İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Devrim gibi "Vatandaşlık" taslağı

Devrim gibi “Vatandaşlık” taslağı

Bir süredir hem tartışılan hem de son şekli merak edilen yeni vatandaşlık yasa taslağını İçişleri Bakanı Uluçay açıkladı.

Yayın Tarihi: 28/10/14 13:52
okuma süresi: 5 dak.
Devrim gibi “Vatandaşlık” taslağı
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Taslaktaki çarpıcı özelliklerden biri "Kıbrıs'ta doğmuş tüm çocukların anne babasının vatandaş olmasına bakılmaksızın vatandaşlığı" öngörülürken bir diğer çarpıcı özellik ise "evlilik yoluyla" elde edilen vatandaşlıkların 1 yıldan 3 yıla çıkarılması…

Öte yandan yatırımcılar için Bakanlar Kurulu yoluyla "vatandaşlık" ise oldukça zor şartlara bağlanıyor.

Yeni taslak çalışmaya göre her yıl 700-750 kadar kişinin "vatandaş" yapılması öngörülüyor…

"Vatandaşlık Yasası" ile ilgili merak edilen detayları İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Dilek Kırıcı'nın Kanal T'de hazırladığı "Açık Oturum" programında açıkladı.

Buna göre yeni çalışma ile Her yıl 700-750 kadar kişinin vatandaş yapılması öngörülüyor…

Yeni yasada en dikkat çeken yeni özelliklerden biri ise "Kıbrıs'ta doğmuş tüm çocuklar anne babası vatandaş olmasına bakılmaksızın vatandaş yapılacak. 18 yaşını doldurmuş olsa da doğup büyümüş çocuklar bu kapsamda olacak. Ancak çocukken adaya gelmişler için ise durum daha farklı…

Buna göre bu kapsamdakiler "anne babaları vatandaş olursa ve 18 yaşını geçmemmişse vatandaş olabilecekler. Eğer anne baba vatandaş değil ve 18 yaşını doldurmuşsa söz konusu kişiye "Beyaz Kimlik" verilecek ve süreç Beyaz Kimlik üzerinden işleyecek.

Yılbaşından önce

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Yasa taslağının şu an Bakanlara incelemeleri için verildiğini, Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilip komiteye gönderileceğini kaydederek, yasanın "yılbaşından önce" yürürlüğe sokulmasını hedeflediklerini açıkladı.

Evlilik ile elde edilen vatandaşlık" 1 yıldan 3 yıla

Bakan Uluçay'ın açıkladığı yasa taslağına göre evlilikle ilgili yeni düzenlemeler de dikkat çekiyor…

Buna göre "Evlilik ile elde edilen vatandaşlık" 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor ve müracaatı için 3 yıl evli olmak şartı aranacak.

"Yatırımcıya Bakanlar Kurulu ile vatandaşlık yok"

Yeni yasa taslağına göre yatırımcılar, artık Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş olmayacak.

Yeni taslağa göre yatırımcının 3 Milyon Euro'dan az yatırımı kabul edilmeyecek.

Bu miktar Kıbrıs'ta bir bankaya yatacak ve yatırımcı oradan yatırımı için parasını kullanacak. 3 Milyon naktin 1 Milyon Euro'su ise eğitim veya sağlıkta somut bir projeye hibe edilecek.

Uluçay'ın açıkladığına göre yatırımcılar, bu koşulla vatandaş olabilecek.

Yatırımcıya ilişkin bir başka nokta ise, "3 yıl boyunca toplamda 100 Bin Euro vergi ödemiş bir yatırımcı da vatandaşlık hakkı" alabilecek.

Kıbrıs'ta doğmuş olan tüm çocuklar…

Dilek Kırıcı'nın Kanal T'de hazırlayıp sunduğu Açık Otrum'da konuşan Bakan Uluçay "5 yıl çalışma izni ile Kıbrıs'ta yaşayana 6. Yılında Beyaz Kimlik verilecek. 11. Yılında ise vatandaşlık müracaatı sıraya konulacak. Her yıl 700- 750 kişinin vatandaş yapılması öngörülüyor. Şimdi en önemli unsurun altını kalın kalın çizelim. Kıbrıs'ta doğmuş olan tüm çocuklar, anne ve babasının vatandaş olmasına bakılmaksızın vatandaş yapılacak. 18 yaşını doldurmuş olsa da doğup büyümüş çocuklar vatandaş olacak. Fakat çocukken adaya gelmiş olanlar için durum farklı olacak. Onların anne babaları vatandaş olursa ve 18 yaşını geçmemişse vatandaş olabilecekler. Eğer anne baba vatandaş değil ve 18 yaşını doldurmuşsa o kişiye Beyaz Kimlik verilecek ve süreç oradan devam edecek.11. yılında vatandaşlığa müracaat edecek. Bilim,spor,sanat alanında vatandaş olmak isteyenler Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüp oy çokluğuyla vatandaş olabilecek" dedi.

Vatandaş olmak için sıra bekleyen insan sayısının çok olmadığını da kaydeden Uluçay, hak edenlere bekletmeden vatandaşlıkların verileceğini söyledi.

"Konu artık olgunlaştı"

Vatandaşlık Yasası için; Türkiye, Güney Kıbrıs, Malta, Bulgaristan, AB ülkeleri baz alındığını söyleyen Uluçay, Vatandaşlık konusunda toplumda oluşan konsensüs neticesi bir olgunlaşma yaşandığını kaydederek yasanın yıl başında yürürlüğe girmesini hedeflediklerini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.