İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Esnaf: "Bandabulya gittik sonra ölüyor"

Esnaf: "Bandabulya gittik sonra ölüyor"

Eskiden Bandabuliya'da insan kalabalığından adım atarken bile zorlandıklarını belirten esnaf, "Şimdi Belediye Çarşısında insan görmek çok zor. 7 sene önce başlayan bu kötü gidişat her yıl biraz daha kötüye giderek bugün bu hale geldi. Bandabulya gittik sonra ölüyor" dedi.

Yayın Tarihi: 24/08/14 12:46
okuma süresi: 6 dak.
Esnaf: "Bandabulya gittik sonra ölüyor"
A- A A+

Eniz Orakçıoğlu - Kıbrıs Postası

Lefkoşa'da bir sembol haline gelen bir çok şeyin bir arada bulunduğu ve geçmiş zamanların uğrak yeri olan bandabuliya son zamanlarda halk tarafından rağbet görmüyor. 1932 yılında inşa edilen Bandabuliya diğer adıyla Belediye Çarşısı'ndaki esnaf halkın ilgisizliği nedeniyle siftahsız günler geçirdiğini, eskiye oranla her şeyin daha da kötüye gittiğini söylüyor.

Geçmiş den bugüne kadar birçok şeyin değiştiği Bandabuliya'da esnaf yerli halkın uğramamasından ve iş azlığından dolayı mutsuz. Bandabuliya Esnafı, vatandaşın Bandabuliya'dan vazgeçtiğini vurgulayarak, "Bunun sebebi de her gün sayıları artan büyük marketlerdir. Bandabuliya'da ciddi bir sorun olan park sorunu marketlerde yaşanmıyor ve marketleri tercih eden insanlar kıyafetten tutun, manav ve kasap ihtiyaçlarınıda kolaylıkla giderebiliyor" dedi.

ESNAF NE DEDİ?

Saadet Paşa: "Marketler de Bandabuliya'yı bitirdi"

"Yerli halk Bandabuliya'ya çok az uğruyor. Bazı günler turistlerin uğramasıyla biraz iş yapıyoruz, bazen de siftah yapmadan dükkânı kapatıyoruz. Yerli halkın talebinin az olması ise park yeri sorunundan kaynaklanıyor. Vatandaş alacağı 2 – 3 TL'lik bir şey için 5-6 TL park parası vermek istemiyor, ya da arabalarını uzağa park edip bu sıcak havada Bandabuliya'ya uğramıyor. Bunun yanında büyük marketler de Bandabulya'yı bitirdi çünkü oraya uğrayan her ihtiyacını buluyor, üstelik park parası da vermiyor. Küçük yaşlarda sık sık Bandabuliya'yı ziyaret ederdim, teyzemin burada dükkânı vardı ve onun anlattığına göre o zamanlar yerli halk ve kalabalık Belediye Çarşısını dolduruyordu."

Sultan Tayfur: "Yerli halkın ilgisi yok"

"Belediye Çarşısını geçmiş ve bugün olarak değerlendirirsek, gün geçtikçe her şeyin daha kötüye gittiğini söylemek mümkün. İnsanların uğrak yeri artık Bandabuliya olmaktan çıktı ve marketler rağbet görmeye başladı. Özellikle yerli halkın ilgisi nerdeyse yok denecek düzeydeyken, turist olmasa tamamen bitmiş, tükenmiş bir Bandabuliya ile karşı karşıya kalacaktık. Eskiden sebze ve kırılan eşya almak isteyen Bandabuliya'ya gelirdi çünkü aradıkları her şeyi bulabilecekleri bir çarşı yoktu, şimdi her yer çarşı her yer market oldu."

Emine Arseven: "Esnafın hali iç açıcı değil"

"Eskiden birçok insanın uğrak yeri olan Bandabuliya bugün bakıldığında yerli halkın tamamen ilgisini kaybettiği, turist uğramasa belki de hiç iş yapmayacak esnafı barındıran bir yer halini aldı. Marketlerin türemesi ve aranan her şeyin marketlerde satılıyor olması, avantaj olarak ta kendilerine ait park yerlerinin olmasından kaynaklanıyor. Bandabulya esnafının hali pek iç açıcı değil, sizin de gördüğünüz gibi insan yok."

Erkan Tayfur: "Başkanlar sadece seçimde uğruyor"

"Belediye Çarşısının geldiği bu durumdan esnaf olarak memnun değilim. Geçmiş yıllarda herkesin bildiği gibi Bandabuliya halkın en uğrak yeriydi, iğne atsan kalabalıktan yere düşmezdi. Bandabuliya'nın bugün bu hale gelmesi ve belediyenin ismini taşıyan bu yerin kurtarılması için kimsenin kılını kıpırdatmaması, Belediye Çarşısını canlandırmak için çözümler üretilmemesi bizleri üzüyor. Bugüne kadar seçilen belediye başkanları bile buraya sadece seçim olacağında uğruyor, sonra hepsi böyle bir yerin varlığını unutuyor. Bana göre yerli halkın artık buraya uğramaması, insan azlığının bir diğer sebebi de manavların Bandabuliya içerisinden taşınmasıdır."

Müge Akkaya Peynirci: "Eskiden kalabalıktan adım atamazdınız"

"3 yaşından beri ve küçüklüğü Bandabuliya'da geçen bir esnaf olarak geçmişe nazaran birçok şeyin değiştiğini söyleyebilirim. En başta yerli halk artık Çarşıya uğramıyor. Eskiden kalabalıktan adım atmanın mümkün olmadığı Bandabuliya'da şimdi tek tük insan görüyoruz. İnsanların yerleşim yerlerini değiştirmesi ve Surlariçi'nden taşınması beraberinde vatandaşı Bandabulya alışkanlığından da uzaklaştırdı. Nüfus dağıldıkça çarşılar ve dükkânlar çoğaldı böylelikle Pazar büyüdü ve Belediye Çarşısı da bugün gördüğünüz bu duruma geldi."

Esra İkincisoy: "Kısmetten fazlası olmaz"

"Ben işler konusunda Allah'a şükrediyorum. Kısmetten fazlası olmaz, bir şekilde idare edip geçimimizi sağlıyoruz. Bana göre Bandabulya aynı değişen bir şey olmadı."

Osman Uygar: "7 yıl önce kötüye gitmeye başladı"

"Eskiden Bandabulya'da kalabalıktan yürüyemezdik. İşler o kadar yoğundu ki yemek bile yiyemezdik. 7 yıl önce her şey kötüye gitmeye başladı ve her yıl daha da kötüye giderek bugün bu gördüğünüz bomboş Bandabuliya haline geldi. Belediye Çarşısı gittik sonra ölüyor. Marketlerin her gün taze meyve sebze getirmesi, aranan her şeyin kolaylıkla bulunabilmesi, şarküteriden tutun, manav ve kasap reyonlarına kadar her şeyin olması vatandaşı Bandabuliya'dan vazgeçirip büyük marketlere yönlendirdi. Bunların yanında park yeri sorunu da Belediye Çarşısı için ayrı bir kayıp."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.