BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun’un ara bölgedeki resmi ikametgâhında gerçekleşecek görüşme saat 10.00’da başlayacak.
Görüşmede, görevine yeni başlayan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer de hazır bulunacak.
Talat-Hristofyas görüşmesine Cumhurbaşkanı Talat’ın BM ve AB ile Müzakerelerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami ile Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu da katılacak.
TAK muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, 3 Eylül görüşmesinin; Rum tarafının geçen hafta Cuma günü “haksız bir şekilde ve gündemde olmayan bir konu” yüzünden görüşmelerin hazırlıklarından çekilmesi sonrasında, bir prosedür saptama görüşmesine dönmüş olacağını söyledi.
Erçakıca, hazırlıklarının BM aracılığıyla sürdürülmesi beklenen 3 Eylül görüşmesinde, görüşme döneminin prosedürlerinin ele alınacağını kaydetti.
Türk tarafının yoğun bir görüşme süreci talep ettiğine, buna karşılık Rum tarafının zamana yayılmış bir görüşme süreci talep ettiğine işaret eden Hasan Erçakıca, tüm sorunların 3 Eylül’de bir kez daha ele alınacağını belirtti.
Erçakıca, bir soru üzerine, müzakerelerin 11 Eylül’de başlamasının beklendiğini kaydetti.
Hasan Erçakıca, Cumhurbaşkanı Talat’ın, hazırlıklar çerçevesinde Perşembe günü Cumhuriyet Meclisi’ne bilgi vereceğini ve siyasi partilerin görüşlerini dinleyeceğini söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın çağrısıyla Perşembe günü saat 10.00’da Kıbrıs’la ilgili olağanüstü birleşim yapacak.
Erçakıca, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri değerlendirmek üzere bugün siyasi parti başkanları ve temsilcileriyle bir araya geldiğini de belirtti.
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Türkiye’de yaptığı görüşmelerin de çok verimli geçtiğine işaret eden Hasan Erçakıca, bütün konuların üzerinden geçilme fırsatı bulunduğunu belirtti. Erçakıca, “Türk tarafı, bir bütün olarak görüşme sürecine hazır olduğunu bir kere daha teyit etmiş oldu” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bir soru üzerine, Ay Mamas ayininin, Yeşilırmak üzerinden geçiş yapılmaması gerekçesiyle iptal edilmesini, “gereksiz bir tepki” olarak niteledi.
Erçakıca, “Çünkü Ay Mamas ayini, 2004’den beri belirli bir düzen içinde yapılmaktadır. O dönem Ay Mamas ayininin yapılabilmesi için Kıbrıs Türk halkı içinde yaşanan tartışmalar hatırlandığı zaman, şimdi böyle bir nedenle tepki gösterilmesi ve bunun görüşmelerin arifesine rastlaması, gereksiz yere büyütülmüş bir tepkidir” dedi.
Yaşananların, görüşme sürecini olumsuz etkilemesini beklemediğine işaret eden Erçakıca, şöyle devam etti:
“Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türkleri’nin Erenköy’e geçişini birkaç yıldan beridir sağlamaktadır ve bu da önceden belirlenmiş prosedürlerle yapılmaktadır.
Kıbrıs Rum tarafı, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının Erenköy’e erişimini engellemiş, ancak biz buna tepki göstererek Erenköy’e gidişten vazgeçmedik. Eğer tepki göstermekse mesele, bizim de elimizde tepki gösterecek birçok unsur vardır ve bunları kullanarak sorunları büyütebiliriz. Bu doğru bir yöntem değil.”
Hasan Erçakıca, “Önemli olan niyet. Bizim niyetimiz hiçbir şekilde atmosferi gerginleştirmek veya zehirlemek değildir. Ay Mamas ayinine geçişte o güzergâhın kullanılmasına izin verilmemesi, gerçekten teknik zorluklardan kaynaklanmaktadır” dedi.