İÇ HABERLER
okuma süresi: 11 dak.

AP Seçimleri'nde, seçme hakkı patlak çıktı!

AP Seçimleri'nde, seçme hakkı patlak çıktı!

Büyük bir propaganda ile Kıbrıslı Türklere Avrupa Parlamentosu'nda oy kullanma hakkını lütfeden Rum Yönetimi ilk sınavında sınıfta kaldı.

Yayın Tarihi: 26/05/14 08:04
okuma süresi: 11 dak.
AP Seçimleri'nde, seçme hakkı patlak çıktı!
A- A A+

Kimliğini beyan eden herkesin oy kullanacağını aylar önce açıklayan Rum Yönetimi, dün sandığa gidip oy kullanmak isteyen Kıbrıslı Türklerin hatırı sayılır bir kısmını geri gönderdi.

Oy kullanmak isteyip de sandıktan geri gönderilen Kıbrıslı Türklere, "İkamet bilgilerinizi güncellemeniz gerektiğini üç gün önce duyurmuştuk" diyerek ikamet bahanesi öne sürüldü.

Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıslı Türk AP milletvekili adayları yaşanan haksızlığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını ifade ederken, sandık başında yaşanan gerginlikler için Rum çevik kuvveti harekete geçti.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU / TAK

Güney Kıbrıs'ta Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği seçimlerinde oy kullanmak amacıyla sandığa giden Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğu, "adres sorunu olduğu" gerekçesiyle oy kullanamadı. Güney Lefkoşa'daki Rum İçişleri Bakanlığı'na bağlı Şehir Planlama Dairesi'nde kurulan seçim merkezinde oy kullanmaya giden Kıbrıslı Türklerin önemli bölümü "adres bilgileri olmadığı" gerekçesiyle oy kullanamadı.

"KTÖS sandık başından ayrılmadı"

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Güven Varoğlu, Genel Sekreter Şener Elcil ve bazı üyeler de seçim merkezine giderek, oy kullanmak istedi. Oy kullanamayacaklarını öğrenen ve kullanmakta direnen sendika yetkilileri, sandık görevlilerinden 'oy kullanamama gerekçelerini' anlatan resmi bir yazı talep etti. Sendika yetkililerinin, sandık başından ayrılmayarak, oy kullanmakta direnmesi üzerine Rum Çevik Kuvvet Birliği, olaya müdahale etmek istedi. Başta, "Drasi/Eylem" grubundan milletvekili adayı olan Dinos Ayiomamitis olmak üzere sandık başında bekleyenlerin tepki göstermesi ve dışarıda bekleyenler tarafından "yuhalanmaları" üzerine, Çevik Kuvvet Birliği dışarı çıktı.

"Rum İçişleri Bakanı Seçim Merkezi'ne gitti"

Bu arada yaşanan olaylar üzerine Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, seçim merkezine giderek, Kıbrıslı Türk milletvekili adayları ile görüştü. Hasikos, Kıbrıslı Türk seçmenlerin oy kullanamaması sorununun nereden kaynaklandığı konusunda bilgi verdi. Bu sırada, adaylarla Hasikos arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik, salon dışında da sürdü. Salon dışında basına kısa bir açıklama yapan Hasikos, Avrupa Parlamentosu seçiminde oy kullanacak olan bir seçmenin nerede ikamet ettiğinin her koşulda araştırıldığını; Kıbrıslı Türklerin bir kısmının oy kullanamayışının da, "adreslerde yaşanan problemlerden" kaynaklandığını savundu. Hasikos, seçim öncesinde Kıbrıslı Türklere adres beyanında bulunmaları için fırsat tanındığını ve çok sayıda Kıbrıslı Türk'ün Rum İçişleri Bakanlığı'na giderek adres beyanında bulunduğunu kaydetti. Rum Nüfus Dairesi sisteminin, adres beyanında bulunan Kıbrıslı Türkleri otomatik olarak seçmen kütüğüne kaydettiğini söyleyen Hasikos, bu kişilere oy kullanma hakkı verildiğini belirtti. Hasikos, adres beyanında bulunmamış olan gerek KKTC'de gerekse Güney Kıbrıs'ta ikamet eden Kıbrıslı Türklere ise oy kullanma hakkı verilmediğini söyledi. Hasikos, "3-5 kişi bağırdı diye seçimi tehlikeye atmayacağız" dedi.

