İÇ HABERLER
okuma süresi: 12 dak.

Taçoy: "Mülteciler öğleden sonra gemi ile Türkiye'ye gönderilecek"

Taçoy: "Mülteciler öğleden sonra gemi ile Türkiye'ye gönderilecek"

Esentepe açıklarında Suriyeli mültecileri taşıyan bir gemi SOS verdi. Sahil güvenliğin müdahale ettiği gemide 300 mültecinin bulunduğu öğrenildi.

Yayın Tarihi: 23/11/14 13:53
okuma süresi: 12 dak.
Taçoy: "Mülteciler öğleden sonra gemi ile Türkiye'ye gönderilecek"
A- A A+
Kıbrıs Postası Özel - CANLI

300 yolcuyu taşıdığı öğrenilen bir gemi, Esentepe'nin 5 mil açıklarında batma tehlikesi ile karşı karşıya. Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti olay yerine intikal etti. Bir de yük gemisi yardım için olay yerine çağrıldı. Mülteci taşıyan geminin mürettebatının, olay sonrasında gemiyi terk ettiği de iddia edilirken, kaptanların SOS verdikten sonra bir bota binerek gemiden uzaklaştığı kaydedildi.

Mustafa Paşa isimli geminin şu sıralarda yardım amaçlı olarak yolculara yönlendirildiği öğrenildi. Mustafa Paşa'nın gece saat 02.30 sularında olay yerine ulaşması bekleniyor...

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, yaşananların insanlık dışı bir dram olduğunu ifade ederek, KKTC'de gerekli tedbirlerin alındığını ve Mağusa'dan takviye ekiplerin yola çıktığını kaydetti.

Mülteciler şu sıralarda tahliye edilmeye çalışılıyor, ancak hava koşulları tahliye sürecine engel olyor. Kıyı emniyet ve sahil güvenlik beklemede...

Geminin adının Elhaj olduğu öğrenildi. Sahil Güvenlik'te kriz masası oluşturuldu. Girne Spor Salonu, mültecilerin gerekli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla düzenlendi. Yataklar şu anda Girne Spor Salonu'nda mülteciler için hazır durumda... Bayındırlık ve Ulaşıtrma Bakanı Hasan Taçoy da şu sıralarda bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

TAÇOY: "GEMİDE 270 MÜLTECİ VAR"

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, şu anda gemide 270 kişinin olduğunu ifade ederek, geminin 10 kilometre aıkta tespit edildiğini belirtti.

270 kişinin de Suriye'den geldiğini ifade eden Taçoy, şu ana kadar bir can kaybı olmadığını ve şu anda geminin 100 metre açıkta kıyıya vurmuş bir şekilde beklediğini belirtti.

Geminin kurtarma çalışmaları devam ederken, çok dalga olduğundan dolayı, ekipler şu sıralarda gemiye müdahale etmekte sıkıntı yaşıyor.

Taçoy, dalgakıran vazifesi görmek amacıyla, gemilerin, batma tehlikesi yaşayan geminin önüne geçtiğini de ifade etti.

Tüm bunların yanısıra, Söndüren 1 adlı bir kurtarma gemisinin de müdahalelerde bulunmak amacıyla şu anda Mağusa Limanı'ndan yola çıktı.

GEMİ DÜN AKŞAMDAN BERİ SÜRÜKLENİYOR

Geminin dün akşam saatlerinde SOS vererek sürüklenmeye başladığını da ifade eden Hasan Taçoy, gemidekilerden Türkçe konuşan birinin verdiği bilgiye göre, kaptaınn ve mürettebatın dün akşam SOS vermesinin ardından başka bir gemiye geçip uzaklaştıklarını kaydetti.

Kurtarma çalışmalarında Sivil Savunma, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ise aktif şekilde çalışıyor. Sahil Güvenliğin diğer botu da şu sıralarda olay yerine intikal etti, bekleyişini sürdürüyor...

SAAT 11'DE HAVA KOŞULLARI DÜZELECEK

Meteoroloji Dairesi, yaptığı açıklamada saat 11'den itibaren hava koşullarının düzelmesinin beklendiğini ve o andan itibaren tahliye sürecinin başlayacağı kaydedildi.

