İÇ HABERLER
okuma süresi: 14 dak.

Kamu-Sen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı'na karşı metin sundu

Kamu-Sen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı'na karşı metin sundu

Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), bugün CTP-BG ile CP-UG'ye ayrı ayrı ziyaret gertçekleştirerek, Cumhuriyet Meclisi'nin ilgili komitesinde görüşülen Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı'yla ilgili olumsuz buldukları unsurları yazılı olarak sundu. Sendika yazılı metnin yanı sıra partililerin yetkilileriyle konuyu da değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 02/07/15 18:50
okuma süresi: 14 dak.
Kamu-Sen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı'na karşı metin sundu
A- A A+

Madde madde eleştiriler

Kamu-Sen, Meclis'in ilgili komitesinde çalışmaları süren Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın olumsuz bulduğu maddelerini ve bu maddelere ilişkin gerekçelerini ve düzeltilmesini istediği unsurları hükümet partileri CTP-BG ve DP-UG'ye sundu.

İşte Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş imzasıyla hükümet partilerine sunulan metin:

"-Tefsir Kısmında "mobbing " tarif edilmiş, ancak içeriğinde mobbingin suç olduğuna dair bir açıklama yoktur. Bu eksiklik giderilmelidir.

- "Yönetici" tanımında daha önceki taslaklarda beş kişiyi yönetenler, derken şimdi üç kişiyi yönetenler "yönetici" olmuş. "Sözleşmeli" tanımı taslaktan çıkartılmış. "Sözleşmeli" tanımı konulmalıdır.

-Kapsam yan başlığında (4.md.) " İşçilerin ve sözleşmelilerin yasada öngörülen özel kuralların yanında; İş Yasası ,Toplu İş sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası kuralları uygulanır." denilirken, sözleşmeliler, Özelleştirme Yasası kapsamında olanlar ve özürlüler statüsünde olanların ne olacağı belirsizdir. Buna açıklık getirilmelidir.

4'üncü Md.(5). fıkrada "Bu Yasa kapsamında bulunmayan tüm Kamu Personeline ilişkin mevzuat, mali konularda maliye işleriyle görevli bakanlıktan , diğer konularda ise Personel Dairesinden uygunluk bildirimi alınarak hazırlanır. " denilmekte, ancak, tefsir kısmında Kamu Personelinin tanımı yapılmayarak, Kamuda çalışan herkesin, özürlü, sözleşmeli, bankalardan istihdam, özelleştirmeden istihdam v.b kişileri de kapsayıp kapsamadığı açık değildir.

-İkinci Bölüm 13.'üncü Md. Üst Kademe Yöneticilik Hizmetleri (Üçlü Kararname) sınıflarına; Yöneticilik hizmetleri sınıfının her üç derecesinden de üçlü kararnameyle siyasi atama yapılabilecektir. Yani yine III.Derece de olan ve kamuda daha alttaki ve daha az hizmeti olan birisi, üstlerinin müsteşarı durumuna gelecektir.

-Üst kademe Yöneticilerinin dıştan olması halinde aranan kriterler düşürülmüş (önceki taslakta 5 yıl yöneticilik,toplamda 15 yıl hizmet aranıyordu) son şeklinde; 3 yıl yöneticilik ve toplamda 12 yıl çalışmışlık yetiyor! Ancak içerde çalışan ve orta öğrenim hizmetlerinde 20 yılda çalışsa ve Yüksek Lisanslıda olsa bu kadrolara başvuramıyor.

-Yükselme yeri kadrolarının hemen hemen tümü dışa açık hale getirilmiş, bu kabul edilemez.!

27'inci madde açık kadroların doldurulmasında "hükmet öncelikleri dikkate alınır." denilmektedir. Oysa kamunun hizmet ihtiyacına öncelik verilmesi daha doğru olur.

-34'üncü Md. sınav kurulunun oluşumu; Bu anayasa'ya aykırıdır ve K.H.K görevlerine müdahaledir.K.H.K .Özerk hale getirilerek sadece cumhurbaşkanının inisiyatifine bırakılmasın, ancak görevlerine de müdahale edilmesin. 34'üncü madde (5)'inci fıkrada "sınav komisyonuna personel dairesi bir kamu görevlisini danışman olarak gönderebilir." demektedir. kamu görevlisinin asgari derecesi ve sınıfı belirtilmelidir.

