Erçakıca düzenlemiş olduğu haftalık basın brifinginde, görüşme sürecinin oldukça yavaş ilerlediğine ilişkin eleştirilere katıldığını belirterek, “Kıbrıs sorununa çözüm bulmak, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi liderlerin başlıca sorumluluğu ve en acil görevidir. Bu nedenle, görüşme sürecinin daha dinamik ve hızlı bir şekilde sürdürülmesi bir gerekliliktir”diye konuştu.
Erçakıca, görüşme sürecinin kötü gittiğine ilişkin yaklaşımlara katılmanın ise mümkün olmadığını vurgulayarak, iki liderin, bugüne kadar sadece, federal organların yetkileri konusunu ele aldıklarını ve sözkonusu başlık altında gündeme gelen konuların üzerinden geçildiğini anlattı.
Görüşme sürecinin hızlandırılarak, yıl sonuna kadar hızlı bir ilerleme sağlamasının ve bütün konuların üzerinden geçilmesinin mümkün olduğunu aktaran Sözcü Erçakıca, “Hatırlanacağı gibi Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı sona ermeden bir çözüm bulunmasının mümkün olabileceği düşüncesinde idi. Şimdiki durumda, yitirilen zamanı da dikkate aldığımızda, 2008 yılı sonuna kadar bütün konuların ele alınmış olması ve ortaya daha net bir tablonun çıkarılmasını, 2009 yılının ilk aylarında ise bir sonuca ulaşmayı gerçekçi olduğu kadar, mutlaka ulaşılması gereken bir hedef olarak görmektedir”dedi.
Hristofyas’ın temasları görüşmeleri yavaşlatıyor
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Rum lider Dimitris Hristofyas’ın bilinçli olarak uluslararası faaliyet yürttüğünü ve her ay 2-3 kez yurtdışı gezi yaparak, Kıbrıs sorununu uluslararası bir sorun haline getirmeye çalıştığına dikkat çekti.
Sözcü Erçakıca, tüm bu dış gezilerin önceden planlandığını vurgulayarak, “Adeta Hristofyas’ın dış gezilerinin arasında görüşme yapar duruma geldik. Bu durumun mutlaka değişmesi gerekir”diye konuştu.