İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Son 4 yılda 4239 yeni vatandaş!

Son 4 yılda 4239 yeni vatandaş!

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Gülsün Yücel, son 4 yılda toplam 4239 kişinin KKTC vatandaşlığına alındığını açıkladı. Söz konusu vatandaşlıkların hukuka uygun olup olmadığının inceleneceğini kaydeden Bakan Yücel, KKTC Kültür Ataşeliği ünvanı geri alınan, aynı zamanda KKTC vatandaşı da olan Türkiyeli oyuncu Necati Şaşmaz'ın seçmen olarak 28 Temmuz'da oy kullanmaması gerektiğini de bildirdi.

Yayın Tarihi: 24/06/13 17:40
okuma süresi: 4 dak.
Son 4 yılda 4239 yeni vatandaş!
A- A A+

Kıbrıs Postası

Kıbrıs Genç TV'de Aysu Basri Akter'in hazırlayıp sunduğu Günün Getirdikleri Programı'na konuk olan İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Gülsün Yücel, son 4 yılda İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu tarafından verilen KKTC vatandaşlıklarına yönelik resmi verileri açıkladı.

Yurttaşlık Yasası'na göre 3'tür vatandaşlıktan bahsedilebileceğini , bunlardan birinin evlilik yoluyla alınan, diğer ikisinin ise İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu tarafından verilen vatandaşlıklar olduğunu kaydeden Bakan Yücel, 2009 yılından 2013 Mayıs ayına kadar Yasa'nın 8. Maddesi uyarınca İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı tarafından 1862 kişinin vatandaşlığının onaylandığını, söz konusu vatandaşlardan ise sadece 874 kişinin kimlik aldığını vurguladı.

Bu yöndeki vatandaşlıklarda vatandaş yapılan kişinin eşi ve çocuklarına da vatandaşlık hakkı doğduğunun altını çizen Bakan Yücel, Bakanlar Kurulu kararı ile ise, 2009'dan Mayıs 2013'e kadar olan dönemde 2 bin 377 kişiye vatandaşlık verildiğini, bunlardan 269'nun da kimliklerini aldığını bildirdi.

SON 2 AYDA 833 KİŞİ

Son 2 ayda verilen vatandaşlıklarla ilgili verileri de aktaran Bakan Yücel, 710 kişiye bakanlık onayıyla, 123 kişiye ise Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verildiğini kaydetti.

2 ay içerisinde vatandaşlık yapılan kişilerden bir kısmının kimliklerini aldığının ve seçmen olarak oy kullanabileceklerinin de altını çizen Bakan Yücel, vatandaşlıkların usule uygun verilip verilmediğine ilişkin inceleme başlattıklarını belirtti.

Vatandaşlıklarla ilgili bir kanunsuzluk tespit edildiği takdirde konunun Yüksek Seçim Kurulu'na bildirileceğini söyleyen Bakan Yücel, "Ben bu vatandaşlıklar kanunsuzdur demiyorum ama bu 2 ayda verilen vatandaşlıklar etik midir? Bunu artık toplumun takdirine bırakıyorum" dedi.

KABACA 2622 SEÇMEN

Bakan Yücel, son 4 yılda İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı tarafından vatandaşlıkları onaylanan 1862 kişiden 874'ünün kimlik alarak seçmen olduklarına işaret ederek, söz konusu kişilerin ailelerinin de vatandaş ve seçmen olabileceği gerçeğinden hareketle, bu rakamın 3'le çarpılması sonucunda kabaca bir seçmen sayısının ortaya çıkabileceğini de belirtti.

269 KİŞİ MERCEK ALTINDA

Bakan Yücel, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş yapılan kişiler arasında kimlik alan 269 kişinin dosyalarının inceleneceğini ve söz konusu kişilerin adreslerinin doğru olmaması durumunda oy kullanmalarının mümkün olmayacağını da vurguladı.

"ŞAŞMAZ'IN OY KULLANMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Bakan Yücel, KKTC Kültür Ataşeliği'nin geri alınmasının ardından vatandaşlığı konusunda da tartışmalar çıkan Türkiyeli oyuncu Necati Şaşmaz'ın mevcut gelişmeler ışığında oy kullanmaması gerektiğini de söyledi.

"Sayın Şaşmaz'ın bir vatandaş olarak oy kullanması bana göre mümkün değildir" diyen Bakan Yücel, konuyla ilgili kararı İlçe Seçim Kurulu'nun verebileceğini anımsattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.