HARAVGİ “AKPM Kararı Adaleti Yansıtıyor – Kıbrıs Hükümeti Kutluyor, Türkiye Tepki Gösteriyor” başlığıyla yansıttığı haberine göre Rum Sözcü dünkü açıklamasında; AKPM kararında sözde “Türk işgalinden” ve Avrupa Konseyi’nin ilkeleri temelinde çözümden söz ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu şekildeki her karar aynı zamanda, Kıbrıs sorununu doğru konumuna oturtan uluslar arası dayanaktır, bizim için ileri doğru bir adım ve Kıbrıs sorununa çözüm ileri götürme mücadelesinde bir cephedir”
AKPM kararını, Rum tarafınca alınan inisiyatiflerle, uluslar arası alanda Rum tarafına yönelik ortamın iyileşmesinin bir sonucu olarak değerlendirdiklerini belirten Stefanu uluslar arası camianın bugün Rum tarafının tezlerine anlayışla baktığını, kabul ettiğini ve adil, yaşayabilir, karşılıklı kabul edilecek bir çözüme varmak niyetine sahip olduğunu teslim etmekte olduğunu söyledi.
Stefanos Stefanu “Bundan böyle birisi kararı okuduğunda, Türkiye’nin neden tepki gösterdiğini de anlayabilir. Çünkü kararda ifade edilmekte olan tezler; Türk tarafının ifade ettiği ve uluslar arası örgütlerin kararlarından uzak olan tezlerle taban tabana zıttır” dedi.
Gazete devamla Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın; AKPM kararının Kıbrıs sorunundaki prosedürü geriye götürdüğünü söylediği dünkü açıklamasına ve Kıbrıs Türk basınında dün yer alan haberlere özetle yer verdi.