İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Cumhurbaşkanlığı, AP'nin kayıp şahıslarla ilgili aldığı Türkiye'yi kınama kararına dair açıklama yaptı

Cumhurbaşkanlığı, AP'nin kayıp şahıslarla ilgili aldığı Türkiye'yi kınama kararına dair açıklama yaptı

Cumhurbaşkanlığı, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) kayıp şahıslarla ilgili aldığı Türkiye'yi kınama kararına dair açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 01/03/15 10:26
okuma süresi: 3 dak.
Cumhurbaşkanlığı, AP'nin kayıp şahıslarla ilgili aldığı Türkiye'yi kınama kararına dair açıklama yaptı
A- A A+

"Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunun 12 Şubat 2015 tarihli oturumunda aldığı kararda ve bazı basın yayın kuruluşlarında çıkan haberlerde Kıbrıs'taki kayıp şahıslar ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilintili; kamuoyunu yanıltıcı, eksik temelli, yönlendirilmiş ve taraflı bilgiler, KKTC Cumhurbaşkanlığı olarak konuyla ilgili gerçek bilgileri paylaşmamızı gerekli kılmıştır.

Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) iki toplumlu ve Birleşmiş Milletler tarafından atanan bir üçüncü üyenin görev yaptığı otonom bir komite olarak faaliyetlerini, KKTC'deki ilgili otoritelerle sürekli yakın temas halinde yürütmektedir. Komitenin Ada'daki Türk yetkililer ile ilişkileri son derece uyumlu ve işbirliği içinde devam etmektedir. Bu gerçek bizzat KŞK tarafından yapılan açıklamalarda açıkça belirtilmektedir.

KŞK listesinde bulunan askeri bölgelerdeki 61 kazı yerinden KŞK tarafından bu güne dek talep edilen 26 yerin tamamına kazı müsaadesi verilmiştir. Bu kapsamda şu ana kadar kazı yapılan toplam 26 bölgede, 87 Kıbrıslı Rum kaybın kalıntılarına ulaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 1963-74 döneminde Kıbrıs'ta katledilen Türklerden halen kayıp olan 493 kardeşimizin tamamı sivildir. Buna mukabil Rum kayıpların büyük bir bölümü savaşta hayatını kaybeden askerlerdir. İnsan haklarına en üst seviyede saygılı olması gerektiğine inanılan Avrupa Parlamentosu'nda tek taraflı bilgi toplayarak ve tek yanlı bir bakış açısıyla üretilen AP kararında, çoğu kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan 126 Kıbrıslı sivil Türkün Rumlar tarafından katledildiği Muratağa, Atlılar ve Sandallar ve tamamı sivil olan Terazi-Tatlısu-Taşkent katliamlarına hiç değinilmemesi, kararın yanlı ve yanıltıcı olduğunun göstergesidir.

Bilindiği gibi Paşaköy kalıntıları, sivil bölgede yapılan kazılarda çıkarılmıştır. Bu bölgedeki kalıntıların taşınmış olması hususu, halen adli makamlarımızca incelenmektedir. Bu araştırmalar sonuçlanmadan konu ile ilgili Ada'daki Türk askeri makamlarını suçlamak yanlış, haksız ve insan haklarına aykırı bir davranıştır.

KŞK tarafından yapılan açıklamalarda, çalışmaların yavaşlanmasının sebepleri olarak; büyük gömü yerlerinin açılmış olması, değişen yeryüzü şekilleri ve yapılaşma, birincil göz şahitlerinin artık hayatta olmaması gibi nedenler gösterilmektedir.

Bu istikamette, KŞK çalışmalarının arzu edilen seviye ve başarı oranına ulaşması için yapılması gereken tek şey, komitenin çalışmalarına, KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yaptığı gibi maddi ve manevi olarak süratle ve sürekli destek sağlamak olmalıdır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.