İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Koenig: "İki toplum ve bölgeli bir çözüm önceliğimiz"

Koenig: "İki toplum ve bölgeli bir çözüm önceliğimiz"

ABD'nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi John M. Koenig, Kıbrıs sorununa adanın yeniden birleşmesi ve iki toplumlu, iki bölgeli federal bir çözümün bulunması ABD hükümetinin önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 29/08/14 08:01
okuma süresi: 5 dak.
Koenig: "İki toplum ve bölgeli bir çözüm önceliğimiz"
A- A A+

Yurtdışında yaşayan Kıbrıslılar Merkez Konseyi (POMAK), ile Kıbrıs için Adalet Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin (PSEKA), 25'inci konferansı ve NEPOMAK'ın 7. Dünya Gençlik Kongresi dolayısıyla Lefkoşa'da düzenlenen oturumda konuşan Koenig, ABD liderliğini mükemmel olarak niteledi. "ABD liderliğinde ABD Kongresi ve ABD Yönetimi, Başkan Obama ve Başkan Yardımcısı Biden olduğunda Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması çabalarına destekleyici ve başarılı bir rol oynamak kolaydır" dedi.

Büyükelçi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin uygun zamanda Kıbrıs'ı ziyaret etme niyetini açıkladığını belirterek "ziyaretin yakın gelecekte gerçekleşeceğine inanıyorum" dedi ve böyle bir ziyaretin Kıbrıs sorunundaki çabaları cesaretlendireceğine ve ikili ilişkileri güçlendireceğine inandığını belirtti.

Kıbrıs sorunundaki sürece Türkiye'nin katkısını önemli olarak niteleyen ABD yetkili, Kıbrıs sorununun çözümünün yararlarının "belirgin" olduğunu belirtti. Kıbrıs sorununun çözümlenmesinin hem Kıbrıs'ın daha güvenli ve refah dolu bir geleceğe doğru seyretmesine hem de bu bölgenin istikrarına önemli katkıda bulunacağını vurguladı.

Adanın yeniden birleşmesi ve Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federal çözümün bulunması ABD hükümetinin önceliği olduğuna işaret eden Koenig, BM'nin, yeni atanan yeni danışmanı Espen Barth Eide'nin liderliğinde müzakerelerde daha etkileyici ve hızlı yöntemler bulmaya çalıştığını söyledi.

Yeni danışman Espen Barth Eide'nin atanmasını ABD'nin, memnuniyetle karşıladığını ifade eden Büyükelçi, "onunla yakından çalışmayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

ABD'nin Kıbrıs Büyükelçisi John M. Koenig, ABD hükümetinin BM'nin çalışmalarını desteklemeye devam edeceğini ifade ederek, uzlaşmanın gerekli olduğunu vurguladı ve her iki tarafın, Türkiye ve diğerlerinin bu süreci başarılı hale getirmek için sürece bağlı olmalarının önemli olduğunu söyledi.

PSEKA Başkanı Philip Christopher ise yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununda yapılan tüm müzakerelerde sonuca varılmadığını çünkü anahtarın Ankara olduğunu iddia etti.

Christopher, Kıbrıslı Türklerin "AB'nin parçası olan birleşik bir ada istiyorlar, ancak Türkiye her hangi bir çözümü engellediği kanaatindeyim" iddiasında bulundu.

PSEKA'nın ABD Kongresinde ve Senato'da aktif bir rol oynadığını ifade eden Christopher, PSEKA'nın ayrıca Kıbrıs ve ABD ilişkilerinin güçlenmesi için de çalıştığını söyledi.

ABD Başkan yardımcısı Joe Biden'ın Kıbrıs'a yaptığı ziyaretin önemine işaret eden PSEKA Başkanı Philip Christopher, Başkan Obama'nın, yakın zamanda Rum lider Anastasiades ile görüşmesini umut ettiklerini belirtti.

Konferansta konuşan Helenlerin Koordineli Ulusal Çabalar Komitesi'nin Başkanı (CEH), Andy Manatos ise görüşmelerin müdahalesiz devam etmesi ve Türkiye'nin tüm desteğiyle ve adanın yeniden birleşmesi anlaşmasının kabulüyle Türk ordusunun adadan ayrılması gerektiğini söyledi.

Manatos, ABD Başkanı Obama'ya ABD Senatosu Dışişleri Komitesi Başkanı Robert Menendez ile birlikte bir mektup gönderidiğini ve Kıbrıs sorunundaki müzakerelerde destek ve yardımının istendiğini belirtti.

Konferans sırasında ABD Senatosu Dışişleri Komitesi Başkanı Robert Menendez' in bir konuşması videodan yayınlandı.

Robert Menendez, bu yılın Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması yılı olmasını diledi.

Menendez, "iyimser olmak için iyi bir neden var" dedi ve Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde bulunan doğal gaz kaynaklarının hem Kıbrıslı Rumlara hem Kıbrıslı Türklere Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması için "güçlü bir teşvik" olduğunu söyledi.

Menendez, Kıbrıs sorununun çözümlenmesinin Kıbrıs'ın bölgedeki enerji alanındaki rolünü artıracağını belirtti.

ABHaber

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.