KTÖS resmi yazı talep etti

Rum İçişleri Bakanı'nın merkezden ayrılmasından kısa bir süre sonra, yaklaşık iki buçuk saat sandık başında bekleyen KTÖS yetkilileri, oy kullanamama gerekçelerini anlatan resmi bir yazı talep etti. KTÖS yetkilileri seçim merkezinden ancak resmi yazıyı almalarının ardından ayrıldı. Basına burada açıklama yapan KTÖS Başkanı Güven Varoğlu, "Bu yazı, Rum İçişleri Bakanı huzurunda yazıldı. Yazıda benim kimlik numaram yazıyor, ardından da seçmen listesinde kimlik kartı numaram olmadığı için bana oy hakkı verilemediği belirtiliyor. Biz burada oy hakkımızı gasp edenlere karşı bir mücadele verdik" dedi. Varoğlu, Rum polisinin kendilerini binadan atmak istediğini söyleyerek, ancak bunu başaramadıklarını kaydetti. Mücadeleye devam edeceklerini dile getiren Varoğlu, haklı olduklarına inandıklarını, "iyi bir direniş" sergilediklerini düşündüklerini ifade etti.

Elcil: "Utanç belgesi"

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, sandık başındaki mücadelelerine destek olan Türk ve Rumlara teşekkür etti. "Kıbrıslı Türk ve Rumların birbirini koruması gerektiğini" söyleyen Elcil, "Bunu yapmadığımız için bugün bu hale geldik" dedi. Elcil, "Bize verilen bu belge bir devlete yakışmayan, utanç belgesidir" diye konuştu. Elcil, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Türk adaylar ne dedi?

Eylem İttifakı'ndan Türk AP Adayı Alev Tuğberk: "Yasal süreç başlatacağız"

"Birçok Kıbrıslı Türk oy kullanmak üzere kimlik kartları ile sandıklara geldiler fakat ne yazık ki çok garip gerekçelerle kendilerine adres bilgilerinden dolayı oy kullanamayacakları söylendi. Biz de bunun üzerine burada bir eylem gerçekleştirdik. Oy kullanana kadar veya bize oy hakkının verilmediğini belgeleyen bir doküman verilmeden buradan ayrılmayacağımızı söyledik. Eylem sonrasında çevik kuvveti de getirdiler ve bize bu belgeyi verdiler. Biz bu belgelerle yasal süreç başlatmayı düşünüyoruz. Kıbrıs Türkü'nün oy verme hakkı anti-demokratik yöntemlerle elinden alınmıştır. Yaşadığımız bu olay; hem doğru dürüst kayıt tutmayan Avrupa Birliği'ne üye bir ülkenin acizliğini hem de kötü niyetini gösterir. Bize göre bu kasıtlı yapılan bir hareket ve tezgâhtır. 3-5 memurun hatası değildir. Dolayısı ile halkın oy verme hakkı elinden alınmıştır. Avrupa Birliği'ne üye bir ülke için yüz karasıdır. Avrupa Birliği'nin de bunu çok iyi düşünüp değerlendirmesi lazım."

Eylem İttifakı'ndan Kıbrıslı Türk AP Adayı Deniz Birinci: "Gerekirse de bu seçimlerin iptalini talep edeceğiz"

"Yaşanan tam bir rezalettir. Adanın gerek kuzeyinden, gerekse de güneyinden Kıbrıslı Türklerin bu toplumsal haklarına sahip çıkmalarına karşı çıkan çok kesim oldu. Bunlar kendilerini gösterdiler hala daha göstermeye devam ediyorlar ama halkın bu seçimlere katılım oranının yüksek oluşu herkese özellikle de kuzeydeki siyasi partilere çok güzel bir cevaptır. İnanılmaz güzel bir katılım var. Oy verme hakkımızı elimizden almaya çalışmaktadırlar ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aracılığı ile hakkımızı arayacağız ve gerekirse de bu seçimlerin iptalini talep edeceğiz. Ne olursa olsun bu bir toplumsal mücadeledir. Dediğim gibi kimse uyduruk sebeplerle demokratik haklarımızı elimizden alamaz."

