İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Koenig: "Kıbrıs sorununu, bir istila ve işgal sorunu olarak görmüyorum"

Koenig: “Kıbrıs sorununu, bir istila ve işgal sorunu olarak görmüyorum”

ABD Büyükelçisi John M. Koenig, "Ben kişisel olarak Kıbrıs sorununu, özünde bir istila ve işgal sorunu olarak görmüyorum" dedi ve Kıbrıs Rüyasını yeniden canlandırmanın Kıbrıslılara bağlı olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 27/05/15 18:00
okuma süresi: 4 dak.
Koenig: “Kıbrıs sorununu, bir istila ve işgal sorunu olarak görmüyorum”
A- A A+
Koenig, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan emekli olması dolayısıyla salı günü Kıbrıs Üniversitesi ve ABD'nin Kıbrıs Büyükelçiliği tarafından düzenlenen 'Kıbrıs bir Dönüm Noktası'nda: Bir diplomat Doğu Akdeniz'le kırk yıllık taahhüdü yansıtıyor" konulu bir açık oturumda konuştu.

40,000 Türk askeri ve on binlerce yerleşiğin adadaki varlığıyla ilgili bir izleyicinin sorusunu yanıtlayan Büyükelçi Koenig şöyle dedi:

"Ben kişisel olarak Kıbrıs sorununu, özünde bir istila ve işgal sorunu olarak görmüyorum. Bunu beğenmezseniz bir şey diyemem. Ben bunu Kıbrıs sorununun özü olarak görmüyorum. "

"Bu büyük bir sorundur ancak konuları bağdaştıracak mekanizmalar mevcuttur ve bu Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılmakta olan Kıbrıs'ta çözüm müzakereleridir. Bu Kıbrıs'ta anlaşmazlıkla ilgili bütün konuları ele alacaktır."

"Kıbrıs anlaşmazlığı tabii ki 51 yıl önce başladı ve bu bağlamda tabii ki 1974'te büyük ve trajik duruma dönüştü. Hiçbir şekilde yapılanı haklı görmüyorum ama bu istila ve işgal sorununa indirgenemez. Bu aslında tarihinizi görmezden gelmek olur."

"Dolayısıyla, Türkiye'nin adadaki varlığından, Türk askerlerinin varlığından başka mücadele edeceğiniz, görmezden gelemeyeceğimiz sayısız konular var. Türk askerlerinin varlığını, yerleşiklerin varlığını, biz desteklemiyoruz ve kabul etmiyoruz. Bütün bunlar aslında çözüm müzakereleri bağlamında ele alınması gereken konulardır ve Kıbrıs Türk toplumunun görüşlerini de dikkate almalıyız."

"Kıbrıs'ta çözüm bundan ibarettir. Bu ayrıca bir uzlaşma konusudur."

" Orada Kıbrıs sorununun bir istila ve işgal sorunu olduğuna inanan, belki birkaçı dışında, bir Kıbrıslı Türk'le karşılaştığımı sanmıyorum ve bu insanlar, barış yapacağınız insanlardır. Dolayısıyla onların da Kıbrıs sorununu nasıl gördüğüyle ilgileniniz."

"Yaşanmakta olan zaman Kıbrıs için olağanüstü bir zamandır. Daha on bir gün önce Nicos Anastasiades ve Mustafa Akıncı en ümit verici koşullarda yeni tur çözüm müzakerelerine başladılar. Kıbrıs'ın etrafına bakınız. Adanın kıyılarının ötesinde bir türbülans, bir kavga, bir tehlike vardır. Adada da son yıllar iki taraf için de kolay yıllar değildi. Yine de 26 Nisan'da Mustafa Akıncı'nın seçilmesi iki liderin de yeni tur müzakerelere başlayarak iyi niyet ortaya koyması bu adanın halkını canlandırmış, Washington'da ve diğer başkentlerde siyasete yön verenlerin dikkatini çekmiştir."

Bunun aklına 2006'da yayımlanan Barack Obama'nın 'Umudun Cesareti: Amerikan Rüyasını Yeniden Canlandırmak Üzerine Düşünceler' isimli ikinci kitabını getirdiğini belirten Büyükelçi Koenig, şöyle devam etti:

"Lütfen bu adanın toplumlarını bir araya getirme şansını kaçırmayınız ve daha iyi bir gelecek için büyük amacınızın farkına varınız. Her Kıbrıslının bu çabada bir görevi vardır. Amerikan Büyükelçisi olarak sizi temin ederim ki, Amerika Birleşik Devletleri çözüm sürecini desteklemek için elinden geleni yapacaktır."

"Yaşamının büyük bölümünü sizin başarılarınız ve yenilgileriniz, umutlarınız ve endişelerinizle geçiren bir Amerikalı olarak yeniden birleşmiş bir ada vizyonunuzu anlamanıza yardımcı olmaya devam edeceğime söz veriyorum. Ancak Kıbrıs rüyasını yeniden canlandırmak siz Kıbrıslılara bağlıdır."
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.