DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Göze: "Su kaynaklarını mirasyedi gibi kullanmamalıyız"

Göze: "Su kaynaklarını mirasyedi gibi kullanmamalıyız"

Su kaynaklarımız bitme noktasında bunun sorumlusu doğa değil biziz. Ülkemizin su kaynaklarının durumunu ve bunun nedenini bu sözlerle özetlemek mümkün Su kaynaklarımız o kadar azaldı ki deniz suyu kaynaklara karıştığı için çeşmelerimizden tuzlu su akıyor. Eğer suyu plansız ve düşünmeden kısaca mirasyedi gibi kullanırsak gün gelecek Türkiye'den gelecek su bile yeterli olmayacak..

Yayın Tarihi: 23/03/16 07:50
okuma süresi: 3 dak.
Göze: "Su kaynaklarını mirasyedi gibi kullanmamalıyız"
A- A A+

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Su Komitesi Başkanı Bektaş Göze ülkemizin su kaynakları ve Türkiye'den gelen su konusunda BRT'ye konuştu. Göze, Türkiye'den gelen suyun verimli kullanılmasının önemine dikkat çekti. Göze, "yıllar geçtikçe, nüfus artıkça, bu konuda sıkıntılar artmaya devam edecek. Çünkü şu anda gelen 75 milyon metre küp suyun yarısının içme kullanma suyu olarak, yarısının tarımsal amaçlı kullanılması öngörülüyor. Ama bu nasıl sürecek,her yıl artan nüfus, kullanma suyunda meydana gelecek artışlar, suyun sulama bölümünden bir bölümün daha içme kullanma suyu bölümüne geçiştirilmesi ile sürecek. Sulama suyunda su kalmayacak, açıklar ortaya çıkmaya başlayacak. Bugün bizi rahatlatacak olan bu 75 milyon metreküp suyu bir mirasyedi gibi, kullanacak olursak, bir süre sonra yeniden büyük bunalımlar içinde olabiliriz" dedi.

Göze önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek kuraklığın Türkiye'den gelen suyu ortadan kaldırabileceğini bu nedenle yağmur suyu deniz suyu gibi kaynakların daha etkin kullanılması gerektiğini ifade etti. Göze "Yağmur suyu kullanılmıyor onun kullanılması için çalışmalar yapılmalı. Şu anda 2 ülke arasında imzalanan protokolde yağmur sularının toplanması söz konusu. Eğer bunlar toplanıp gerçek anlamda kullanımı sağlanabilirse bu bir kaynak olur. Eğer biz bunları yalnız su evimizi basmasın, su mahalleyi basmasın deyip derelere akıtıp onu denize yönlendireceksek bu ancak su baskınlarını önler. Şu anda kanalizasyon tesislerinden aldığımız ve arıttığımız sular var, onlar hiçbir biçimde kullanmıyoruz, derelere veriyoruz. Denizden su artımı düşünülmelidir. Gerektiği zaman bir potansiyel olacak biçimde bir planlama yapılmalıdır" dedi.

Göze, "şu anda tesiste küçük bir takım işler var, bu işlerin tamamlanmasının ardından su hatlara verilecek" dedi. Göze "en az iki ay daha su vermek mümkün olmayacak hatlara. 2 ay sonra ilk etapta Lefkoşa ve çevresi, Alayköy, Gönyeli, Hamitköy'e su vermek mümkün olur sanıyorum. Diğer bölgelere hatların tamamlanmamış olduğunu düşünündüğümüz zaman haziran başı biraz zor görünüyor" diye konuştu.

Bektaş Göze, Türkiye'den gelen suyun fiyatını ihalenin belirleyeceğini, suyu uluslararası standartlara uygun biçimde, temiz, kesintisiz ve her kişinin ödeyebileceği fiyatta halka ulaştırmak gerektiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.