KİŞİSEL BAKIM
okuma süresi: 4 dak.

Doç. Dr. Kaptanoğlu: "Yanlış yapılan manikür istenmeyen sonuçlar doğurabilir"

Doç. Dr. Kaptanoğlu: "Yanlış yapılan manikür istenmeyen sonuçlar doğurabilir"

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aslı Feride Kaptanoğlu Manikür'ün Çoğu kişiye göre basit gibi görünse de, aslında yanlış yapılabilecek uygulamalar ile el bakımı ve sağlığı açısından istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini vurguladı

Yayın Tarihi: 11/09/14 10:58
okuma süresi: 4 dak.
Doç. Dr. Kaptanoğlu: "Yanlış yapılan manikür istenmeyen sonuçlar doğurabilir"
A- A A+

Doç. Dr. Aslı Feride Kaptanoğlu , Manikür günümüz şartlarında kadınların vazgeçemediği el ve tırnak bakımıdır. Çoğu kişiye göre basit gibi görünse de, aslında yanlış yapılabilecek uygulamalar el bakımı ve sağlığı açısından istenmeyen sonuçlar doğurabilir dedi.

Yapılan Son Çalışmalar Cilt Kanserleri Açısından Da Alarm Vermekte

Doç. Dr. Aslı Feride Kaptanoğlu şöyle devam etti; Bakımlı ve güzel eller hemen her kadının arzusudur. Pek çok kadın bunu evde kendi yapsa da , profesyonel salonlarca yapılan farklı teknolojik ürünlerle bakım uygulamaları da oldukça popülerlik kazanmış durumda. Ojenin kuruması için vakit harcamak istemeyen ya da daha uzun süreli kalıcı bakımları tercih eden hanımlar da soluğu bu salonlarda almakta. Ancak yapılan son çalışmalar cilt kanserleri açısından da alarm vermekte.

Normal manikür veya bir jel manikür yaptırdığınızda 2 seçenek var: Oje ya kendi kendine kuruyacak ya da bir cihaz yardımıyla. Normal manikürde ojenin kendi kendine kuruması 10-30 dakika sürebilir. Ama bazı salonlar, kurutma işlemini hızlandırmak için hava üfleyen ve UVA ışığı yayan özel oje kurutucu cihazlar kullanmakta. Jel tırnaklarda ise durum biraz mecburi. Zira ojeden önce tırnağın üzeri bir jel ile kaplanır ve bu jelin kuruyup sertleşmesi için Ultraviole -A (UVA) ışını zorunludur.

UVA Işığına Maruz Kalmak Cilt Kanseri Ve Cilt Yaşlanması Riskini Arttırır

UVA ışığı, solaryum cihazlarında kullanılan ışıkla aynı türdür. UVA ışığına maruz kalmanın ise cilt kanseri ve cilt yaşlanması riskini arttırdığı bilinmektedir. 2009 yılında, Amerikan Tıp Birliği Dergisinde (JAMA) tırnak salonlarında kullanılan ultraviole ışıklarına maruz kalma sonucu el sırtında deri kanserleri gelişen 2 sağlıklı orta yaşlı kadın bildirilmesinden sonra bu konudaki endişeler artmıştır.

JAMA-Dermatoloji dergisinde çok yeni yayınlanan bir çalışma da bu cihazlar konusundaki tehlikeyi gözler önüne sermiştir. Bu çalışmada farklı 16 tırnak salonunda, 17 farklı ışık kaynağında, her cihazın içinde 5 farklı el pozisyonunda, tek bir uygulama için ölçülen UVA miktarları değerlendirilmiştir. Sonuçlar, cihazdan cihaza ve elin cihaz içinde konumuna göre, oldukça farklı UVA radyasyonuna maruz kalındığını ortaya koymuştur. Tek uygulama başına alınan UVA miktarı düşük olmakla beraber, yaklaşık 8 uygulamanın deride birikici ultraviole hasarı yapabildiğini de göstermiştir.

Pek çok teknolojik gelişme hayatımızı kolaylaştırmakta, hızlı hayat temposunda zaman kazandırmaktadır. Ancak yeni ürünlerin öngörülemeyen ve zaman içerisinde ortaya çıkan tehlikeler içerebildiği de aşikardır. Tırnak salonlarında kullanılan UVA lambaları da, aynı solaryum salonları gibi, deri kanseri açısından riskli olabilirler.

Peki ne yapmalı?

El sırtında oluşacak güneş lekelerini ve cilt kanseri riskini arttırmamak için, eğer jel tırnak uygulaması veya hızlı oje kurutucu bir cihaza giriyorsanız, ellerinize koruyucu eldivenler giyebilir ya da bu cihazlara girmeden en az 15 dakika önce olmak koşuluyla güneşten koruyucu kremler sürebilirsiniz. En güvenlisi diyorsanız, yanınızda kitabınızı götürün, tablet bilgisayarınızla işlerinizi organize edin, ya da gözlerinizi kapatıp sırtüstü uzanın ve kendinize ayırdığınız bu özel zamanda sadece dinlenin.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.