İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Asgari ücretreli yine hayal kırıklığı yaşadı...

Asgari ücretreli yine hayal kırıklığı yaşadı...

Geçtiğimiz günlerde ilk toplantısını yapan Asgari ücret tespit komisyonu, bugün yeniden toplandı. Toplantı sonuçsuz kaldı. Bakanlıktan konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 26/07/14 09:40
okuma süresi: 3 dak.
Asgari ücretreli yine hayal kırıklığı yaşadı...
A- A A+

Değiştirilmiş şekliyle 22/1975 sayılı Asgari Ücretler Yasası'nın 8'inci maddesi uyarınca 5 işçi, 5 işveren ve 5 de devlet tarafını temsil eden üyelerden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Asgari Ücretler Yasası'nın 9'uncu maddesi uyarınca Komisyonun işçi tarafını temsil eden Hür İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (Hür-İş) 10 Temmuz 2014 tarihli yazılı talebi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi çağrısı üzerine Asgari Ücretler Yasası'nın 7'inci maddesi kapsamında 2014 yılı için ikinci asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 23 Temmuz 2014'de gerçekleştirmiştir.

5 devlet, 5 işveren ve 4 işçi temsilcisinin katıldığı ve bir süreliğine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlı Sn. Aziz Gürpınar'ın başkanlık ettiği toplantıda taraflar 1 Ocak 2014 tarihinden beri uygulanmakta olan asgari ücretin yeniden belirlenmesine yönelik görüşlerini ortaya koymuşlardı.

Bilindiği üzere, birinci toplantıda işçi tarafı 1,920.- Türk Lirası'nın yeni asgari ücret olarak tespit edilmesini teklif etmiş, buna karşın işveren tarafı asgari ücretin artırılmasına gerek olmadığını öne sürmüş devlet tarafı ise 2014 yılı başından beri uygulanmakta olan 1,560.- Türk Lirası asgari ücretin bu gün gelinen noktada oluşan hayat pahalılığının dikkate alınarak en azından güncellenmesi gerektiğini savunmuştu.

Bu gün (25 Temmuz 2014) gerçekleştirilen ikinci toplantıda tarafların teklifleri oylamaya sunulmuştur.

Yapılan birinci oylamada işçi tarafının 1,920.-Türk Lirası aylık brüt asgari ücret teklifi 3 (üç) işçi temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 (üç) işveren ve 5 (beş) devlet temsilcisinin ret oyuyla reddedilmiştir.

İkinci oylamada işveren tarafının aylık brüt asgari ücretin değişmeden 1,560.-Türk Lirası olarak kalması yönündeki teklifi 3 (üç) işveren temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 (üç) işçi ve 5 (beş) devlet temsilcisinin ret oyuyla reddedilmiştir.

Üçüncü oylamada devlet tarafının önerdiği aylık brüt 1,638.-Türk Lirası asgari ücret teklifi oylamaya sunulmuş ve 5 (beş) devlet temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 (üç) işçi ve 3 (üç) işveren temsilcisinin ret oyuyla reddedilmiştir.

Her üç tarafın tekliflerinin reddedilmesi üzerine devlet tarafı yeni bir teklif getirerek dördüncü bir oylama yapılmasını teklif etmiştir. Dördüncü oylamada devlet tarafının yeni teklifi olan aylık brüt 1,645.-Türk Lirası asgari ücret teklifi oylamaya sunulmuş ancak, 5 (beş) devlet temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 (üç) işçi ve 3 (üç) işveren temsilcisinin ret oyuyla reddedilmiştir.

Yapılan dört oylama neticesinde 2014 yılı için ikinci asgari ücreti belirlemek üzere başlatılan toplantılar herhangi bir sonuca ulaşılamaması nedeniyle sona ermiştir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.