İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Özyiğit: "Navex'in uzatılmaması olumlu. Fırsat değerlendirilmeli"

Özyiğit: "Navex'in uzatılmaması olumlu. Fırsat değerlendirilmeli"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Türkiye'nin 30 Aralık'ta sona erecek "NAVTEX'i uzatmayıp, Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi'ni bölgeden çekeceği yönündeki açıklamaları "olumlu" ve "yapılması gereken" olarak nitelendirdi.

Yayın Tarihi: 28/12/14 14:48
okuma süresi: 4 dak.
Özyiğit: "Navex'in uzatılmaması olumlu. Fırsat değerlendirilmeli"
A- A A+

Bu gelişmenin, müzakerelerin yeniden başlaması için bir fırsat olduğunu vurgulayan Özyiğit, Rum Lider Nikos Anastasiadis'in masaya dönerek, bu olumlu gelişmeye olumlu bir adımla karşılık vermesini istedi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit bugün yaptığı yazılı açıklamada, en başından beri gerginliği tırmandıran adım ve açıklamalara karşı çıkan TDP olarak, gerginliğin giderilmesi için de karşılıklı "eş zamanlı" adım atılmasını ısrarla vurguladıklarını anımsattı.

Özyiğit, bunun bir ayağı olan NAVTEX'in uzatılmaması ve Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin geri çekilmesi hamlesine karşılık Rum liderliğinin de masaya dönmesi gerektiğini belirtti. Özyiğit, müzakereleri kesintiye uğratan sürecin iyi değerlendirilmesi ve bir daha benzer bir durumun yaşanmaması temennisinde bulundu.

Cemal Özyiğit, tehdit ve tahrik edici unsurların yarar değil zarar verici olduğunun bir kez daha yaşanarak görüldüğünü belirtti.

Yeni yılla birlikte masanın yeniden kurularak, özlü müzakerelere başlanabileceğini kaydeden Özyiğit, "Gerginlik ve güç gösterisinin yerine, işbirliği ve uzlaşı anlayışının hakim olmasını temenni ederiz. Umarız 2015 çözüm yılı olur" dedi.

"İRADE VE SAMİMİYET GEREKLİ"

TDP Genel Başkanı Özyiğit, Kıbrıs müzakerelerinin başlaması kadar, müzakere masasındaki liderlerin çözüm yönünde irade göstermeleri ve niyetlerinin de önemli olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs'ta erken, adil ve kalıcı çözüme ulaşılması için her iki liderliğin de samimi olması gerektiğini belirten Özyiğit, "Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, iki devletliliği öngören 'konfederasyonu', Nikos Anastasides ise 'üniter devleti', 'Federasyon' olarak kabullendirme çabasından vazgeçerek, 11 Şubat'ta attıkları imzaya sadık kalmaları gerekir" dedi.

Kıbrıs'ta federal bir çözüme ulaşılması için adadaki çözüm ve barış güçlerine de büyük görev düştüğünü kaydeden Özyiğit, "Çözüm, barış ve demokrasi güçlerine tam da bu aşamada büyük görev düşmektedir. Mevcut durum daha da pekişmeden, birlikte harekete geçerek, Federal Kıbrıs için mücadele zeminini yükseltmeliyiz" şeklinde konuştu.

Özyiğit, Kıbrıs'ta görüşmelerin yıllardır iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federal bir çözüm temelinde sürdürüldüğünü, bunun da çeşitli şekillerde birçok kez teyit altına alındığını belirterek, liderlerin samimi bir şekilde federal bir çözümü sağlamanın yollarını aramaları gerektiğini kaydetti.

TDP olarak 11 Şubat'ta imzalanan ve iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federasyon ile tek egemenlik, tek vatandaşlık ve uluslararası tek kimlik olgularını içeren "Ortak Metni" desteklediklerini de ifade eden Özyiğit, bu metin zemininde görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Özyiğit, "Taraflar gerginlik ortamına son verecek adımları atarak, müzakerelerin yeniden başlamasına ve al-ver sürecine geçilmesine olanak sağlamalıdır. Umarız 2015 yılının başında bu adımlar atılır ve yıllardır özlemi duyulan çözüm gerçekleşir" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.