İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Kadın milletvekili adayları erkeklerin 5'te 1'i bile değil!

Kadın milletvekili adayları erkeklerin 5'te 1'i bile değil!

28 Temmuz Milletvekilliği Erken Genel Seçimi'ne katılacak CTP-BG, UBP, DP-UG, TDP ve BKP-Toplumsal Varoluş Güçleri'nden toplam 250 milletvekili adayının resmi adaylık başvurusu bugün Yüksek Seçim Kurulu'na yapıldı. Sibel Siber'in Geçici Hükümet'in Başbakanı olmasıyla birlikte ilk kez kadın bir başbakan tarafından yönetilen ülkede, siyasi açıdan kadının temsiliyeti ise yine sözde kaldı ve kadın milletvekili aday sayısı erkeklerin beşte birine dahi ulaşamadı.

Yayın Tarihi: 22/06/13 07:00
okuma süresi: 4 dak.
Kadın milletvekili adayları erkeklerin 5'te 1'i bile değil!
A- A A+

Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci

Geçici Hükümet'le birlikte ilk kez bir kadının; CTP-BG Milletvekili Sibel Siber'in Başbakan olmasıyla, kadınların da siyasette erkeklerle eşit oranda yer almasına ilişkin yeşertilen umutlar, 5 siyasi partinin milletvekili adaylarının dün resmi başvurularını yapması sonucunda başka bahara kaldı.

50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi'nde halkı temsil etmek için yine halk iradesine başvuracak 250 adaydan sadece 47'si kadın.

GÜZELYURT VE İSKELE KADIN ADAYIN EN AZ OLDUĞU İLÇELER

Kadınlara milletvekili listelerinde en çok Lefkoşa'dan yer veren siyasi partilerin İskele ve Güzelyurt'taki listelerinde ise durum oldukça vahim. UBP ve DP-UG'nin İskele'den, BKP-Toplumsal Varoluş Güçleri'nin ise Güzelyurt'tan tek bir kadın adayı bile yok.

İlçelere göre kadın milletvekili aday sayıları şöyle: Lefkoşa 17, Girne 13, Mağusa 9, Güzelyurt 4 ve İskele 4.

EN YÜKSEK ORAN BKP-TOPLUMSAL VAROLUŞ GÜÇLERİ'NDE

28 Temmuz Milletvekilliği Erken Genel Seçimi'ne katılacak CTP-BG, UBP, DP-UG, TDP ve BKP-Toplumsal Varoluş Güçleri'nin kadın milletvekili aday sayıları ve adaylar içindeki oranlarına baktığımızda, en çok kadın milletvekili adayının yer aldığı siyasi parti BKP-Toplumsal Varoluş Güçleri oldu.

BKP-Toplumsal Varoluş Güçleri'nin 50 milletvekili adayı arasında sadece 13'ü kadın. Kadınların oranı ise yüzde 26.

BKP-Toplumsal Varoluş Güçleri'nden seçime katılacak kadın sayısı en çok Lefkoşa'da. 6 kadın adayın yer aldığı Lefkoşa'yı sırasıyla, 3 adayla Girne, 2'şer adayla Mağusa ve İksele takip ediyor. BKP-Toplumsal Varoluş Güçleri'nin İskele'den kadın adayı yok.

5 İLÇEDE DE KADIN ADAY ÇIKARTAN SADECE İKİ PARTİ VAR

KKTC genelinde 5 ilçeden de kadın milletvekili adayı çıkartan parti sayısı ise sadece 2.

Bunlardan ikisi de kendini solda tanımlayan CTP-BG ile TDP.

Kadınların siyasi arenada temsiliyetinin önemine sürekli vurgu yapan partilerden CTP-BG'nin kadın milletvekili aday sayısı 12. Bunun 50 kişilik milletvekili adaylarına oranı ise yüzde 24.

CTP-BG de en çok Lefkoşa'dan kadın milletvekili aday gösteren bir parti. 5 kadın adayın yer aldığı Lefkoşa'yı sırasıyla, 3 adayla Mağusa, 2 adayla Girne ve 1'er adayla Güzelyurt ve İskele takip ediyor.

TDP ise kadın milletvekili adaylarına genel listede yüzde 22 oranında yer veren bir parti. 11 kadın milletvekili adayının yer aldığı partide kadın adayların 4'ü Lefkoşa'dan, 3'ü Girne'den, 2'si Mağusa'dan, 1'er kadın da Güzelyurt ve İskele'den aday gösterildi.

DP-UG'DE KADIN ADAY SAYISI SADECE 8

Erkek milletvekili adayların egemen olduğu partiler ise bu seçim döneminde de değişmedi.

Milletvekili adayları arasında kadınların azınlığın da altında kaldığı partilerden DP-UG'nin sadece 8 kadın milletvekili adayı var. Kadınların oranı bu durumda yüzde 16.

DP-UG diğer partilerin aksine kadın milletvekili adayına en çok Girne'den yer veren bir parti oldu. Girne'den 4 kadın milletvekili adayı çıkartan partinin Mağusa'dan 2, Lefkoşa, Güzelyurt ve İskele'den ise 1'er kadın adayı var.

UBP ERKEKLERİN EGEMENLİĞİNDE

Kadınların oldukça az bir oranla milletvekili aday listelerinde yer alabildiği iki partiden biri olan UBP'nin Mağusa ve İskele'de hiç kadın adayı yok.

UBP'deki kadın milletvekili adaylarının erkek milletvekili adaylarına oranı ise devede kulak kalıyor. 50 milletvekili adayının içerisinde sadece 3 kadının yer alabildiği UBP'nin kadın aday oranı da böylelikle yüzde 6'da kalıyor.

İki ilçede kadın aday çıkartmayan UBP'nin Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt'ta 1'er kadın adayı bulunuyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.