İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Eroğlu: "Ortak açıklama soyut ifadeler içeriyor"

Eroğlu: "Ortak açıklama soyut ifadeler içeriyor"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ara bölgedeki görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'nda açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 11/02/14 18:13
okuma süresi: 5 dak.
Eroğlu: "Ortak açıklama soyut ifadeler içeriyor"
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

Eroğlu açıklamasında, Anastasiadis ve ekibiyle çok samimi bir ortamda görüşmelere başladıklarını ifade ederek, Rum tarafında bir lider değişikliği olduğunu ancak sürecin kaldığı yerden devam ettiğini kaydetti.

ORTAK AÇIKLAMA SOYUT İFADELER İÇERİYOR

Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Daha önce yaptığım öneriler müzakere masasındadır. Ortak açıklama soyut ifadeler içermektedir. Böyle bir açıklamayla Kıbrıs Sorunu'nun çözülebileceğini düşünemeyiz. Bizi adım adım çözüme götürecek tanımlanmış bir müzakere süreci önerdik. Somut önerilerle müzakere edilerek tüm konuların çözümlenmesi gerektiğine işaret ettik. Dolayısıyla ben hala masada olduğuma göre önerilerim de halen masadadır."

Eroğlu, Kıbrıslı Türkler'in 1963 ertesinde ortaklık dışında bırakılarak çok büyük travmalar yaşadığını da sözlerine ekleyerek bu sorunun devam edişinin bedelini esasen Kıbrıslı Türkler'in ödediğini kaydetti.

Eroğlu, "adada yaratılacak yeni düzenin hiçkimse tarafından değiştirilemeyeceğini de kayıt altına aldık. Her iki müzakerecinin gelecek hafta Atina ve Ankara'ya gerçekleştirilmesi planlanan görüşmelerini gerçekleşmesini önerdik. Öte yandan müzakerecilerin süreci nasıl yapılandırılacağının detaylandırılmasını önerdik. Bu hafta çalışacaklar..."

SORUN YILLARDAN BERİ DEVAM EDEN SORUN

Kıbrıs Sorunu'nun yıllardan beri devam eden bir sorun olduğunu da kaydeden Eroğlu, bazı planların BM Genel Sekreterleri tarafından ortaya konduğunu ama bunları reddeden tarafın hep Rum tarafı olduğunu belirtti.

Eroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Dıştan da bazı müdahalelerin olabileceğini düşünmek gerekir. Ortak açıklama metnini iki taraf da kabul etmiştir. Mühim olan müzakerelerin başlamasıdır. Bir ortak açıklama metni ile Kıbrıs sorununa çözüm bulunmaz. Çözümü müzakere masasında bulacağız... Müzakere masasında bir olumsuzluk olmadı. Bir sonuca varma düşüncesinde olduğumuzu, her iki halkın kabul edebileceği ve yaşayabilir bir anlaşmadan yana olduğumuzu her iki lider de ortaya koydu. Büyük ihtimalle iki müzakereci Cuma günü bir araya gelecekler ve programı görüşecekler. Şu anda masaya konmuş bir öneri yoktur. Gelirse yanıtımızı vereceğiz."

"HER İKİ TARAFIN DA ANLAŞMAYA HAZIRLANMASI"

Önerilerinin her iki tarafın da halkını bir anlaşmaya hazırlaması olduğunu da belirten Eroğlu, "her iki tarafın da halkını bir anlaşmaya hazırlayıcı konuşmalar yapması ve birbirimizi suçlamaktan kaçınması önemli" dedi.

Temennilerinin kısa bir süre içinde bir sonuca varmak olduğunu kaydeden Eroğlu, müzakereler ilerledikçe, sonucu görmek ve anlamanın mümkün olacağını kaydetti.

YÖNTEM CUMA GÜNÜ BELİRLENECEK

Yöntemin Cuma günü müzakereciler masaya oturduktan sonra belirleneceğini de kaydeden Eroğlu, "Elbette esas olan, müzakereciler bizden daha çok görüşecekler. Liderler son kararı verecek ve ancak liderler kabul edildiği takdirde anlaşma refernaduma sunabilecek. Müzakereciler, bazen bizim de müzakere masasına ivedi olarak katılmamızı ve görüşlerimizi isteme hakkına sahiptirler.

GEREK DUYURULURSA 8. MADDE DOLDURULACAK

Bir basın mektubunun 8. maddenin ne olduğunu sorması üzerine Cumhurbaşkanı Eroğlu, gerek duyulması durumunda boş 8. Madde'nin doldurulacağını kaydetti...

HAVA SAHAMIZ SINIRLI

İsrail'in Kıbrıs hava sahasında bir tatbikat yaptığına dair bir soruya karşılık ise Eroğlu, İsrail Büyükelçisi'nin kendisini ziyaret ettiğini ve "Bizim hava sahamızı sınırlı olduğu için biz hava sahasından yararlanıyoruz. Rumlar'ın jetleri yok ki ortak tatbikat yapalım" şeklinde bir açıklama yaptığını söyledi.

"HERŞEYDE BİZİM DE HAKKIMIZ VAR"

Kıbrıs'ta doğalgaz çıkmasının Rumların müzakere masasına oturmasına neden olacağı şeklinde görüşlerin çok söylendiğini de kaydeden Eroğlu, bu konuda kendilerinin de ilgilendiğini, Kıbrıs'ın etrafındaki denizlerde bulunacak her şeyde KKTC'nin de hakkı olduğunu kaydetti ve "Çözüme neden olur mu, bunu ancak müzakere masasında göreceğiz. Bizim temennimiz Kıbrıs'ta kalıcı yaşayabilir bir anlaşmasının olmasıdır. Noble Energy bir Amerikan şirketi. İsrail'le işbirliği içinde olması Akdeniz'le sınırı olan her ülkeyi ilgilendirir. Anastasiadis geçenlerde Mısır'a gitmişti. Mühim olan bizim de haklarımızı içerecek kalıcı yaşayabilir bir anlaşmanın gerçekleşmesidir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.