İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

BM'de Kıbrıs meselesi ve sivil toplum konuşuldu

BM'de Kıbrıs meselesi ve sivil toplum konuşuldu

"Akdeniz Politikalar Merkezi Barış ve Uzlaşı Programları Direktörleri Suha Vekil ve Anıl Kaya, Sivil Toplumcu ve Düşünce Kuruluşu olarak New York'ta davetlere katıldı. Akdeniz Politikalar Merkezi'nden yapılan açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 08/02/14 14:32
okuma süresi: 4 dak.
BM'de Kıbrıs meselesi ve sivil toplum konuşuldu
A- A A+

"Akdeniz Politikalar Merkezi Barış ve Uzlaşı Programları Direktörleri Suha Vekil ve Anıl Kaya, Sivil Toplumcu ve Düşünce Kuruluşu olarak New York'ta davetlere katılmıştır.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, kurum, kuruluşlarıyla yapılan görüşmeleri olumlu ve yapıcı bir dialog çerçevesinde gerçekleşmiştir.

Birleşmiş Milletler ziyaretlerimiz esnasında gerek Birleşmiş Milletler Sivil Toplum Temsilciliği (UN-NGLS) gerekse BM Siyasi İşler Avrupa Birimi (Europe Division, Department of Political Affairs) bölümünde gerçekleşen toplantılar özellikle ambargolar altında olan ülkemiz insanları ve çocuklarımızın uluslararası alandaki hak ve mağduriyetlerini ifade edebilmek, alternatif çözümler ve sivil toplum alanında iş birliği olanakları yaratabilmek açısından açık bir kapı oluşmuştur.

Akdeniz Politikalar Merkezi olarak New York ziyaretimiz çerçevesinde ayrıca (IPI) International Peace Institute, (NGO CSW) NGO Committee on the Status of Women, TC Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciği ve KKTC New York Temsilcisi ve görevlileri ile bir araya gelinmiştir.

Verilen mesajlarda Kıbrıs'ta ve Doğu Akdeniz'de barış ve huzur içinde yaşamak isteyen Kıbrıslı Türklerin BM Çözüm Planı referandumu döneminde bu kararlık ve isteklerini sadece sözde değil oylama sonucu ile Dünyaya ispatlamış taraf olarak, artık çok ciddi adımlar atılması beklentisinde olduğu paylaşılmıştır.

Tüm görüşmelerde gerek bölgesel gerek evrensel boyutta sürdürülebilir gelişim ve refahın ancak kalıcı barış ile mümkün olabileceğinin altı çizilmiştir. Kıbrıslı Türklerin Dünyalı olma arzusu ortada dururken, aynı zamanda Dünyadaki gelişim ve standartların içine dahil olmasının, özellikle Kıbrıs ile ilgili platformlarda temsil edilmesinin ve söz hakkı olmasının önemi vurgulanmıştır.

Birleşmiş Milletler programlarının, Kıbrıs'taki uygulamaları özellikle sivil topluma yönelik çalışmalarının boyutları tartışılmış ve daha verimli olabilmesi yönünde öneriler sunulmuştur.
Kıbrıs'ta elde edilecek çözümün adanın çok dışına taşacağının, Doğu Akdeniz gibi stratejik bir bölgeye olumlu bir örnek teşkil edecek daha geniş kapsamlı barışçıl çözümlerin getirilmesine vesile olacağının altı çizilmiştir.

Sivil Topluma destek programlarının siyasi çözümlere endeksli olmaması gerektiği, tam tersine Dünya örneklerine bakıldığına STÖ' lerin toplum gelişimine önemli katkıda bulunduğu, barış süreçlerine ciddi destekleri olduğu vurgulanmış ve bu doğrultuda öneriler sunulumuştur.

Kıbrıs sorunu sürecine STÖ' lerin ve kadının katılımı konusu özellikle Birleşmiş Milletlerin yan kuruluşu olan Kadın Statüsü bölümü ile görüşülmüş bu konudaki Dünya örnekleri ve çalışmaları konusunda bilgi alınmış ve öneriler yapılmıştır. İşbirliği ve teşvik planları tartışılmıştır."

Suha Vekil
Akdeniz Politikalar Merkezi
Barış ve Uzlaşı Programı Direktörü

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.