İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Yastık altından da vazgeçtik

Yastık altından da vazgeçtik

Kuyumcular, yaşanan ekonomik kriz ve dövizin yükselişi ile birlikte satışlarında ciddi anlamda düşüş olduğunu söyleyerek, "Altının artan fiyatları ile birlikte altın fazlasıyla lükse girdi ve insanlar altın almaya çekinir oldu" dedi.

Yayın Tarihi: 09/03/14 13:00
okuma süresi: 6 dak.
Yastık altından da vazgeçtik
A- A A+

Eniz Orakçıoğlu - Kıbrıs Postası

Ülkemizdeki ekonomik koşulların zorlaşması ve yaşanan ekonomik kriz, vatandaşı ve vatandaşla birlikte bütün sektörleri etkiledi

Büyük ölçüde etkilenen sektörlerden biri de kuyumcular...

Kıbrıs Postası Gazetesi'ne konuşan kuyumcular, ekonomik kriz ve dövizin yükselişi ile birlikte insanların alım gücünün düşmesi ile satışların 'ciddi anlamda' düştüğünü söyleyerek, "insanlar tasarruf etmek için alışverişlerinden ve lüks harcamalarında kesintiye giderek, ancak geçimlerini sağlama noktasına geldi. Bunun yanında altın alışverişlerinde kredi kartı ve taksitlendirme ön plana çıktı" şeklinde konuştular.

Güler Altınbaş: "Ciddi anlamda satışlar düştü"

"Dövizin yükselişi ile birlikte altın da yükseldi bununla birlikte doğal olarak fiyatlarımızda da yükselme yaşandı. İnsanların alım gücü düştüğü için ve altında lükse girdiği için altın geri plana atıldı. Ciddi anlamda satışlar düştü. Biz altını has üzerinden alıyoruz ve döviz kurundan ödüyoruz. Aslında bakıldığında altın avantajlı bir yatırımdır; aldığınız zaman uzun vadede size kazandıracaktır. Kısacası geri dönüşümü olduğu için kârdasınız, fakat insanlar altına yatırım yapacak parayı bulamıyor…"

İsmail Aksu: "Sektördeki düşüşün sebebi borçlar"
"Ülkede yaşanan ekonomik sorunlar ilk başta altın sektörünü vuruyor çünkü altın lükse giriyor. Sektördeki bu düşüş ve işlerin bu denli düşmesinin sebebi başta insanların alım gücünün düşmesi ve insanların büyük bir çoğunluğunun kredi borçları ile boğuşmasıdır…"

Ali Bardak: "2013 başında durgunluk başladı"
"Döviz ve altının yükselişi kuyumcuları negatif etkiledi… Ülkede yaşanan belirsizlikten dolayı zaten satışlarda bir durgunluk vardı, şimdi sektör daha da geriledi. İnsanların satın alma gücü düştü ve bu bizle birlikte tüm sektörlere yansıdı. Tüm bunlarla birlikte Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik altını yükseltti geçen hafta 9,1 Lira olan altın bu hafta 9,8 Lira oldu. 2013 yılının başlarından itibaren piyasada büyük bir durgunluk başladı. Öncelikle hükümetten doğan, ardından yaşanan erken seçimler ülke ekonomisini oldukça etkiledi ve bunun sonucunda da insanların 'satın alma gücü' düştü. Bunun yanında peşin altın alan kimse yok, tüm satışlarımız kredi kartına taksitli oluyor. Bana göre tek kurtuluş çözüm."

Metin Topal: "6-7 yıldır düşüşteyiz"
"Ülkemizde piyasa 6-7 yıldan bu yana hızla geriliyor. İnsanların alım gücünün azalması, altının lükse girmesi, ekonomik kriz ve döviz ve altındaki yükseliş bu gerilemenin etkileridir. Hal böyle olunca insanlarda daha çok gümüşe doğru bir yönelme başladı. Ben altını atölyemde kendim üretip satıyorum bir künyenin veya kolyenin yapımına dünya emek harcıyorum ama yine de buna rağmen emeğimin karşılığını alamıyorum."

Ali Saygın: "Ayakta durabiliyorsak biraz da Rum müşterilerimiz sayesinde"
"Dövizin yükselişinden sadece bizim sektör değil herkes etkileniyor. Bununla birlikte ekonomik krizinde etkisi ile insanların alım gücünün düşmesi tabi ki işlerimizi etkiliyor. Baktığımızda ülkemiz vatandaşlarının birçoğu araba veya ev taksitleri ödüyor, üstelik bu taksitler döviz üzerinden ödüyorlar fakat alınan maaşlar TL… Durum böyle olunca insanlar bitmiş bir duruma geliyor. Biz ayakta bu kadar zamandır ayakta durabiliyorsak bu biraz da Rum müşterilerimiz sayesindedir. Sınır kapısına yakın oluşumuz sebebi ile Güney Kıbrıs'tan gelenlerin yaptığı alışverişler sayesinde bu krizi biraz daha az hasarla atlatmaktayız."

Ecmen Avcı: "Ekonomik kriz altın sektörünü de etkiledi"

"Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve dövizin yükselişi ile birlikte insanların alım gücünün düşmesi altın sektörünü büyük ölçüde etkilemiştir. 4 sene önceye bakıldığında iyi giden satışlar o günden bu güne hızla düşüşe geçti ve bugün bu noktaya ulaştık. Altın lükse girdiği için insanların gücü ancak temel gıdalara ve temel ihtiyaçları karşılamaya yetiyor ve altın için para ayıramıyorlar."

Laden Fellahoğlu: "İnsanlar altın almaya çekinir oldu"

"Dövizin yükselişi ülke ekonomisini çok büyük oranda etkiledi. Kredilerini ödeyen insanlar, dövizdeki bu yükselişle çok zor durumda kaldı ve borçları da bu bağlamda arttı. Ek olarak altının artan fiyatları ile birlikte altın lükse girdi ve insanlar altın almaya çekinir oldu. Bizde durumu dengelemek için ağır altınlar getirmekten vazgeçip daha düşük gramda ve insanların daha kolay alabileceği, alım güçlerine uygun altınlar getirmeye başladık. Geçmiş yıllara kıyaslarsak işlerimizin yüksek oranda düştüğünü söyleyebilirim…"

Hilal Tunçsezen: "Lüks harcamalardan kesintiye gidildi"

"Altın dövize endeksli olduğu için dövizin yükselişi bizi büyük ölçüde etkiledi. Ekonomik koşullara bakıldığında ülkemizde birçok şey dövize endeksli olup, bu yükseliş altın sektörü ile birlikte insanları da olumsuz yönde etkilemiştir. Alım gücünün de düşmesi ile insanlar tasarruf etmek için alışverişlerinden ve lüks harcamalarına kesintiye giderek, geçimlerini sağlama noktasına geldi. Bunun yanında altın alışverişlerinde kredi kartı ve taksitlendirme ön plana çıktı."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.