İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Seroydaş: "Efeler motorlarla Dr. Küçük'ü karşıladı"

Seroydaş: "Efeler motorlarla Dr. Küçük'ü karşıladı"

18 yaşından motosiklet tamiri yapmaya başlayan ve 30-35 yıl bu mesleği icra eden 77 yaşındaki Güner Enver Seroydaş, açtığı ilk yıllarda tamirhanenin kapısında motosikletlerin sıra oluşturduğunu belirterek,"1959'larda gençlerin arabaları yoktu, motosikletleri vardı. Motosikleti olanlar parmakla gösterilirdi" dedi.

Yayın Tarihi: 02/08/14 10:03
okuma süresi: 4 dak.
Seroydaş: "Efeler motorlarla Dr. Küçük'ü karşıladı"
A- A A+

1952 yılında motosikletlerle Dr. Fazıl Küçük'ü havaalanında 8-10 kişilik bir grupla karşıladıklarını söyleyerek, "Bizlere efe kıyafeti giydirmişlerdi ve yolda gelene kadar Rumların önünden geçerken borular bastık ve onlarda bizi alkışlamışlardı. Benim için asla unutamayacağım bir anı olmuştu" şeklinde konuştu.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

18 yaşında motosiklet tamiri yapmaya başlayan ve 30-35 yıl bu mesleği icra eden 77 yaşındaki Güner Enver Seroydaş bunca yıl geçimini bu meslekten sağladıktan sonra motosikletlere eskisi kadar rağbet olmadığı ve insanlar hep veresiye iş istediği için emekliye çıktıktan sonra mesleğini bıraktı. 30-35 yıllık meslek hayatına birçok anı sığdıran Seroydaş, eskiden herkesin motosiklet kullandığını ama artık motosikletlerin yerini arabalara bıraktığını belirtti. Mesleği icra etmeyi babasının ve kendi motorunun tamirini yaparak ve kısa bir sürelik çıraklık döneminden sonra kendi kendine öğrenen Seroydaş, Daha sonrasında önünde uzun kuyruklar oluşan tamirhanesini açmış.

"Motosiklet merakından tamirhane açtım"

Taşpınar doğumlu motosiklet tamircisi Seroydaş 3 yaşında Lefkoşa'ya yerleşerek okula başlamış ve ilkokulu bitirdikten sonrada birçok işe girip çıkmış. Motorlara olan merakı ve 18 yaşında motosiklet sahibi olması bu mesleği seçmesinde büyük pay sahibi olmuş. Babasının ve kendinin motosikletini tamir ede ede bu işi iyice öğrendikten sonra, 17 yaşlarında Mehmet öğretmen diye bir büyüğünün tamirhanesinde işe başlayarak kendini geliştirerek Mevlevi Tekke Sokağına küçük tamirhane dükkânını açarak mesleğe başlamış. Daha sonra şimdi motor ve demir parçalarıyla dolup taşan, eskiden motosikletlerin önünde tamir için sıra oluşturdukları Cumhurbaşkanlığının karşı sokağındaki tamirhaneyi açmış.

"Motosikleti olanlar parmakla gösterilirdi"

Dükkânı ilk açtığı yıllarda motosikletlerin tamir için kapıda sıra oluşturduğunu söyleyen Seroydaş, "1959'larda gençlerin arabaları yoktu, motosikletleri vardı. Motosikleti olanlar parmakla gösterilirdi. Tabi gün geçtikçe arabalar motorların yerini almaya başladı ve bizim işlerde bu doğrultuda düştü. Bunun yanında Saddam'ın Kıbrıs'a bomba atacağını söylemesi de sektörde bir kesattık yarattı. Buna bağlı olarak da birçok veresiye tamir yaptık, bir defter hep veresiye tamirlerle doluydu, tabi ki birçoğunu toplayamadık. Böylelikle 50 yaşında emekli çıktığımda dükkânı kapattım" dedi.

"Motosikletler yerini arabalara bıraktı"

Emekli çıkıp, dükkânı kapattıktan sonra bütün motosikletleri sattığını belirten Seroydaş, "Motosikletler yerini arabalara bırakalı çok oldu. Benim çocuklarımın da eskiden motorları vardı ama onlarda sonradan arabaya yöneldi. Şimdi motosiklet kullanan paketçiler ve Pazar günleri grup olarak zevkine dolaşan Harley-Davidson Motor sürenler yaygın."

"Efeler motorlarla Dr. Fazıl Küçük'ü karşıladı"

Kıbrıs Postası'na unutamadığı bir anısını anlatan Motosiklet Tamircisi Güner Enver Seroydaş, şunları söyledi; "1952 yıllarında Cumhuriyetin Kurucusu Dr. Fazıl Küçük Türkiye'ye hükümetle görüşmeye gitmişti. Geri döndüğünde ise ben ve 8-9 tane arkadaşım motosikletlerle efe kılığında havaalanında Dr. Kücük'ü karşılamıştık. Bizlere efe kıyafeti giydirmişlerdi ve yolda gelene kadar Rumların önünden geçerken borular bastık ve onlarda bizi alkışlamışlardı. Benim için asla unutamayacağım bir anı olmuştu" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.