İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

31 Mayıs "Dünya Sigarasız Günü" etkinliği

31 Mayıs "Dünya Sigarasız Günü" etkinliği

Her yıl 31 Mayıs tarihinde, tüm dünyada, 24 saat boyunca tütün ürünlerinden uzak kalma, tütün ürünlerini içmemeyi teşvik etme ve tütün ürünlerinin özellikle sağlık üzerine oluşturtuğu olumsuz etkileri ortaya koyarak farkındalık yaratılmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Yayın Tarihi: 29/05/15 11:58
okuma süresi: 4 dak.
31 Mayıs "Dünya Sigarasız Günü" etkinliği
A- A A+

Bilindiği üzere, 1987 yılından itibaren, Dünya Sağlık Örgütü'ne Üye Devletler tarafından sigara kullanımı ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek için belirlenen "Dünya Sigarasız Günü" her yıl 31 Mayıs tarihinde farklı bir tema ile kutlanmakta ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen sekiz resmi global sağlık kampanyasından birini oluşturmaktadır.

Bu yılki tema " Tütün endüstrisinin hedefi kadın!" olarak belirlenmiş ve sigara etkilerinin özellikle kadınlar üzerinde farklı metabolik değişikliklere neden olduğundan, bu konuya dikkat çekilmek istenmiştir.

Sigara, kadınlarda gebeliği riske atıyor, anne sütünü zehirliyor ve kısırlık yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü, kadınlarda sigara tüketiminin ciddi boyutlara ulaştığı ve tütün firmalarının satışlarını artırmak için kadınları hedef seçtiğini belirtiyor. Oysa ki, sigara içen kadınlara rahim ağzı kanseri, osteoporoz gelişme riski daha fazla olup, hamilelikte ölü doğum, doğuştan sakatlık, düşük payı yüksek olmaktadır. Erken menapoza, ciltte ve yüzde kırışıklıklara neden olduğundan, sigara içen kadınlar içmeyenlere oranla daha yaşlı gösteriyor.

Kadınlar, dünyada sigara içen 1 milyar kişinin yaklaşık 20% sini oluşturmakta ve Dünya genelinde 200 milyon kadın sigara içmektedir. Tütün kullanımı dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedeni olarak bilinmekte ve her 10 yetişkinden birinin ölümüne sebep olmaktadır.

Sigara, dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olup, sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi önem taşımaktadır. Sigara, nargile, puro, pipo içme veya dumanının solunması sonucu bağımlılık oluşmakta ve hastanın bağımlılık kriterlerine göre planlanan psikolojik tedavide, baş etme becerileri, öfke kontrolü, aile görüşmesi, motivasyona yönelik çalışmalar ve değişik terapi yöntemleri uygulanmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde bulunan sigara bırakma polikliniklerinin Ülkemizde de hayat geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında" Tütün Ürünlerinden Korunma ve Denetim Yasası "nın da daha işlevsel olabilmesi amacıyla denetimlerin etkin bir şekilde yapılması ve cezaların uygulanması gerekmektedir.

Dünya Sigarasız Günü'nde hedef, mevcut ve gelecek nesilleri sigaraya bağlı sağlık sorunlarından korunmasını sağlamak yanında, sigara kullanımının neden olduğu sosyal çevresel ve ekonomik sorunların da ortadan kaldırılması yönünde adımlar atılması olduğundan, Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği (USAM ), sigara zararları konusunda özellikle çocuklara yönelik bilinçlendirme ve farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu bağlamda, çocukların hem sigaradan uzak durmak, hem büyüklerini etkileyip onların sigarayı bırakmasında yardımcı olmalarını sağlamak, hem de pasif sigaraya maruz kalmalarını engellemek amacıyla, çocukların, eğlenerek öğrenmek, sanatsal yönlerini geliştirmek düşünme ve diğer çocuklarla kaynaşmalarını sağlayıp aynı zamanda güzel zaman geçirmelerine katkıda bulunmak amacıyla, Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı (KTEV) ve Gençlik Merkezi işbirliği ile "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" kapsamında resim yarışması düzenlenmiştir.

Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan yarışma, 30 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00'de Lefkoşa Gençlik Merkezi'nde (Kızılbaş Kilisesi ) ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilecek olup, etkinliğin hem öğretmenler hem de veliler tarafından teşvik edilmesi arzulanmaktadır.

"Hayat Nefesle Başlar" sloganı dikkate alınarak, sigarasız, sağlıklı bir yaşam için, sigara içicilerinin bu günü fırsat bilerek, sigarayı bırakmalarını dileriz.

Ayşe Gökyiğit

( Başkan)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.