DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Çevre Bakanlığı: "Maden işletmeciliği yapmak isteyen şirketle ilgili idari işlem yapılmayacak"

Çevre Bakanlığı: "Maden işletmeciliği yapmak isteyen şirketle ilgili idari işlem yapılmayacak"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Lefke'de maden işletmeciliği yapması konusunda, halkın katılımı toplantısı gerçekleşmeden ilgili şirkete hiçbir idari işlem yapmayacağını duyurdu. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 10/06/15 17:14
okuma süresi: 4 dak.
Çevre Bakanlığı: "Maden işletmeciliği yapmak isteyen şirketle ilgili idari işlem yapılmayacak"
A- A A+

"Daha önce de kamuoyuna duyurduğumuz üzere; K.K. Santral Madencilik Ltd.'in, Lefke Bölgesi'nde alternatif alanların birinde tesis kurup maden işletmeciliği yapmasına yönelik talebine ilişkin olarak, 27/2013 sayılı İyi İdare Yasası'nın Katılım İlkesini düzenleyen; 11'inci maddesinin (2)'inci fıkrası uyarınca, ilgili bölgede ikamet eden özel kişilerin tamamına açık danışma toplantısı dün akşam düzenlemiştir.

Bilinmesini isteriz ki; Kuzey Kıbrıs Santral Madenciliğe 22 Nisan 2013 tarihinde dönemin UBP hükümeti tarafından kendisine bir yıllık Maden Araştırma izni verilmiş, 150 Kilometrelik bir alan içerisinde iznin sona ermesine müteakip 4/06/ 2014 tarihinde 6 ay ve 18/12/2014 tarihinde yine 6 aylık bir uzatmalarla maden rezerve araştırma izni uzatılmıştır.

Söz konusu şirket, yapmış olduğu araştırmaların detaylarını içeren bir rapor ve bu raporun bir ön kapak yazısı ile Bakanlığımızdan işletme ruhsatı talep etmiştir.

İyi İdare Yasasının ilgili maddesi uyarınca, söz konusu şirkete Bakanlık olarak idari işlem yapmadan önce Çevre ile ilgili böylesine önemli bir konuda halkın katılımı toplantısını düzenleyeceğimizi ve şirketin de bu toplantıya katılıp halkın konuyla ilgili endişelerine karşın görüşlerini aktarmasını talep ettik.

Dün akşam gerçekleşen toplantı da bu amaç doğrultusunda yapılmıştır. Ancak söz konusu şirket, çeşitli gerekçelerle bu toplantıya su an için hazır olmadığını belirterek Bakanlığımızdan 3-4 aylık ek bir süre talep etmiştir.

Bizler halkın katılımı toplantısı yerine getirilmeden hiçbir idari işlem yapmayacağımızı ilgili şirkete belirttiğimiz gibi, dün akşam yapılan toplantıya katılan vatandaşlarımıza da net bir şekilde belirtmiş durumdayız.

Toplantıya Bakanlığımız adına Müsteşarımız Sayın Bülent Arkın katılmıştır. Sayın Müsteşarımız, konunun Bakanlığımızı ilgilendiren kısımları ile ilgili bakanlığımız tarafından yapılması gereken açıklamaların tümünü yaptıktan sonra toplantıdan ayrılmıştır.

Sayın Müsteşarımız, toplantı esnasında vatandaşlarımızı konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararları ve raporlar konusunda bilgilendirmiştir.

Buna karşın bizlerin şirket adına toplantıda görüş belirtmemiz söz konusu değildir.

Hal böyle iken, Lefke Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğünün toplantı ile alakalı Bakanlığımızı hedef alan görüşleri kabul edilemezdir.

Gerek Lefke Bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, gerek ise herhangi bir sivil toplum örgütünün konuyla ilgili Bakanlığımızdan her türlü bilgiyi rahatlıkla edinebileceğini belirtmek isteriz.

Bunun yanı sıra Bakanlık olarak bilgi ve belgeye dayalı her türlü görüşü değerlendirip paylaşabileceğimizi de kamuoyumuza bildirmek isteriz.

Gerçeklerle bağdaşmayan spekülatif demeçlerin hiç kimseye bir fayda sağlamayacağını düşünmekteyiz.

Kamuoyumuza saygı ile duyurulur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.