ULUÇAY: "UMUT EDERİM BİR SIKINTI YAŞANMAYACAK"

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Esentepe açıklarında 18:00'de SOS veren geminin yolcularının sağ salim kurtarılması için hemen çalışma başlattıklarını belirtti. Gemide 270 yolcu olduğunu bildiren Uluçay, tahliye için tüm ekiplerin hazır olduğunu dile getirdi. Deniz muhalefeti nedeni ile çalışmaların aksadığını da dile getiren Uluçay, yolcuları güvenli bir şekilde kurtarmayı hedeflediklerini söyledi. Uluçay sözlerini 'umut ederim bir sıkıntı yaşanmayacak' diyerek noktaladı.

ERDOĞAN: "KARADA HAZIR DURUMDAYIZ"

Konu ile ilgili konuşan Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, saat 18:00 sıralarında denizde bir gemi gördüklerini, ardından ise geminin SOS verdiği bilgisini aldıklarını söyledi. Cemal, belediye, sivil savunma ekipleri ve Polis ile birlikte hemen çalışmalara başladıklarını belirterek, tahliye işlemleri için karada hazır duruma geldiklerini dile getirdi.

BİREY: "HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ"

Mülteci Hakları Derneği İletişim Sorumlusu Tegiye Birey ise Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, büyük bir büyük bir insanlık dramı yaşandığını belirterek, mültecilere gerekli yardımların ve desteğin sağlanması için hazır olduklarını bildirdi. Birey, yaşanan olayın şaşkınlık verici bir olay olmadığını vurgulayarak konu ile ilgili defalarca yetkilileri uyardıklarını hatırlattı. Birey, 18:00 sularında SOS veren geminin kaptan ve mürettebatının gemiyi terk ettiklerini belirterek, denizde can pazarı yaşandığına dikkat çekti.

Birey, derneklerinden bir kişinin olay yerinde bulunduğunu dile getirerek, mülteciler gemiden kurtarıldıktan sonra gerekli her türlü yardımın kendilerine verileceğini ifade etti. Mültecilere yardım için Atatürk Spor Salonu'nun hazırlandığını dile getiren Birey, sağlık ekiplerinin de mültecilere her türlü desteği vereceğini dile getirdi.

"00:30 CİVARINDA GEMİYE ULAŞILMASI BEKLENİYOR"

Sivil Savunma Başkanlığı'ndan konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

"Suriye'deki savaştan kaçan 270 civarındaki mülteci taşıyan gemi bugün saat 17 sıralarından, Esentepe'nin doğusunda gemideki uydu vericiden sahil güvelik ve KKTC sahil radyosu gemiye ulaştı.

Güvenlik saat 2030 itibariyle sağlandı can kaybı yok. Gemi şu anda karadan 100 metre açıkta sabitlenmiş duruyor. Mustafa Dayı isimli yük gemisi dalga kıran görevi yapıyor.

Mülteciler kurtarıldıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilecek ve Türkiye Mülteci kampına gönderilecek.

Ayrıca saat 20.00 itibariyle Gazimağusa'dan kurtarma gemisi yola çıktı. Gece 00.30 civarı mülteci gemisine ulaşması bekleniyor. Türkiye'den yardım talep edildi. Gemiler yola çıktı.

Sivil Savunma Teşkilatı mültecilerin konaklayacağı Ertuğrul Apakan Spor salonu önüne seyyar mutfağını kurdu. Mültecilere sıcak yemek verilecek."

"ORÇAN: BEKLENEN YARDIM GEMİSİ; BÖLGEYE DAHA ERKEN ULAŞACAK"

Sim TV'ye konuşan Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan da olayın duyulmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, olayın başından itibaren takipçisi olduklarını belirterek, mültecileri sağ salim karaya çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. Orçan yardım için beklenen geminin daha erken bölgeye ulaşacağını öğrendiklerini de dile getirdi.

GÜNGÖRDÜ: "HER TÜRLÜ İNSANİ YARDIM YAPILACAK"

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü BRT'ye yaptığı açıklamada, bekleyişin devam ettiğini belirterek, mülteciler kıyıya ulaştıktan sonra her türlü insani yardımın yapılacağını belirtti. Güngördü, Girne Ertuğrul Apakan Spor Salonu'nun her türlü yardım için hazır hale getirildiğini belirterek, yaşanan durumun üzücü olduğunu dile getirdi.

TAÇOY: "KURTARMA ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR"

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, yaptığı açıklama ile yarım saat içerisinde kurtarma çalışmalarının başlayacağını ifade etti. Taçoy konuşmasında, rüzgarın şu sıralarda hafiflediğini ve kurtarma çalışmalarının başlayacağını kaydetti.

