İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Nami: "Müzakereler Navtex yüzünden çökmedi"

Nami: "Müzakereler Navtex yüzünden çökmedi"

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Anastasiadis'in Navtex'i masadan kalkmak için bahane olarak kullandığını kaydederek, "Müzakereler Navtex yüzünden çökmedi" dedi.

Yayın Tarihi: 22/01/15 08:20
okuma süresi: 4 dak.
Nami: "Müzakereler Navtex yüzünden çökmedi"
A- A A+

Müzakerelerin çökmesindeki esas nedenin Anastasiadis'in geçmiş yakınlaşmalarla ilgili retçi bir tavır içine girmesi olduğunu anlatan Nami, "Netice olarak, Sayın Anastasiadis hiçbir liderin yapmaması gerekeni yaptı ve müzakere masasından kalktı" ifadelerini kullandı.

Filiz Seyis - Kıbrıs Postası

Kanal Sim'de Damla Dabiş Özel'in hazırlayıp sunduğu Radyo Gazetesi Programına katılan Dışişleri Bakanı Özdil Nami Kıbrıs Sorunundaki gelişmeleri ve yaşanan tıkanıklığı değerlendirdi.

"Yedi gün ne Navtex vardı ne gemi"

İkinci Navtex yayınlanmadan yedi gün beklediklerini hatırlatan Nami, "Yedi gün boyunca ne Navtex vardı ne gemi vardı. O sürede Rum liderin bize 'görüşmelere hazırım' mesajını göndermesini bekledik ama maalesef gelmedi" dedi.

Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisinin ise şu sıralar Mağusa Limanında bekletildiğini söyleyen Nami, bunun sebebinin BM nezrinde müzakerelerin yeniden başlaması için yürütülen çabalara destek vermek olduğunu belirtti.

"Amacımız müzakerelerde ilerleme sağlamak"

Nami sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi Barbaros Hayrettin Paşa Gemisini Mağusa Limanında bekletiyoruz, bakalım ne olacak. Rum tarafının olumlu bir adım atması halinde Türk tarafı mutlaka olumlu bir karşılık verecektir. Bizim amacımız orada sismik araştırma yapmak değil, amacımız müzakere masasında tarafların birbirine karşı saygılı duruşunu sağlamak ve müzakerelerde ilerleme sağlamaktır."

"Müzakereler Navtex yüzünden çökmedi"

"Ancak müzakereler Navtex yüzünden çökmedi. Anastasiadis, Navtex'i müzakere masasından kalkmak için kullandı, doğrudur. Ama onun öncesinde zaten müzakerelerde bir çöküş yaşanıyordu. Sebebi de Rum liderin geçmiş yakınlaşmalarla ilgili retçi bir tavır içine girmesiydi. Bu sıkıntı hala sürüyor.

Kıbrıs Türk tarafı müzakere masasındadır, Rum lider masaya döndüğünde, Türk lider orada olacak.

Kimsenin morali bozulmasın, Anasatasiadis'in daha önce de çok uçta istekleri olmuştu. Biz yapıcı bir anlayışla sürece dâhil olmaya devam ediyoruz. Sıkıntı elbet aşılacak, zamana ihtiyaç var."

"Hidrokarbon krizi, bugün nasıl işbirliği yapacağımızla ilgili"

Nami, Rum yönetimini 'Kıbrıslı Türklerle ancak kapsamlı çözümden sonra doğalgaz konusunda istişare ederiz' tutumundan ve doğalgaz konusunu 'egemenlik sorununa' dönüştürdüklerinden dolayı suçladı.

Nami şunları kaydetti:

"Üzülerek söylüyorum ki, hidrokarbon konusunda, Rum Yönetimi Kıbrıslı Türklerle kapsamlı çözüm öncesinde istişare etmeyiz gibi bir tavır koydu. Oysa ki, hidrokarbon konusuyla ilgili kriz, federal çözüme ulaşmadan, bugün nasıl işbirliği yapacağımızla ilgili çıktı."

"Anastasiadis hiçbir liderin yapmaması gerekeni yaptı"

"Netice olarak, Sayın Anastasiadis hiçbir liderin yapmaması gerekeni yaptı ve müzakere masasından kalktı. Bu durumun düzeltilmesi için Birleşmiş Milletler 'in ortaya koyduğu bazı fikirler var. Biz çoğuna olumlu yaklaştık ama Rum tarafı retçi bir tavır içine girdi.

Ancak Rum tarafının hepimizi rahatsız eden taktikleri ve söylemleri oluyor. Bazılarımız bunları sürecin doğal tavırları olarak kabul ediyoruz ve çözüm sürecine zarar vermemeye çalışıyoruz. Bazılarımız ise 'Rumlar zaten çözüm istemez' gibi bir tavır içine giriyor. Yapılması gereken bu tavırların üstesinden gelerek federal çözüme nasıl gidileceğini kurgulamaktır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.