DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Dev kaplumbağalar hayata döndü

Dev kaplumbağalar hayata döndü

Yüzyıllar boyunca balina avcılarının hedefi oldukları için yok olma tehlikesiyle yaşayan Galapagos dev kaplumbağaları, uygulanan özel üreme programı sayesinde hayata dönmeyi başardı.

Yayın Tarihi: 03/11/14 12:30
okuma süresi: 3 dak.
Dev kaplumbağalar hayata döndü
A- A A+

Ekvador'un 969 kilometre batısında yer alan kayalık takım adaların oluşturduğu Galapagos'ta yaşayan dev kaplumbağalar, 1960'lı yıllarda 15 olan nüfuslarını yeniden 1500'ün üzerine çıkarmayı başardı. Takımadalardaki Pinta adası kaplumbağalarının sonuncusu olan Lonesome George 2012'de hayatını kaybetmiş ve bir tür yok olmuştu. Ancak Espanola adasındaki kaplumbağalar hayatta kalmayı başardı.

Plos One dergisinde yayımlanan araştırma, 1960'lı yıllarda Galapagos'ta yer alan Espanola adasında geride kalan 15 dev kaplumbağanın bugüne kadar 1500'den fazla yeni birey ortaya çıkardığını ortaya koydu. Espanola adasındaki dev kaplumbağalar, en az 200 yıl balina avcılarının hedefi olmuş ve uzun seferlerde yemek olarak kullanılmışlardı. Araştırmada yer alan biyolog James Gibbs, Espanola'daki dev kaplumbağa nüfusunun artık düzenli bir şekilde çoğaldığını belirtti.

Newsweek'e konuşan Gibbs, 'dev kaplumbağaların kendi başlarının çaresine bakacak duruma geldiklerini ve artık özel koruma programının gerekli olmadığını' ifade etti. Gibbs'in 1990'lı yıllardan bu yana içinde yer aldığı koruma programı kapsamında, dev kaplumbağalar sürekli takip edildi. Onlarca yıl süren çalışmalarda yüzlerce bilim insanı görev aldı.

Araştırmada yer almayan Zürih Üniversitesi'nden Dennis Hansen, 'Espanola kaplumbağalarının yok olmanın eşiğinden dönmelerinin doğadaki koruma çalışmalarının en kayda değer başarılarından bir tanesi olduğunu' belirtti. Araştırmacılar, 170 yıl yaşayabilen dev kaplumbalarının bulundukları ekosistem için büyük önem taşıdıklarını ve birçok farklı yaşam türünün varlığını sürdürmesine de katkıda bulunduklarını ifade etti.

Dev kaplumbağaların yedikleri bitkilerin tohumlarını adanın dört bir yanına taşıdıklarını belirten araştırmacılar, Espanola'nın yüzyıllar önceki insan eli değmemiş ekosistemine dev kaplumbağalar sayesinde yeniden ulaşacağını belirtti.

Al Jazeera

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.