Kıbrıs Sosyalist Partisi'nden AP Adayı Mehmet Birinci

Mehmet Birinci, 40 bine yakın Kıbrıslı Türk'ün seçimde "sudan sebeplerle" oy kullanamadığını söyledi. Birinci, "Bunun sebebi, Güney Kıbrıs Yönetimi'nin ayrılıkçı bir yönetim olmasıdır" dedi. Yasanın sorumlusunun Meclis'te temsil edilen tüm siyasi partiler olduğunu belirten Birinci, Kıbrıslı Türklerin katılımının yüksek olduğunu ancak oy kullanmak isteyenlerin kullanamadığını ifade etti.

Kıbrıs Sosyalist Partisi'nden AP Adayı Osman Zorba

Osman Zorba, seçimlerin anti-demokratik bir uygulama içinde yürütüldüğünü belirterek, eşi Fatma Hasan'ın (Zorba) da oy kullanamadığını belirtti. Zorba, bu duruma itiraz etmek için dilekçe hazırladıklarını kaydetti.

Bağımsız AP Adayı Şener Levent

AP seçimlerine bağımsız aday olarak katılan Şener Levent de, 30 bin Kıbrıslı Türk'ün oy hakkının "sudan bir neden ile gasp edildiğini" söyledi. "Kıbrıs Cumhuriyeti" kimliği alırken KKTC kimlik fotokopisi gösterme zorunluluğu olduğunu belirten Levent, herkesin adresinin bilindiğini kaydetti. Yapılanların kasıtlı olduğunu söyleyen Levent, "Bu, Kıbrıslı Türklere uygulanan ırkçılığın yeni bir davranışıdır. Biz bu seçimlerde barış köprüsü kurmaya çalışırken, onlar daha seçim olmadan köprüleri berhava etmeye çalışıyorlar" dedi. Levent, seçimden sonra mahkemeye başvurarak, yasal haklarını arayacaklarını da kaydetti.

Oy kullanamayan Kıbrıslı Türkler ne dedi?

Tekin Birinci: "Türk'ü hazmedemiyorlar"

"Hem oğlum hem torunum aday buna rağmen hiçbirine oy veremedim. Bunlar barış isteyen bir millet değil. Türk'ü bugüne kadar hiç hazmetmediler, hazmetmiyorlar ve hazmedemeyecekler."

Faize Özdemirciler: "Taksimci uygulama"

"Oy kullanmaya geldik fakat kullanamadık tam bir rezalet. Burada yaşadıklarımız bana göre iki tarafın da suçudur. Kuzeydeki ve güneydeki siyasi partilerin hiçbiri bu seçimlere zaten destek olmamıştı ve karşıydı. Bu yapılanlar taksimci uygulamadır."

Sanatçı Yaşar Ersoy: "Cumhuriyet maskaralık oldu"

"Bu seçimler adanın barışına, birleşik bir Kıbrıs'a hizmet etmesi için yapılan bir seçim değildir. Bu uygulama, her iki taraftaki ırkçı, faşist ve taksimci zihniyet uygulamasıdır. Avrupa Birliği'ne üye Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanı, çevik kuvvetle buraya geliyor ve oy kullanma istemimize 'hayır' diyor. Dönüp ondan oy kullanmadığımıza dair belge istediğimizde de bize gayri ciddi ve cumhuriyete yakışmayan bir kâğıt parçası veriyor. Buradaki cumhuriyet de maskaralık oldu."

Eleni Mavru: "Üzücü bir durum"

Seçim merkezine gelen Rum İçişleri eski Bakanı Eleni Mavru da, Kıbrıslı Türklere Avrupa Parlamentosu seçiminde oy kullanma hakkı verilmiş olmasının çok önemli bir durum olduğunu söyledi. Mavru, ancak kasıtlı veya kasıtsız bu hakkın Kıbrıslı Türklerin elinden alındığını gözlemlediğini ve bu durumun üzücü olduğunu belirtti. Mavru ayrıca, Rum Yönetimi'nin bu konuda sadece Kıbrıslı Türklere değil, herkese açıklama yapması gerektiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.