- Sınav Kurulunda dıştan görev alacaklara her yarışma sınavı için asgari ücretin 1/8 ödenek verilecek, bu oran çok yüksektir. bazen ayda 30-40 sınav yapılmaktadır.

-35'inci madde, Sözlü sınavlarda Kamuda yetkili sendikadan gözlemci bulunmalıdır. (Bu koşul Tüzükle değil,Yasaya konularak yapılmalıdır.)

-49'uncu madde, Görev ödevi: Kamu görevlisi, Amirleri tarafından uygun görülmesi halinde, kendi hizmet şemasında belirtilmeyen kadro görevine uygun diğer görevleri de yapmak zorundadır. deniliyor.Kendi hizmet şemasında belirtilmeyen bir görevin, kadro görevine uygun olup olmadığına amirleri nasıl karar verecektir. Bu madde kaos ve çatışmaya yol açar.

-58'inci Md. Ücretsiz Tedavi Hakkı kaldırılıyor.Bu Anayasaya aykırıdır.

-Lojman ve konut hakkı ve Giyecek Yardımı Hakkı tamamen çıkartılmıştır.

-61'inci Md. HP iki ayda bir uygulanmaya devam edilmelidir. Altı ayda bir verilecek HP dövizin hızla yükseldiği bir ortamda alım gücünü sıfırlar.

-63'üncü Md. Ek çalışma karşılıkları önceden olduğu gibi normal günlerde bire bir buçuk, tatil günleri bire iki olmalı ve kesinlikle karşılığı izinle ödenmemelidir.(4)'üncü Fıkra 63'üncü Md(8).fıkra vardiya ödeneği asgari ücretin %15'ine kadar verilir. denilerek 1-15 arası bir oranı tarif ediyor. Bunun yerine asgari ücretin %15'i oranında diyerek yoruma açık bırakılmamalıdır.

Ayrıca icapcı on-call ödeneği aylık brüt maaşın %5'inden fazla olamaz deniliyor ve aylık ek mesai, vardiya tahsisatı ve on-call ödeneklerinin toplamıda bir aylık brüt maaşı aşamaz, denilerek zaten personel eksikliği olan ve her ay brüt maaşından fazla ek mesai çalıştırılan sağlık çalışanlarının vardiya tahsisatları ve on- call ödeneklerine el konuluyor.

Bu madde fıkrası kabul edilemez.

-68'inci Md Tehlike İş Güçlüğü ve Riski........" Tehlike İş güçlüğü ve Riski ödeneği VERİLEBİLİR." denilmekte yani verilmeye bilirde. Bu ifade yerine doğrudan "VERİLİR" yazılmalıdır.

Aynı şekilde (2). fıkradaki tahsisat ve ödenek içinde, "verilebilir" yazılmıştır verilebilir değil ,"verilir" şeklinde yazılmalıdır.

-81'inci Md Değerlendirme Amirlerinin, Kamu görevlisinin çalışmasından doğrudan sorumlu olan aynı meslekteki ve/veya hizmet sınıflarındaki en yakın amirleri olmalıdır. Özellikle Sağlıktaki Ebe ve Hemşirelerde en yakın amirleri olan servis sorumlusu hemşireler ile Başhemşireler olmalıdır.

-82'inci md. Performansların zamanında doldurulmamasından ve takip edilmemesinden kamu görevlisi sorumlu tutulamaz sorumluluk ve görev ilgili amirlerindir.(3)fıkra ve (4).fıkra (B) bendi.

-84'üncü Md. Yöneticilik Hizmeti sınıflarındaki müdürler, kaymakamlar ve diğerleri her hangi bir yıl olumsuz performans değerlendirmesi alırlarsa; eski görevlerine, eski maaşlarıyla dönerler denilmektedir.

Bu siyasi baskılar getirir. Bu haliyle kabul edilemez.

