İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

YDÜ, KKTC'nin 30. Yılı'nda Konferans gerçekleştirdi

YDÜ, KKTC'nin 30. Yılı'nda Konferans gerçekleştirdi

Yakın Doğu Üniversitesi Kıbrıs Tarihi Araştırmaları Merkezi, Tarih Bölümü ve Atatürk Eğitim Fakültesi işbirliğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilânının 30 yılı münasebetiyle bir Konferans gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 15/11/13 14:22
okuma süresi: 4 dak.
YDÜ, KKTC'nin 30. Yılı'nda Konferans gerçekleştirdi
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, etkinliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş, Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu, Dekanlar,Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş, konuşmasına Cumhuriyetin ilan edilmesinden bahsederek sözlerine başlarken, "Cumhuriyet ilan edilmek zorundaydı" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Bektaş 80'li yıllara gelirken "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde Kıbrıslı Türkler yokmuş gibi kabul edildi" diye konuşurken, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmasaydı 38 yıl Kıbrıs Türk Federe Devleti devam edemezdi diye belirtti.

Son olarak çevre sorunlarına değinen Prof. Dr. Bektaş, "30.yılımız kutlu olsun" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu ise eğitim fakültesi olarak milli günleri sürekli olarak anarak bu yönde deneyim sahibi olunacağını dile getirirken, okullarda öğretmen olarak göreve başlandığı zaman bu görevi onların yapacağını ifade etti.

Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu "bir savaş çocuğuyum ve savaşın ne olduğunu çok iyi bilen biriyim" ifadelerini kullanırken, "hiç kimsenin o ortamda özellikle çocukların bulunmasını önermiyorum, Türk Öğrencilerimizden 15 Kasım'ın önemini bilerek mezun olmalarını istiyorum" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Açılış konuşmalarınınardından Lefke Avrupa Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Onurkan Samani " Kıbrıs Türk Milliyetçiliği Açısından Devletleşme Süreci ve KKTC'nin Anlamı", Tarihçi Uzman Ahmet Billuroğlu "KKTC'nin İlânında Rol Oynayan Etkenler" konulu bildiri sundu.

Lefke Avrupa Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Onurkan Samani Kıbrıs Türk Milliyetçiliği'nin Ada'da Kıbrıs Türk Varlığı'nın devamı için Osmanlı yönetimi sona erdikten sonra İngiliz Sömürge İdaresinde üç boyutlu bir mücadele ile geliştiğini Vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Samani bu üç boyutlu mücadelenin Enosis'i engelleme çabası, toplumsal, ekonomik ve kültürel kurumlarını yönetme isteği ve Türkiye'yi davaya müdahil etme çabası olduğunu belirtirken, ayrıca 1960 Cumhuriyetine bakıldığında Kıbrıs Türk Milliyetçiliğinin tüm bu hedeflere ulaştığını, KKTC'nin ilânını ise Kıbrıs Türk Milliyetçiliği'nin nihai hedefi olarak değerlendirmek gerektiğine işaret etti.

Uzman Ahmet Billuroğlu ise KKTC'nin ilanındaki etkenler üzerinde dururken, hem iç hem de dış dinamiklerin etkili olduğunu dile getirirken, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'taki siyasi gelişmelerin bağımsız bir Kıbrıs Türk Devleti emelini nihai siyasi hedef olarak gören Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın iyi değerlendirdiğini, Kıbrıs Türk Solu'nun bu süreçte gel-gitler yaşadığını vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.