GEMİYE ASKER ÇIKIYOR

Rüzgarın hafiflemesiyle birlikte, kurtarma çalışmaları hız kazandı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy'un az önce kurtarma çalışmalarının başlayacağı ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından, bir grup asker Elhaj Gemisi'ne çıkmaya hazırlanıyor.

Esentepe açıklarında 270 Suriyeli mülteciyi taşıyan ve batma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan gemiye asker çıkması kararlaştırıldı.

Kurtarılmaya çalışılan geminin kayalara takılan çapasının geminin hareket ettirilmesinde zorluk yarattığı belirtildiği, bunun üzerine çapayı kesmek için gemiye askerlerin çıkmaya hazırlandığı açıklandı.

TAÇOY: "GEREKLİ TEDBİRLER ALINIYOR"

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy az önce yaptığı açıklamada sahil güvenlik ekiplerinin zodyak tekneler ile gemiye yanaştıklarını ve gemiye çıkmaya hazırlandıklarını belirtti. Taçoy, ekiplerin gerekli tedbirleri aldıktan sonra, tahliye işleminin başlayacağını belirtti.

KURTARMA EKİPLERİ GEMİDE: TAHLİYE 23.25 SULARINDA BAŞLADI

Tahliye 23.25 sularında başladı. Kurtarma ekipleri, az önce gemiye çıktı. Müdahale başladı. Kurtarma operasyonu devam ediyor...

230 ERKEK, 40 KADIN, 30 ÇOCUK

Suriyeli mültecileri taşıyan gemiye şu anda müdahale ediliyor. Gemide 230'u erkek, biri hamile olmak üzere 40 kadın ve 30'u çocuk toplam 300 yolcu olduğu öğrenildi.

KRİZ DEVAM EDİYOR

Mültecilerin bulunduğu geminin derinliği ölçüldü. Derinlik 11 metre olarak belirlenirken, şu anda yedekleme halatını almak için kılavuz halat gemiye götürülüyor. Gemi önce yedekleyip, sonra demirlenmeden kurtarılabilirse çekmeye başlanacak. Ancak henüz demirleme problemi çözülmedi. Mültecileri kurtarma sürecinde kriz devam ediyor. Herhangi bir acil duruma hazırlık maksatlı, geminin karaya sürüklenme olasılığına karşılık önlem alınıyor. Hava şartları nedeniyle gemiden gemiye tahliye yapılamayacağı anlaşıldı. Farklı alternatifler üzerinde çalışılıyor. Operasyon devam ediyor... Şu sıralarda, Mağusa'dan gelmesi beklenen Söndüren 10 adlı Gemi'nin olay yerine ulaşması bekleniyor...

ÇEKİ İŞLEMİ BAŞLIYOR

Mültecilerin bulunduğu gemide, çeki işleminin 20 dakika içinde başlaması bekleniyor. Taşucu'ndan gelen TC SG Umut, çeki işlemini yapacak.

SÖNDÜREN İLE UMUT ARASINDA ANLAŞMAZLIK

TC SG Umut ile Södüren arasında anlaşmazlık yaşanıyor. Söndüren, telsiz konuşmasında 'Umut beni beklerse iyi olur' demesine rağmen, Umut 'olumsuz' diyerek yoluna devam etme ve operasyona ara vermeme kararı aldı. Umut Gemisi şu sıralarda Mültecilerin içinde bulunduğu gemiyi çekmeye başladı.

MÜLTECİLER GİRNE LİMANI'NA ULAŞTI

Suriyeli mültecileri taşırken Girne açıklarında batma tehlikesi geçirdiği için dün akşam SOS çağrısı yapan ve Tatlısu sahiline sürüklenen gemi, Girne Turizm Limanı'na getirildi.

KKTC ve Türkiye ekipleri tarafından saat 23.15 civarında kurtarma operasyonu başlatılan Tanzanya bayraklı 50 metre boyundaki "Haj Zaher" isimli gemi, 07.30 sıralarında Limana çekildi.

1'i hamile 40 kadın, 30-35'i çocuk olmak üzere 300'e yakın mültecinin tahliyesine başlanırken; bazı mülteciler Avrupa'ya gitmek için yola çıktıkları gerekçesiyle gemiden inmek istemedi.

Limanda başta ambulanslar olmak üzere sağlık ve diğer ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde karşılanan mülteciler, dün akşam hazırlanmaya başlanan Girne'deki Ertuğrul Apakan Spor Salonu'na yerleştirilecek.


Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Suriye'li multecilerin öğleden sonraya kadar misafir edilip, öğleden sonra gemi ile Türkiye'ye gönderileceğini açıkladı.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.