-87'inci Md.(5) . fıkra hizmet içi eğitimlere mesai saatleri dışında da katılımın zorunlu olması doğru değildir. Özellikte vardiya çalışan sağlık çalışanları evlerine gitmeye dahi fırsat bulamamaktadırlar.Bu fıkra kabul edilemez.

-94'üncü Md(1)(A)" .... ilçe içerisindeki bir kurumdan boş kadrosu bulunan başka bir kuruma yer değiştirebiliyor,ancak aynı kurum içinde değiştiremiyor....! aynı kurum içinde de yer değiştirilmelidir.

-95'inci Md Görevlendirmeler, İki yıl görevlendirme kabul edilemez.Bu düzenleme siyasi sürgüne dönüşür. Görevlendirme ilçe içinde ve en çok üç ay olabilir.Bu arada o mevki için münhal açılır ve boş kadro doldurulur.

-97'inci Md. Vekalet aylığı neden 3 aydan 15 güne indirilmiş! 15 günden fazla vekaletlerde, vekalet edilen kadronun maaşı veriliyor!

-101'inci Md Çalışma saatleri düzenlenirken özelliği olan cezaevi, , hastanelerdeki Ebe ve hemşirelerin vardiya değişimlerinde geçen yaklaşık birer saatlik süreleri de çalışma saatlerinde sayılmalıdır.

-Bu maddede geçici- sözleşmeli ve özelleştirme Yasası kapsamında çalışanların (6.fıkra) Vardiya,Rota,İcabcı (On-Call) ödeneği alabileceği yazmıyor. Oysa özellikte sağlıkta çalışanlarda bu sorun yaşanıyor.

-102.'inci Md . İzin Hk: İzinler yılda 25 iş gününe düşürülüyor.En fazla 50 iş günü izin biriktirebiliyor. Oysa daha önceki taslaklarda ve görüşmelerde yıllık izin 30 iş günü olarak öngörülmüştü.

- Mazeret İzni: 107'inci Md. Özürlü ve/veya engelli çocuklar için bakacak başka birisi yoksa 19 yaşın üzerinde olduğuna bakılmaksızın anne ve/veya babaya iki yıla kadar ödenekli mazeret izni verilmelidir.

- Çocuklarının uzun süreli tedaviye ihtiyacı olması ve bunun Sağlık Kurulu Raporu ile belgelenmesi halinde de iki yıla kadar ödenekli izin verilmelidir.

-Sendikal çalışmalar nedeni ile izin :108'inci md."..... yılda 20(yirmi) kişiye 10 gün(10 gün değil,onar gün)veya 15 kişiye 14 gün (14 gün değil, 14'er gün) ödenekli izin verilir şeklinde düzenlenmelidir. Yıllardır uygulananda budur.

-126'ıncı Md. Kamu Görevinin Sona Ermesi :

65 yaşına kadar çalıştırılmanın siyasi amaçlar için kullanılacağı endişesini taşımaktayız.Bu belki sadece Dışişleri Bakanlığınsa, maliyede, sağlıkta (doktorlar) üst düzeydeki çok iyi bilgi donanımına ve tecrübesine sahip,devam eden bir proje bitene kadar olabilir.

-127'inci Md. 47/2010 sayılı Yasa(Göç Yasası) tamamen kaldırılmalıdır.

-130'uncu Md. Tahsisat ve ödenek oranlarıyla ilgili kısım kesinlikle kabul edilemez. Bu bir hak gaspıdır.

Bu maddede hem " Tehlike İş Güçlüğü ve Risk Ödeneği brüt maaşın %3'ünü geçemez. Ancak, Kamu görevlisinin almakta olduğu tüm tahsisat ve ödeneklerin toplamı brüt maaşın % 5'in üzerinde olması halında tehlike iş güçlüğü ve görev riski ödeneği verilmez. " Hem tahsisat ve ödenek toplamları % 25 olabilir, deniyor, hemde %5'i geçerse iş güçlüğü verilmez deniliyor.

