İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Belediyeler için acil reform şart!

Belediyeler için acil reform şart!

Ekonomist-Yazar Okan Veli Şafaklı'nın Belediyeler Birliği'nden alarak derlediği 2013 yılı kesin-hesap verileri, "Mali, İdari, Denetimsel ve Ölçek açısından" incelendiğinde belediyecilik alanında ülkemizde acil reform ihtiyacını ortaya koyuyor…

Yayın Tarihi: 27/06/14 13:10
okuma süresi: 5 dak.
Belediyeler için acil reform şart!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

2013 performanslarına göre Özkaynak/Toplam gider oranı dikkate alındığında "en güçlü özkaynağa sahip belediyelerin" sırasıyla %82.42 ile Değirmenlik; %77.62 İskele ve %68.22 Girne iken; "En zayıf özkaynağa sahip belediyeler" ise sırasıyla %21.40 ile Akıncılar ve %22 Beyarmudu...

Yalnızca özkaynakları ile dahi başarılı şekilde personel giderlerini karşılayan belediyeler ise sırasıyla; %53.25 İskele, %54.28 Değirmenlik ve %58.78 Girne...

En kötü durumda olan Akıncılar, personel giderlerini karşılamak için özkaynağının 4-5 katı, Mehmetçik ve Akdoğan ise yaklaşık 2 katı ilave kaynağa gereksinim duyuyor...

Öte yandan kişi başı yatırım açısından en önde gelen belediyeler sırasıyla 774.32 TL ile İskele, 766.84 TL ile Gönyeli ve 594.09 TL ile Büyükkonuk... Kişi başı en az yatırım yapan belediyeler ise 2.98 TL ile Mehmetçik, 27.01 TL ile Lefkoşa ve 89.35 TL ile Geçitkale...

Ekonomist-Yazar Okan Veli Şafaklı'nın Belediyeler Birliği'nden alarak derlediği 2013 yılının verileri "Mali, İdari, Denetimsel ve Ölçek açısından" incelendiğinde belediyecilik alanında ülkemizde acil reform gerektirdiğini ortaya koyuyor.

Şafaklı söz konusu verileri şöyle değerlendirdi ve tabloyu aktardı: "Dünya genelinde yaşan trend belediye sayılarını azaltıp ölçek yapılarını artırma yönündedir. Bu şekilde, ölçek ve kapsam ekonomileri sayesinde daha etkin ve verimli çalışmaları öngörülmektedir. Ancak beledileri sürdürülebilir kılmak için sayılarını azaltmak kesinlikle yeterli değildir. Yapılacak bir reform ile belediyeleri optimum bir ölçeğe kavuşturmak yanında kurumsallaştırılmaları ve mali ve idari açıdan etkin bir şekilde denetlenmeleri gerekmektedir."

Fiilen batak durumda olan belediyeler

"KKTC'de dünyadaki gelişmelere paralel belediyecilikte reform gerektiği verilerle de ortaya konmaktadır. Şöyle ki, bazı belediyeler fiilen batak durumda olup temel beledi hizmetlerini yerine getirebilecek durumda dahi değillerdir. Bu çerçevede, aşağıda verilerine ulaşılan 28 belediyenin mali yapıları incelenmiş ve kişisel yorum yapmadan objektif olarak sizlerin bilgisine getirilmiştir.

Okan Veli Şafaklı'nın aktardığı tablonun sonuçlarından çıkarılacak çıkarım ise "belediyecilik alanında KKTC'de mali, idari, denetimsel ve ölçek açısından ivedilikle reform" gerekliliği…

Tablonun ortaya koyduğu alt başlıklar ise şöyle;

Hangi belediyelerin özkaynağı güçlü?

Özkaynak/Toplam gider oranı dikkate alındığında en güçlü özkaynağa sahip belediyeler sırasıyla Değirmenlik (%82.42), İskele(%77.62) ve Girne'dir (%68.22). En zayıf özkaynağa sahip belediyeler ise sırasıyla Akıncılar (%21.40) ve Beyarmudu'dur (%22).

Hangi belediyelerin gelirleri nerede ise maaşlara gidiyor?

Personel Giderleri/Özkaynak Oranı dikkate alındığında; yalnızca özkaynakları ile dahi başarılı şekilde personel giderlerini karşılayan belediyeler sırasıyla İskele (%53.25), Değirmenlik(%54.28) ve Girne'dir (%58.78). En kötü durumda olan Akıncılar personel giderlerini karşılamak için özkaynağının 4-5 katı, Mehmetçik ve Akdoğan ise yaklaşık 2 katı ilave kaynağa gereksinim duymaktadırlar.

Hangi belediyeler en fazla yatırım yapıyor?

Yatırımlar/toplam gider oranına göre; en fazla yatırım yapan belediyeler sırasıyla Büyükkonuk(%59.43), Gönyeli(%46.17) ve Beyarmudu'dur(%41.76). En az yatırım yapan belediyeler ise Mehmetçik(%0.64), Lefkoşa(%2.90) ve Yeni Boğaziçi'dir(%9.84).

Hangi belediye vatandaş başına en fazla yatırımı yapıyor?

Kişi başı yatırım açısından en önde gelen belediyeler sırasıyla İskele (774.32 TL), Gönyeli (766.84 TL) ve Büyükkonuk'dur (594.09 TL). Kişi başı en az yatırım yapan belediyeler ise Mehmetçik (2.98 TL), Lefkoşa (27.01 TL), ve Geçitkale'dir (89.35 TL).

Personel dışı giderler hangi belediyelerde en fazla?

Personel dışı giderlerin toplam giderler içindeki payı incelendiğinde en yükse gider oranına sahip belediyeler sırasıyla Dipkarpaz (%55.97), Serdarlı (%49.42) ve Güzelyurt(%36.44) olarak görülmektedir.

Belediyeler Birliğinden temin edilen KKTC Belediyelerinin 2013 Kesin hesaplarına göre aşağıdaki tablo oluşturulmuştur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.