İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Kaya: "Seçim sistemini değiştirin"

Kaya: "Seçim sistemini değiştirin"

AYH Başkanı Anıl Kaya bugün yazılı bir açıklama yaparak, "Tek Bölge Seçim Sistemi ve Bağımsız Milletvekilliği için düzenleme yapılmalı" dedi. Kaya'nın açıklaması şöyle:

Yayın Tarihi: 24/05/15 13:28
okuma süresi: 3 dak.
Kaya: "Seçim sistemini değiştirin"
A- A A+

"CTP BG – DP UG hükümet programının 11. maddesi 'Seçim ve Halkoylaması Yasası'nın altı ay içerisinde değiştirilmesi ve KKTC'nin tek seçim bölgesi olarak kabul edilmesi sağlanacaktır' demektedir.

Seçim sisteminin değiştirilmesi, hükümetin yapacağı icraatlar arasında öncelikli olarak belirlenmiş ve takvimlendirilmişti.

Değil altı ay üzerinden iki yıl geçmesine rağmen seçim sisteminin değiştirilmesi konusunda müthiş bir sessizlik var.

Maksatlı bir şekilde siyasal partiler bu konuyu 'parti içi dengeleri' gözetmek adına hasır altı ediyor.

Tek seçim bölgesi siyasete vizyon kazandırır.

Seçim sistemini değiştirilmesi ihtiyacı siyasete vizyon kazandırmakla alakalıdır.

Seçim bildirgelerine yazılan 'evrensel değerlerde siyaset yapma anlayışının geliştirilmesi ve KKTC'nin dünyada yaşanan gelişimişlik seviyelerine eriştirilmesi' meselesidir.

Siyasete vizyon kazandırılması yolunda 'tek seçim bölgesi' değişikliği ile halkın denetimi ulusal ölçeğe taşınmış olacaktır.

Mağusa'dan aday olan birine diğer bölgelerden yani Lefkoşa, İskele, Güzelyurt ve Girne'de yaşayan seçmenler de oy kullanacaktır.

Sivil toplum örgütlerinin desteğini almış yeni seçim sistemi siyasal partileri ve milletvekillerini sorgulayacaktır.

İş yapan veya iş yapmayan daha kolay ayırt edilecek , kasaba politikası ile milletvekili olunamayacaktır.

Bağımsız Milletvekilliği için düzenleme yapılmalı!

Sİyaset bilinirliği, kendi içinde kurduğu ilişki düzeni ve demokratik olmayan gelenekleri ile ülkemizde halkına hizmet vermek isteyen pek çok değerli ismin içine girmek istemediği bir arenadır.

Mevcut siyasal partiler içerisinde yer almayan ve/veya kendilerine olanak yaratılmayan insanlarımızın bağımsız milletvekili olarak meclise girebilmesine olanak sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.

Siyasal partiler ve seçilmişler halkın ard arda vermiş olduğu mesajları görmesi ve anlaması gerekmektedir. Siyasetten 'insanlarımızın var olan her türlü ihtiyacının karşılanması', 'sorunların çözülmesi' ve 'halkımızın yaşam standartlarının yükseltilmesi' açısından kabiliyetinin artırılması gerektiğine inanmaktayız."

Anıl Kaya

AYH Başkanı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.