Rum radyosunun haberine göre Ryan, Londra’da yayın yapan LGR isimli Rum radyosuna yaptığı açıklamada “müzakerelerin nihai sonucu; her iki tarafça da kabul edilebilecek bir uzlaşı çözümü olmalıdır” dedi.
Türk siyasilerin; Annan planı zemininde bir çözüm bulunmasıyla ilgili açıklamalarının sorulmasına karşılık Ryan “Türkiye’nin ve Kıbrıslı Türk Lider Mehmet Ali Talat’ın Kıbrıslı Rumların Annan planını reddettiklerini ve yeni müzakereler olması gerektiğini kabul ettiklerine inanıyorum” dedi, “Ancak Annan planında sorunlu olarak görülmeyen pek çok nokta var” diye ekledi.
Joan Ryan İngiltere’nin üstlendiği rolün “yardımcılık” olduğunu ve İngiliz yetkililerin Türk denkleriyle; Kıbrıs sorununu gündeme getirdikleri hiçbir görüşmeleri olmadığını kaydetti.
Ryan “Türkiye’yle çok iyi ilişkilerimiz var, AB’ne üyelik sürecini destekliyoruz ve bu da Türkiye’nin uyumda ve şekillenmede ilerlediğini görmemize yardımcı olacak” dedi.
Ryan, Cumhurbaşkanı Talat ve Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın 23 Mayıs’taki görüşmelerinin ilerlemeleri için iyi bir yaklaşım olduğu belirterek; yüz-yüze görüşmelerin basın yoluyla müzakere etmekten daha tercih edilir bir yol olduğunu söyledi.
İngiltere’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Ryan İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la 5 Haziran’da görüşeceğini de doğruladı.