarışmalara son başvuru tarihi ise 1 Mayıs 2014.

Her iki yarışmada da en çok puan toplayan iki kişiden oluşan beş takım, final sunumlarını yapmak üzere ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda jüri önünde sunum yapacak.

Yarışmada birinci, ikinci, üçüncü gelenlere verilecek ödül üniversiteler arası yarışma için kişi başına 1000, 750 ve 500 Euro; liseler arası yarışma için de takım başına 1000, 750 ve 500 Euro olarak açıklandı.

Rektör Tümer: 58 ülke, 500 üniversiteye ulaştık

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, çevre ve yenilenebilir enerji politikalarının sürdürülebilir olmasının önemine dikkat çekti, "Özellikle çocuk ve gençlerin bilinçlendirilmesi ve benimsetilmesi için böylesi projelerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"Yılın Yeşil Beyni" yarışmasıyla çevre ve yenilenebilir enerji politikalarında gençlerin hem bilinçleneceğini hem de proje üreteceklerini anlatan Rektör Tümer, "Gençlerin yeşil için beyinlerinden çıkan projelerigörmek bizim için bir kez daha ayrı bir mutluluk kaynağı olacak" şeklinde konuştu.

Rektör Tümer, Yenilenebilir Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı ve Ali Muhtaroğlu'nun fikir babalığını yaptığı projenin hem lise, hem de üniversitelere yönelik olmasının da önemli olduğunu vurguladı.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen sene ikincisi yapılan bu projeden size bazı rakamlar iletmek isterim. 19 farklı ülkeden 250'ye yakın katılım olması; 58 farklı ülkede 500'e yakın üniversiteye yarışmanın ulaşmış olması bizim için önemliydi. Çok farklı ülkelerden başvuru aldık. Yurtiçi ve yurtdışından bir çok önemli jüri üyesinin değerlendirmeleri sonucunda finaller yaşandı. Finalde sunuma katılan ülkeler arasında Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Pakistan, İran ve Türkiye'den 5'er ekip vardı.

Yarışmanın bu kadar geniş kabul görmesi bizi mutlu etmiştir. Bunun yanında izolasyonlarla mücadele eden KKTC'ye 18 farklı ülkeden onlarca gencin gelmesi ve bakış açılarının değiştiğini bizlere iletmeleri ayrıca önemlidir."

Rektör Tümer, Kuzey Kıbrıs Turkcell'e de teşekkür ederek, şunları söyledi:

"Sürdürülebilirlik dedik. Sürdürülebilirlik bu tarz projeler için de önemli bir kavram. Siz de takdir edersiniz ki sürdürülebilirlik sponsor destekleriyle de mümkün oluyor. Biz 2. senenin sonunda sponsorluk arayışına girdik ve Kuzey Kıbrıs Turkcell bize destek olmayı hemen kabul etti. 3'üncü Yeşil Beyin yarışmasını Kuzey Kıbrıs Turkcell ana sponsorluğunda yürüteceğiz. Biz bu beraberlikten çok mutluyuz."

Karaatmaca: İnsanlığın ortak değerleri

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca da, Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi seçkin bir eğitim kurumu ile önemli bir proje için işbirliği yapmanın heyecanı içinde olduklarını söyledi.

Karaatmaca, 'Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri'nin Kuzey Kıbrıs Turkcell'in de yoğunlaştığı bir odak alanı olduğunu belirtti.
"Çevre, enerji ve su kaynaklarının 'sürdürülebilir' olması, en az teknoloji kadar önemlidir ve tüm insanlığın ortak değerleri olarak, yaşam kalitemizin yükselmesine ışık tutacaktır" diyen Karaatmaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Liseler ve üniversiteler arasında düzenlenecek 'Yılın Genç Yeşil Beyni' ve 'Yılın Yeşil Beyni' yarışmalarına ana sponsorluk teklifi geldiği zaman bunu tereddütsüz kabul ettik. Bu yarışma sayesinde gençlerimizin bilinçlenmesi, proje üretmesi, farkındalık yaratması, ülkemize ve aslında dünyaya yapılacak çok önemli bir yatırımdır.Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak 'işimiz teknoloji, işimiz insan' diyorsak; bir yandan dünyanın en ileri teknolojilerini adamıza taşıyacak, öte yandan 'insanlığın' geleceğini aydınlatacak böylesi projelere geçen senelerde olduğu gibi önümüzdeki dönemde de destek olacağız.Güvenli ve mutlu bir geleceğin anahtarı; enerji, çevre ve su kaynaklarının 'sürdürülebilir' olmasıdır."

'Yaşamsal üçlü'

Yarışmanın amaçları şöyle açıklandı:

- Yaşamsal üçlünün sürdürülebilirliği ile ilgili olarak KKTC, TC ve uluslararası üniversite gençliğinin bilincini artırmak;

- Özellikle TC ve KKTC'deki lise ve üniversite gençlerinin kavram proje çözümleri üretmek kaydıyla sürdürülebilirlik konusunda kafa yormasını sağlamak, uluslararası rekabet konusunda farkındalık yaratmak ve bunu devamlı gündemde tutmak

- Üniversitelilerden orijinal sürdürülebilirlik projelerinin ve fikirlerinin ortaya çıkmasına, kamuoyunda tartışılmasına aracı olmak
- Sürdürülebilirlik kapsamında KKTC'nin ve ODTÜ KKK SEES Yüksek Lisans Programı'nın Türkiye ve yurt dışındaki tanıtımına katkı koymak

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.