DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 5 dak.

Evren: "Ormancılığa gönül veren herkesi kutluyorum"

Evren: "Ormancılığa gönül veren herkesi kutluyorum"

Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Ormancılığın uzun vadeli yatırımlar gerektirdiğini vurgulayarak, sabır ve azimle ülke orman alanlarının çoğalması ve korunması için çalıştıklarını söyledi.

Yayın Tarihi: 21/03/16 10:55
okuma süresi: 5 dak.
Evren: "Ormancılığa gönül veren herkesi kutluyorum"
A- A A+

21 Mart Dünya Ormancılık günü nedeniyle, Orman Dairesi Şube Amirleri,Bölge Şefleri ve Orman Memurlarının katıldığı ve tüm yılın değerlendirilmesinin yapıldığı toplantı, Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı toplantı salonunda gerçekleşti.

Bakan Evren, etkinlikte yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıllarda hissedilir bir kuraklık yaşandığını ifade ederek, kuraklığın etkisinin bu yılın ilk çeyreğinde ormanlarda da kendisini gösterdiğini söyledi.

Evren,2014-15 Fidan Üretim Sezonunda Güzelyurt Orman Fidanlığı'nda ağaçlandırma çalışmalarında kullanılması amacıyla 850 Bin civarında fidan üretimi gerçekleştirildiğini söyleyerek bugüne kadar yağışların az olması nedeniyle 650 Bin civarında bir ekim gerçekleştiğini belirtti.

Bu süreçte orman ağaç türleri ile arazileri veya bahçelerinde ağaçlandırma yapmak isteyen vatandaşların yanısıra; okullara, kurumlara ve askeri birliklere ihtiyaçları olan orman ağacı fidanlarının ücretsiz temin ettiklerini de vurgulayan Evren, çevre ve ülkenin yeşillendirilmesine katkı koymak isteyen bütün kurumlarla birlikte hareket ettiklerini ifade etti.

Dünyada yaşanan küresel ısınma ile mücadelenin en önemli aracının ağaç varlığının artırılması olduğunu söyleyen Evren, ülkede son dönemlerde artan çevre ve orman bilinci sonucunda, bu konuda oluşan toplumsal duyarlılığa birçok ticari kurum ve kuruluşun da kayıtsız kalmamasının sevindirici olduğunu belirtti.

Evren, orman alanlarının çoğaltılmasındaki en büyük amaçlarından birinin de devletin mülkiyetinde olup, eşdeğer kaynak teşkil etmeyen araziler ile yatırıma uygun olmayan ve kiralanmamış hali arazilerin de orman arazisi ilan edilerek orman ülke orman rezervine kazandırılması olduğunu söyledi.

ÇAM-KESE BÖCEĞİ İLE MÜCADELE

Son zamanlarda gündemde olan Çam-kese böceği ile yapılan mücadelelere de değinen Evren, geçmiş yıllarda bir çok nedenlerden dolayı aksayan ve sağlıklı şekilde yapılamayan mücadelenin, doğada çam-kese böceği ile beslenen canlıların da azalmasıyla bu yıl çok daha büyük bir sorun olarak yaşandığına dikkati çekti.

Evren, mücadelenin kimyasal yöntemlerle yapılmadığına vurgu yaparak entegre yöntemler kapsamında böceklerin kelebek evresindeyken feromon tuzakları kurulduğunu, adacıklar hazırlandığını ve kuş yuvaları ile can suyu havuzlarının çam-kese böceği ile beslenen kuşların kullanımı için yapıldığını belirtti.

Bakan Evren bunun yanısıra, orman sahalarına biyolojik nitelik içeren ilaçların da bütçe yetersizliği nedeniyle imkanlar ölçüsünde yerden uygulama yöntemiyle zararlılar için kullanıldığını vurguladı

YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ KİRALANMASI

2015 yılı yangın sezonu içerisinde devlet ormanlarında meydana gelen toplam 14 adet orman yangınına müdahale edilerek söndürüldüğünü belirten Evren, kiralanan yangın söndürme helikopterinin 13 Temmuz-19 Ekim 2015 döneminde Lefkoşa'da hazır bekletildiğini ve yangın sezonu boyunca çıkan yangınların söndürülmesine katkı koyduğunu söyledi.

Bakan Evren, bu yıl yine Yangın Söndürme Helikopteri kiralanması ile ilgili çalışmaları tamamlamak üzere olduklarını belirterek, amaçlarının helikopterin daha uzun süreçleri içeren bir zaman takviminde ülkede konuşlanmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Evren, düşünülen projenin sadece orman yangınlarını değil bir çok konuyu kapsayan daha fonksyonel ve daha ekonomik bir model olacağını belirtti.

"ORMANCILIK, UZUN VADELİ YATIRIMLAR GEREKTİRİR"

Ormancılık hizmetlerlerinin, uzun vadeli yatırım gerektirdiğini hatırlatan Evren: "Bugün dikilen fidanların ağaç olması için yıllara ihtiyaç vardır" dedi.

Ormana yapılacak her türlü olumlu veya olumsuz müdahalenin ülkenin yeşiline, turizme, tarıma ve genelde ülkeye yapıldığını vurgulayan Evren,bu nedenle gelecek nesillere yeşil bir ülke devretmek ormanların korunması ve çoğaltılmasında vatandaşlara büyük görevler düştüğünü, Orman Dairesinin işbirliği ve birlikte hareket etme noktasında her zaman hazır olduğunu söyledi.

Konuşmasında, zaman ve iklim mevhumu gözetmeksizin tüm Orman çalışanlarına ,özverili çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Evren, Ormancılığa gönül vermiş herkesin Dünya Ormancılık gününü kutladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.