İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Çıralı: "Türkiye'nin 'Hellim' ismiyle üretim yapması yasal değil"

Çıralı: "Türkiye'nin 'Hellim' ismiyle üretim yapması yasal değil"

KTSO Başkanı Ali Çıralı'nın "Hellim" isminin sadece Kıbrıs'ta denetimden geçen üreticilerin kullanabileceğine yönelik açıklamasına Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'nden destek gelirken, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği karşı çıktı.

Yayın Tarihi: 25/10/14 11:37
okuma süresi: 5 dak.
Çıralı: "Türkiye'nin 'Hellim' ismiyle üretim yapması yasal değil"
A- A A+

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, uzun süredir bu konuda görüşlerini ortaya koyduklarını belirterek, Türkiye'deki firmaların "hellim" ismiyle üretim yapmasının yasal olmadığını söyledi.

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Candan Avunduk ise, Türkiye'de yapılan hellim üretiminin imalatçılar için rekabet konusu olmadığını belirterek, "Ali Çıralı bu açıklamayı yaparken ilgili örgütlerin fikrini sormadı" değerlendirmesi yaptı.

Kıbrıs Postası - Deniz Abidin

Antalya'da gerçekleştirilen "Yöresel Ürünler Fuarı"nda Kıbrıs Türk Sanayi Odası standını ziyaret eden TC Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıkılıoğlu ile sohbeti sırsında Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı'nın, "Hellim" isminin sadece Kıbrıs'ta denetimden geçen üreticilerin kullanabileceğine işaret etmesi ve "Türkiye'de hellim üretimi sürerse, dava masraflarını TOBB öder" şeklindeki açıklamasına Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'nden destek gelirken, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği karşı çıktı.

Naimoğluları: "Yasal değil"

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, uzun süredir bu konuda görüşlerini ortaya koyduklarını belirterek, Türkiye'deki firmaların "hellim" ismiyle üretim yapmasının doğru olmadığını söyledi. Naimoğluları, 70'in üzerinde firmanın "hellim" ismiyle üretim yapmasının yasal olmadığını söyleyerek, Sanayi Odası'na bu konuda dava açılması gerektiğini ilettiklerini açıkladı.

"Kaliteli hellimimizi satamıyoruz"

Hellimin kalitesini sorgulayacak duruma geldiklerini ifade eden Naimoğluları, Türkiye'nin ürettiği hellimin kalitesinin iyi olmadığını belirtti. Mustafa Naimoğluları, Türkiye'de bir çok firmanın hellim üretimine başladığını, reklam yapan bu firmaların kalitesi iyi olmasa bile bizdeki üreticilerden daha çok sattıklarına dikkat çekti. "Kaliteli hellimimizi" satamıyoruz diyen Naimoğluları, siyasilerin bu konuyu çözmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde yasal işleme başvuracaklarını söyledi. Naimoğluları, "üretmesinler demiyoruz, üretsinler ama başka bir isim kullansınlar, Sanayi Odası Başkanı Çıralı'ya bu bağlamda destek veriyoruz" dedi.

Avunduk: "İmalatçılar için rekabet konusu değil"

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Candan Avunduk, Türkiye'de yapılan hellim üretiminin imalatçılar için rekabet konusu olmadığını belirten Avunduk, Türkiye'deki firmaların hellimi daha pahalıya sattıklarını ve beyaz peynir kadar yaygın olmadığını söyledi. Firmaların hellim tanıtımında bizden daha çok efor sarf ettiklerini söyleyerek, "hellim" engellenirse bundan faydalanılmayacağını ifade etti.

"İlgili örgütlerin fikri alınmadı"

Sektör birliklerinden herhangi birinden görüş ve bilgi almadan böyle bir açıklamayı yapmasından dolayı Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı'yı yadırgadığını belirten Avunduk, bunun tehlikeli bir söylem olduğunu söyledi. Avunduk, KKTC tanınmadığı için Türkiye'de tescil alındığını ifade ederek, üretimi korumak isteyenlerin böyle açıklamalar yapmak yerine körfez ülkeleriyle ilgili çalışmalar yapmasının daha doğru olacağını söyledi. Avunduk , "bizi kendi kendimizden değil, Rum'dan korusunlar" dedi.

Çıralı: "Yasal yollara başvurulacak"

Bu arada, geçtiğimiz gün KTSO Başkanı Çıralı, Antalya'da düzenlenen "Yöresel Ürünler Fuarı"nda Kıbrıs Türk Sanayi Odası standını ziyaret eden TC Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıkılıoğlu şunları söylemişti: "Hellimin coğrafi tescili, KKTC ve Türkiye'de Patent Enstitüsü tarafından yapıldı. Coğrafi tescile göre, 'Hellim' ismini sadece Kıbrıs'ta denetimden geçen üreticiler kullanabilir. Fakat üzülerek görmekteyiz ki Türkiye coğrafyasında 70'in üzerinde hellim ismini kullanarak üretim yapan ve hem iç piyasaya, hem de dış pazarlara ihracat eden firma bulunmaktadır. Yasal olarak Türkiye coğrafyasındaki üreticilerin bu ismi kullanmaması gerekir. Marka taklidine girer. Önümüzdeki günlerde hellim isminin coğrafi tescil sahibi olan KTSO, Kıbrıslı Türk üreticilerinin yasal haklarını aramak ve korumak için yasal yollara başvuracaktır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.