-136.Md. Kamu Görevine Atanmadan önce yapılan Hizmetler; Özelleştirme Yasası tahtında Kamuya istihdam edilme hakkı olan ve Özelleştirme Yasası yürürlüğe girmezden önce Kamu Hizmeti Komisyonunca açılan sınavlarda başarılı olarak,Kamuya atananların, Kamuya atanmazdan önce yaptıkları her hizmet yılına karşılık bir kademe ilerlemesi verilir.Artan hizmet ayları, müteakip kademe ilerlemesinde dikkate alınır." şeklindeki bir düzenlenmeyi Sn.Serdar Denktaş'ın başkanlığında ve Sn Alpay Avşaroğlununda katıldığı toplantıda kabul edilerek , Bakanlar Kurulunda geçirilmişti.

Ayrıca, İhtiyat Sandığında, Turizm Fonunda, milli piyangolar gibi kurumlarda çalışanların, daha sonra Kamu Hizmetinden Kamu görevine atandıklarında bu hizmetlerine barem içi artışı veriliyordu, buda çıkartılmıştır.

Bu maddenin konulmasını istiyoruz.

-Bulunduğu hizmet sınıfının üstünde öğrenim yapanlara verilen kademe ilerlemeleri çıkartılmış(Orta öğrenim için) bu uygulama kabul edilemez. Nitelikli Kamu görevlisi istenmiyor mu?(140'ıncı md)

-Açık barem sistemi kaldırılmış, böylece Kamu görevlilerinin emekliğe çıkarken düşük emekli maaşı ve düşük ikramiye alması hedeflenmiş.Bu kabul edilecek bir durum değildir.

-145'inci Md İşçiler:(4).fıkrada işçi istihdam Komitesinde Kamuda yetkili işçi sendikasının temsilcisinin bulunması doğru ve demokratiktir, ancak kamuya yapılacak sözleşmeli memur istihdamlarının sınavlarında da Kamudaki yetkili sendikaların temsilcileri olması gerekir.

- 151'inci Md. Protokol imzalama kuralları; "sendikalarla uzlaşılan konular Resmi Gazetede yayımlanır" denilmektedir. Ne olarak yayımlanır? Tüzük olarak mı? Yasa olarak mı? Mevcut Kamu Görevlileri Yasasının 135.'inci maddesine göre uzlaşılan maddelerdeki Yasal düzenleme gerektiren konular Cumhuriyet Meclisine sunulur." şeklindedir.

- Geçici madde(6)'daki (3)'üncü fıkrada; şu anda müşavir olanların, Müdür, Müdür /Temsilci, Kaymakam gibi kadrolara başvurusunda, eğitim şartı (Lisans düzeyinde) ve performans koşulu aranmıyor. Bu anayasaya aykırı değilmidir?

- Geçici 7.'inci madde (2)'inci fıkra; Geçici personellerle ilgili kurallar uygulanırken (komisyonda) sadece Personel Dairesi, Maliye ve Çalışma Bakanlığı temsilcilerinin değil, kamuda yetkili sendikalardan da birer temsilci olmalıdır.

- Geçici personele en fazla beş kademe ilerlemesi verilmesi kabul edilemez. Çalıştığı sürece performansı iyiyse BİA alabilmelidir. Kamu Hizmeti atlanarak alınan işçi statüsünde istihdam edilenlere her yıl B.İ.A verilirken, terfileri yapılırken Geçici memurlara verilmemesi nasıl izah edilebilir?

- Bu Yasayla 44/2006 Sayılı Yasa kaldırılmaktadır. Oysa 44/2006 Sayılı Yasa tahtında bir üst dereceye terfi etme hakkı olan ve ilk kez terfi alacak birçok kamu görevlisinin yükselme kadroları için Maliyeden, Başbakanlıktan yetkiler alınmış, Personel Dairesi de uygunluk vermiştir. Ancak henüz daha Kamu Hizmeti Komisyonuna iletilemediği için münhal ilan edilmemiştir. Şayet bu Yasa, Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girerse, bu çalışanlar yükselme haklarını kaybederler.

Bu nedenle bu Yasanın bu konuyla ilgili maddesi ve/veya bazı maddeleri Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girmelidir.

Şuanda çok kısa süre içerisinde yüzeysel incelediğimiz taslaktaki bulgularımız bunlardır.

Ancak taslağın son hali bize geldiğinde ve on günlük bir süre verip, yönetimlerimizle de tartıştığımızda daha kapsamlı bir görüş sunabiliriz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.