İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

"Cinsiyet kotası" ile daha çok kadın

"Cinsiyet kotası" ile daha çok kadın

Cumhuriyet Meclisi'nde Siyasal Partiler Yasa Önerisi'ni görüşen Geçici ve Özel Komite, öneride yer alan yüzde 30 cinsiyet kotasını kabul etti. Kıbrıs Postası'na konuşan CTP-BG Milletvekili Fazilet Özdenefe, cinsiyet kotasının uygulamaya geçmesi durumunda karar alma mekanizmalarında daha çok kadının yer almasına neden olacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 06/12/14 10:42
okuma süresi: 5 dak.
"Cinsiyet kotası" ile daha çok kadın
A- A A+

Meclis Başkanı Sibel Siber, kadının üst kademe yönetiminde görünmediğine dikkat çekerek, komiteden geçen siyasi partiler yasasında yer alan cinsiyet kotasının uygulanmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, kadınların her uzmanlık alanında kendilerini kanıtlayabilecek donanıma sahip olduğunu söyleyerek, kadınların daha çok siyasete atılması gerektiğini belirtti.

CTP-BG Milletvekili, FEMA Kurucularından Doğuş Derya, 5 Aralık'ın Türkiye'de kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün olduğunu söyleyerek, bazı günlerin anlatılırken tarihsel geçmişine bakılması gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Cumhuriyet Meclisi'nde Siyasal Partiler Yasa Önerisi'ni görüşen Geçici ve Özel Komite, öneride yer alan yüzde 30 cinsiyet kotasını kabul etti. Kıbrıs Postası'na konuşan CTP-BG Milletvekili Fazilet Özdenefe, cinsiyet kotasının uygulamaya geçmesi durumunda karar alma mekanizmalarında daha çok kadının yer almasına neden olacağını söyledi.

AB ülkelerinde bu uygulamanın bugün uygulanmakta olduğuna dikkat çeken Özdenefe, 2013 yılı dünya genelinde kadın temsiliyetinin yüzde 1,5 oranında arttığını belirtti. Özdenefe, bu oranın kotaya geçen ülkelerle arttığını ve dünya genelini etkilediğini söyledi.

Özdenefe: "Siyasi partiler emek vermeli"

Bugün KKTC Meclisi'nde 4 kadın milletvekili olduğuna dikkat çeken Özdenefe, cinsiyet kotasının seçim sistemine konulmasının yeterli olmayacağını ifade etti. Kadınların yine zamanla elenebileceğini vurgulayan Özdenefe, siyasi partilerin kadınlar için emek harcaması gerektiğini söyledi. Kadının olmadığı yerde kadın hakkından bahsedilemeyeceğini dile getiren Özdenefe, özel yaşam dahil kadına birçok sorumluluk yüklendiğini anlattı.

Siber: "Üst kademe yönetiminde kadın yok"

Meclis Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs Türk toplumunda yasalar önünde kadın ve erkeğin eşit olduğunu söyleyerek, üst kademe yönetiminde kadının görünmediğine dikkat çekti. Siber, KKTC Meclisi'nde yüzde 8 kadın olduğunu belirtti. Siber, "Her başarılı erkeğin arkasında kadın var" sözünde yer alan kadının görünür kılınmasının önemli olduğunu söyledi. Komiteden geçen siyasi partiler yasasında yer alan cinsiyet kotasının uygulanmasının gerekliliğine vurgu yapan Siber, sivil toplum ve özel sektörün duyarlılığını artırarak, "Kuzey Avrupa'daki gibi karar alma mekanizmalarında kadını yüzde 30'a çıkartmak gerekiyor" dedi. Siber, kadının üst kademelerde yer alması için duyarlılığın artması gerektiğini söyledi.

Gürçağ: "Karar mekanizmalarında daha çok kadın "

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, dün 5 Aralık kadın hakları günü olması yanında Atatürk'ün kadına seçme ve seçilme hakkını tanıdığı gün olduğuna dikkat çekti. Gürçağ, kadınların her uzmanlık alanında kendilerini kanıtlayabilecek donanıma sahip olduğunu söyleyerek, kadınların daha çok siyasete atılması gerektiğini belirtti. Kadının karar mekanizmalarında daha çok yer alması gerektiğini dile getiren Gürçağ, "kadını en iyi anlayan kadındır" dedi.

Derya: "Günlerin tarihsel geçmişi önemli"

CTP-BG Milletvekili, FEMA Kurucularından Doğuş Derya, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'nün yanlış bilindiğini, bugünün sadece 1934 yılında Türkiye'de kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün olduğunu söyledi. Türkiye kurulurken Osmanlıdan gelen bir feminist hareket olduğunu anlatan Derya, bu harekette yer alan kadınların siyasi parti kurmak istediklerini ancak izin verilmediğini belirtti. Türkiye'de 1980'li yıllara kadar kadın hareketinin olmadığını ifade eden Derya, FEMA olarak 5 Aralık'ı kabul etmediklerini, 8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ettiklerini söyledi. Derya, 5 Aralık'ın sadece tarihsel bir geçmiş olduğunu kaydederek, bazı günlerin anlatılırken tarihsel geçmişine bakılması gerektiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.